Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Тревожност и страх


Recommended Posts

Здравейте отново от мен! Искам да споделя какво се случва с мен и дали съм на правилния път. Както бях споменала в предишния си пост страдам от 2 години от генерализирана тревожност и натрапливости.Вземала съм антидепресанти 3 месеца, но ги спрях преди година и половина, зашото знам, че това не е решението. Ходила съм и все още ходя на психолози, но за момента още съм в лапите на страха. Сега съм бременна и от няколко дни ме преследва страха да не родя по-рано. Само като ми мине мисълта през ума и ме обзема една паника, краката изтръпват, обливат ме горещи вълни, не мога да спя и корема започва да ме стяга, от което аз още повече се паникьосвам и се завъртам в омагьосания кръг. Снощи както си седях, усетих вътрешно напрежение, при което ме обзе паника, легнах си и започнаха да нахлуват мислите в главата - ще родя по-рано, детенцето ще ми е недоносено и още куп навързани мисли- всяка мисъл поражда друга и положението става страшно. Станах, взех един тефтер и започнах да си пиша: Тези панически атаки и мисли не могат да ми навредят, не могат да предизвикат раждане, това са само мисли- те напрягат тялото ми, не трябва да им вярвам; реалността е съвсем различна - нямам поводи за притеснение, чувствам се добре. И си казах, че ще оставя да премине паниката, това е просто едно напрежение, което ще отмине, не трябва да ме притеснява. Опитвам и техниките с дишане. Опитвам се сама да се справя, обаждам се на психотерапевта си отвреме-навреме, когато кризите станат непоносими, но се опитвам сама да си го наложа. Защото, ако сама не го проумея, колкото и да се обаждам - психотерапевта ме успокоява за кратко и после всичко се връща. От Пловдив съм, ако някой знае терапевт, който наистина се справя с тревожните състояния, нека сподели. Моля да ми дадете съвет дали вървя в правилната посока, и някой от специалистите тук, ако работи онлайн ще се радвам да се свържа. Ентусиазирана съм да се справя, колкото и да ми е трудно! Нахлуват мисли в главата - няма да се справиш, състоянието ще се влошава, но аз си казвам: Това не е истина, и си го казвам на глас - мисля, че има някакъв ефект. Вчера се притесних, че с тези кризи на емоционално изтощение ще се изчерпам психически и ще рухна , ще изпадна в депресия и ще се самоубия- но пак гледах да не се поддавам, това е пак натраплива мисъл, нали? Благодаря предварително за отделеното внимание!

Редактирано от iliqna
Линк към коментар
Share on other sites

Всяка мисъл,която поражда в теб страх и напрежение и се повтаря е натраплива. Ако има мисъл и усещане, вярвай на усещането. То ти подсказва коя е натрапливата мисъл. Слет това просто я игнорирай. Развий правилната представа, че това не си ти, а някаква си си мисъл. Стани и се заеми с някаква дейност, разсейвай се, дръж в главата си правилната представа. Освен дихателните техники,прави дълги разходки за бременноста ти също е полезно, внимавай какво слушаш икакво гледаш - информацията е храна за душата. Правилната психотерапевтична методика е важна за теб.

Линк към коментар
Share on other sites

,,ако някой знае терапевт, който наистина се справя с тревожните състояния, нека сподели.,,

Въпроса е неправилен.Той, терапевта може да си се справя със собствените си тревожни състояния, но това не значи,че и клиента му ще се справя. Писал съм, не един път, терапията /промяната/, се прави от клиента, той се променя, не терапевта.

Линк към коментар
Share on other sites

,Д-р Първанов, прав сте! Не съм се изразила точно! Търся човека, който да може да ми помогне да се променя, да ме насочи и да ми покаже пътя. А досега попадам на хора, които ми препоръчват като вариант лекарствата, казват ми: "Ако не можем да овладеем състоянието, има медикаменти, с които ще се справиш", също ми казаха: " Ако те боли глава, взимаш хапче- същото е, защо да се измъчваш и да чакаш да мине от самосебе си." Може и аз да съм човек, който не може да разбере как да се справи и затова да ми се препоръчват медикаменти. Не знам в коя от двете страни е проблема - моята или на терапевтите, при които съм ходила.

