Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Загуба на сън


Recommended Posts

От доста време немога да спя нормално, първоначално си мислех че е от работата работя на 3 смени, но явно е в следствие на стрес или и аз незнам доскоро имах бизнес който така и не потръгна и затънах с доста пари които нямам идея как ще изплатя. Очаквам и второ дете което може би е най- хубавото нещо което ми се случва в последно време, но явно съзнателно или не съм изпаднал в паника. Голямото ми дете ще е първи клас тази година аз самия съм съм студент, новородено и голям заем . Отказах се от пороците си сега имам Обаче наднормено тегло 170/115 започнах да го преборвам, но не напредвам много за което имам две теории едната е че имам вътрешно задържане което не ми позволява да се отърва от излишните килограми или от безсъние или неправилен сън немога да се отърва от килограмите си. Тези килограми са голям проблем карат ме да се чувствам зле и с ниско самочувствие което оказва влияние върху възпитанието на сина ми. Чувствам се като недостоен за негов баща и за да компенсирам му позволявам, угаждам и на практика съм позволил да ме потъпче и загубих авторитета си. Затова толкова много искам да се отърва от килограмите да си върна самочувстието с това и авторитета пред децата да ме обичат и уважават за това че съм им баща а не защото имат някакви очаквания за подаръци. 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, загубата на килограми или наднорменото тегло, често има връзка с психологичното състояние на човека. 

Често това е свързано с функциите на щитовидната жлеза, нейната хипер или хипо функция или с други хормони. Затова преди всичко е добре да се изследват хормоните. Като се има предвид, че тяхното функциониране също е свързано по един или друг начин с психологичното здраве.

Тъй като не виждам ясно оформено питане, предполагам, че става въпрос за проблема с наднорменото тегло. В този случай първо се отхвърля физиологичния проблем, след това се прави консултация с диетолог в съчетание с психотерапия, състоянието би трябвало да се подобри в рамките на няколко месеца.

Относно съня, той е свързан със състоянието на стрес и повишената тревожност.

Редактирано от Диляна Колева
Линк към коментар
Share on other sites

 

...Вие сте напълно стресирани. Вързани сте като мишка в клетка, изплашени за живота си и в резултат на това целият ви организъм се напряга в специално състояние на тревога - примитивния инстинкт „бий се или бягай". Всички молекули крещят на организма „Опасност!" и изпълват кръвообращението ви. Докато лежите в клетката, неспособни да помръднете, потокът от молекули, произведени от мозъка, започва да изпълва тялото ви, казвайки, че е време да се борите за живота си или да бягате. Дишането се ускорява, кръвното налягане се повишава, кислородът се премества от горната част на тялото в долната, подготвяйки ви да бягате. Надбъбречните жлези (малки жлези в горната част на бъбреците, които контролират стреса и баланса на течностите) изпрашат адреналин и кортизол (хормоните на стреса) в кръвообращението, причинявайки верига от събития. Този отговор способства да се увеличи концентрацията на мазнини в кръвта, кръвната захар и нивото, на инсулина, подготвяйки ви за повишените енергийни нужди....


...На практика повечето от нас дори не забелязват въздействието на заобикалящия ни хроничен стрес: изискванията на работното място, семейното напрежение, липсата на сън, прекалено много задачи и прекалено малко време за изпълнението им. Списъкът положително е по-дълъг. Когато този механизъм се задейства прекалено често, води до инсулинова резистентност или метаболитен синдром и до трупането на килограми. Хронично високите нива на хормоните на стреса, които циркулират из тялото, въздействат по кардинален начин на метаболизма. Лекарите и обществото не оценяват „връзката" между стреса и разстроения метаболизъм. Това е скорошно откритие, резултат от научни изследвания. Информацията, че стресът води до увеличаване на теглото, е достатъчно да ви накара да скочите от последния етаж. Как е възможно да ядете по-малко, да се движите повече и все пак да трупате килограми?...

 

Здравей,

Започнах с цитат от една книга на Майкъл Кендрик по-горе, защото не просто е добре казано, но е и самата истина. Въпросът, с който завършва цитата има своя логичен отговор - съвсем възможно е и на практика това се случва с огромен процент от хората, изпитващи затруднения да контролират теглото си. Самият аз неведнъж съм изпитвал силата на тази природна закономерност, макар и да знам как да се храня.

