Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте ! На 41 години съм и от година страдам от натрапливи песни които звучат в главата ми . Ходих на преглед при психиятър и ми беше назначено лечение с АД с първоначална диагноза тревожно растройство . Около година пих ралични видове АД последната комбинация беше Анафранил 25 милиграма по два пъти на ден . В началото се почуствах доста зле от ципралекс и го пих точно два дни не можех да спя от него и ми пареше половината тяло после сеталофт ремирта и тогава почнаха песните после флуанксол и накрая анафранил по 3 на ден и флуанксол по 2 . Намерих си работа и нещата малко се кротнаха но песните си ги имаше макар и положението да беше по търпимо . През април тази година се разболях тежко от гърло и почти месец бях с температура иследвания снимки ми правеха нищо реших да спра АД и малко по малко се получи . Дали защото вниманието ми беше насочено към болестта но песните намаляха и почти не ги забелязвах зарадвах се помислих че съм се оттървал , но уви . След около месец и половина пак започна да ми потреперва отвътре и след доста съмнения и билки стигнах пак до психиятърката която ми назначи анафранил 25 милиграма по едно сутрин и пак така трептене вътрешно и дискомфорт песните се върнаха каза ми да пия и по 2 невролакса и да отида след месец . Междувременно пак съм безработен и притеснен ужасно от дразнещите песни който отшумяват когато гледам телевизия чета книги или съм на компютъра когато разговарям с приятели също отшумяват . Например ако чуя някоя песен от реклама и почвам да си я тананикам на ум после друга и така а когато се субудя сутрин просто имам някаква песен в главата когато реша я променям някак си с друга От месец ходя на психотерапевт в по голям град жената (клиничен психолог ) ми обръща внимание говорим дава ми насоки но е трудно за мен . Положението е ужасно дразнещо и нямам голяма надежда че ще се справя с него . Психотерапевтката каз че хапчетата ще са само патерица докато се справим с ситуацията . Направи ми тест и каза че според нея не става въпрос точно за ОКР а за силно тревожно разтройство и натрупани много страхове . Нямам причина да не и вярвам и се старая да променя начина си на живот но явно това ще изисква повече време . Не ми е лесно много съм депресиран и стресиран от това положение чудя се има ли надежда за мен ! Все още се надявам да се справя с този проблем !

Редактирано от DKK
Линк към коментар

На прав път сте с колежката. Освен ефективна стратегия за справяне със стреса като фон, според мен ключовият механизъм, който би помогнал, е разширяване на съзнанието в практика на медитация. Способността да осъзнаваш и наблюдаваш процепа в началото на натрапливите припявания. Да осъзнаеш, че песните тръгват като автоматичен псевдо защитен механизъм, като опит за потискане на тревожност. Чрез когнитивни и аналитични методи с колежката вероятно сте стигнали до това какви именно програми стоят в тревожността ти. Идеята ми е, чрез тази способност за осъзнаване (в когнитивната наука се нарича метакогниция) да останеш в процепа преди повторението на песента, като обърнеш вектора на посоката противоположно, към страховете си, като ги погледнеш право в очите, признаеш си ги, търпеливо се учиш не да бягаш от тях, но да ги издържаш, да плаваш в тях, смирено да се отпускаш и ги приемаш през призмата на сърдечното си доверие. Техниката, която описвам, се нарича излагане на стимули с превенция на отговор. Това, което я подпомага, както казах, е нивото на осъзнатост, развивано постоянно в ежедневни сесии медитация. Когнитивните и аналитични методи, които споменах, са добри, но само контекстуални в процеса. Основни са поведенческите, хипнотерапевтични/ медитативни/ майндфулнес способи! Само с безкраен диалог трудно би се получчило. Има нужда от конкретни действия - ментални, емоционални и поведенчески! :)

Линк към коментар

Здравейте и от мен. Искам да споделя нещо и за себе си свързано с темата. Чак сега като прочетох поста на DKK разбрах как едно и също нещо, което се случва с нас се приема по съвсем различен начин от всеки. Един го вижда като изключително лошо, а друг го приема като избавление и успокоение. Това, с което се опитва да се пребори и измъчва DKK при мен съществува много отдавна. Забелязала съм, че когато съм много напрегната или ядосана автоматически някъде от подсъзнанието ми излизат и започват да звучат мелодии и песни несъзнателно, които даже без да се усетя си припявам. Но аз съм осъзнала и разбрала, че това е акт на спасение и дори се чувствам добре така.  Какво по-хубаво от това в моменти на напрежение да слушаш хубави песни, които те разсейват отколкото главата ти да бръмчи от отвратителни натрапливи мисли и да предъвкваш ситуацията. Обръщам се към DKK : Ако проблема са ти песните, които ако са натрапливи със сигурност те измъчват по един или друг начин , то знай, че има далеч по-побъркващи те натрапливости от сорта, че ще умреш или ще се самоубиеш или , че си гей или .... !!! Тези мисли тотално биха те сринали !!! КОЙТО ПЕЕ ЗЛО НЕ МИСЛИ :3d_139:

Линк към коментар

Благодаря за отговора ти Орлине ! Мисля си че наистина това са доста натрупани страхове във мен неувереност в собствените си способности и страх от това което предстои и дали ще съм способен да се справя с нещата от живота . Осъзнавам че има неща в живота които са неизбежни като болестите смъртта и загубите на родители и прочее и човек трябва да ги посреща смело . Според психоложката ми трябва да направя стъпки в намирането на работа основно на разширяване на социалните си контакти и да определя приоритетите си в живота но както казва тя това трябва да го направя осъзнато и сам . Вече не мисля че съм ненормален или шизофреник като в началото и зная че справянето с тези предъвквания на разни песни които се въртят постоянно в главата ми ще е доста продължителен процес както и самата психоложка ми обясни . Имам един въпрос обаче дали това си е точно ОКР . За начините за справяне с това състояние вече си писал доста четох . А относно степента на това растройство психоложката ми каза че положението не е толкова страшно и е имала клиенти с много тежка симптоматика от моята . Това не ме оспокоява много и затова я попитах дали е помогнала на хора с такива проблеми да се справят с тях . Каза ми че това е факт и ако и нямам доверие няма смисъл от нашите срещи . От Стара Загора е психоложката и се казва Виолета Златанова имаш ли информация за нея или впечатления на твои клиенти които са търсили помощ от нея . Не съм мнителен проверил съм квалификацията и в асоцияцията на психолозите в България . Благодаря за отделеното внимание . Моля и други съфомуници които са прочели за моя проблем и имат или са имали подобен да пишат ! Благодаря !

Редактирано от DKK
Линк към коментар

Не я познавам, но терапевтите стават все повече, така че това нищо не значи. Питаш дали състоянието ти е ОКР? Нека не се вкарваме в кутийките на диагнози. Можем да кажем, че преживяването ти е на принципа на натрапливото мислене - това е достатъчно. Успехи!

Линк към коментар