Линк към коментар
Share on other sites

Не е в теб проблема. Те не могат да те ,,поведат,, в правилната посока. Разчитат на хапчетата. 

Как аз станах добър в работата си? Много просто, първите 6 - 7 години ми беше забранено да изписвам медикаменти.Това ме научи да се справям бе тях. Просто имах късмет, защото ако можех да използвам и медикаменти, нямаше нищо да науча.

 

Линк към коментар
Share on other sites

За мое огромно съжаление никой от вас не е от моя град, а сега наистина нямам възможност да пътувам, заради положението, в което съм. Благодаря ви все пак, че отделяте от времето си за да ми пишете! Дано успея да намеря някой, който да ми покаже правилния път.

Линк към коментар
Share on other sites

Една мисъл от будизма:

"Когато тичаш след мислите си, приличаш на куче, което тича след пръчка:
всеки път, когато пръчката е хвърлена, ти тичаш след нея.
По-скоро бъди като лъв, който вместо да тича след пръчката, 
се изправя срещу този, който я хвърля.
Човек хвърля пръчка на лъв само веднъж."

Миларепа

Линк към коментар
Share on other sites

Много бих се радвала, ако наистина има възможност и ако работи по скайп! Диди, ако имаш време, което да ми отделиш, много ще ти бъда благодарна! Наистина имам нужда от човек, който може да ми покаже пътя! Благодаря и на вас д- р Първанов за мненията и отделеното време :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Здравейте! Искам просто да споделя своята възмутимост от това, на което попаднах днес! Знам че има хора, които са се справили с ОКР, които сега се чувстват добре и живеят живота си пълноценно, а и специалистите, които отговарят в този форум са помогнали на много хора да преодолеят натрапливата си невроза. Говорят двама психиатри, единият от които е завеждаш клиника по психиатрия с много години стаж в предаването"Духът на здравето" ! Останах много изненадана и възмутена как пред толкова голяма аудитория те казват, че ОКР е невъзможно да бъде преодоляно напълно, те говорят за него като болест, че единственият начин е човек да си пие лекарствата цял живот и само тогава ще е добре, че имало рецидив на състоянието задължително на 100%, че то било генетично, като високото кръвно и  веднъж отключи ли се - лекарствата са до жовот иоще куп неща, които биха повлияли мн зле на хората в това положение! Аз имах късмета да попадна на специалисти от форума, които знаят какво правят,и знам, че колкото и да е трудно ще се справя някога, но за съжаление голяма част от хората биха се отчаяли напълно след това, което са гледали!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, такова е мнението на повечето психиатри. Такова мнение представлява проекция на собствената неспособност за вършене на качествена психотерапия. Проекция на неспособност, изразена в рационализирано псевдо-научно извинение. Неприятното е, че такива хора сами не съзнават собствената си психодинамика, но вярват на скачането си към заключения. Моят опит е съвсем различен. Постоянно работя с ОКР с най-различни обсесии и компулсии. Вярно е, че работата не е лесна и се иска много точни, целенасочени, упорити и мотивирани усилия. Но резултатите са налице, не по-малко от при всяко друго невротично състояние!

Нещата стоят като в онази притча: "Развалил се двигателят на кораба на един американски милиардер. Много майстори се опитвали да открият повредата и начина на отстраняването ѝ, но не успявали. Най-накрая повикали един прочут с майсторлъка си специалист, живеещ в отдалечен щат. Човекът почукал тук там, погледнал, опитал, тествал и след няколко минути поискал един чук. Дали му чука, а той отново похлопал лекичко тук там с пръсти и помолил да пробват да запалят двигателя. В момента, в който пробвали, той замахнал силно и ударил с чука на точно определено място. Двигателят заработил! Когато попитали за таксата на майстора, той казал: "Един милион!". Запитали го: "Ама как така? Вие само ударихте веднъж с чука, това нищо не е!". Човекът се усмихнал и отговорил: "Да, ударът с чука струва един долар. Останалите са за знанието къде и кога да го направя!"... 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...