В продължение на години имах клиенти, с които работихме за постигането на заветната цел отслабване. Постигахме я трайно само с онези от тях, с които по някакъв начин се докосвахме именно до начинът на мислене, справянето със стреса, преоценката на приоритетите, работа с чувствата и емоциите. Останалите имаха добри резултати докато траеше програмата и след това рядко се случваше някой да задържи за постоянно постигнатият резултат.

Ето защо бих ти препоръчал първо да поработиш върху начинът, по който реагираш на стреса, да повишиш адаптивните си възможности на всички нива, на които могат да се проявят - ментално, поведенческо и прочее. Когато успокоиш тялото си от бурята на стресовите хормони и инсулина, тогава можеш да предприемеш промяна в храненето, която да доведе до постигане на целта ти. Едва ли ще е така разделен процеса, може би ще се случва заедно, но основното, което трябва да имаш предвид е, че авторитетът ти пред децата, приятелите и обкръжението въобще ще се върне не когато отслабнеш, а когато добиеш увереност в себе си. Това става или с настойчива работа със себе си или по-разумният вариант е чрез психотерапия.

Желая ти успехи! :)

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за разяснението, но как да се преборя със стреса? Или как да стана по адаптивен към стресовите ситуации, като те ме заливат ежедневно и с голяма сила? Реално ако се запиша на психотерапия към този момент ще натоваря и без това претоварения семеен бюджет как да се справя?

Линк към коментар
Share on other sites

Как се учиш да свириш на пиано? Има стъпки, изисква се време. С времето обаче се получават резултати и се оказва, че простичките мелодийки отначалото, вече служат като база за свиренето с лекота на сложни симфонии, при това с радост и лекота. Може да се научиш да свириш на пиано и сам, разбира се. Много хора го правят. Ако преценяваш, че можеш да се научиш да свириш на психичния си инструмент, който има много повече, при това многомерни клавиши, в сравнение с пианото, дерзай! 

Линк към коментар
Share on other sites

  • Пишеш в Гугъл, ,,стрес- минимизиране,, и след като прочетеш десетина статии, си правиш собствена програма, по която работиш ежедневно.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Относно наднорменото тегло, искам да кажа, че в 99.99% от случаите то е следствие на положителен калориен баланс! 

Стресът и другите фактори наистина влияят, но едва ли могат да дадат разлика по-голяма от няколко %.От това, което съм видял стресът и негативните емоции са фактор, който влияе на приема на храна, а не на някакво магическо забавяне на метаболизма! Те могат да причинят както увеличен, така и намален калориен прием. Жените по-често надебеляват, докато мъжете отслабват. Смята се, че имаме капацитет на взимането на съзнателно полезни за нас решения, а спазването на хранителен режим поставя волята на изпитание, колкото и грамотно да е съставен той. Човек не е мотивиран да си сготви, да мери храна, повдига му се от един и същи храни.

Инсулиновата резистентност и други метаболитни дисфункции са следствие на наднорменото тегло, а не причина за него. Това трябва дълбоко да потъне в психиката на спазващият режим, и гонещ цели. Естествено, че когато процента телесни мазнини е 40%, триглицеридите ще бъдат високи, както и инсулиновите рецептори ще преобладават в мастните клетки, за сметка на мускулните. Постоянното наличие на ненужно много енергия (калории) ще доведе до притъпяването на редица рецептори и механизми и влошена обработка. Имайки предвид, че в Българското меню преобладават въглехидрати и мазнини, нормално е да станеш резистентен...

Линк към коментар
Share on other sites

Среща се повишена захар или инсулинова резистентност и при хора, които никога са нямали наднормено тегло. Имам такива клиенти. Алекс, много би ми се искало да е както казваш - така звучи ясно и простичко, поставят се нещата във волята на човека. Обаче опитът ми сочи, че липсата на ефективни стратегии за справяне със стреса е силен фактор. Не винаги води до напълняване, както казваш. Често води до отслабване... Или не се отразява на килограмите. Както и нерядко наднорменото тегло се дължи просто на обездвижване при високо калориен прием - така е. Но извън общите тенденции, има и лично реагиране. Думите от цитата на Майкъл Кендрик: "...ям по-малко, спортувам повече, а пълнея...", съм ги чувал често, от хора които тренират ежедневно и интензивно, ядат предимно плодове, ядки и зеленчуци в много ограничени количества, но живеят с много натоварен график и нямат подходящи ментални, емоционални, поведенчески и социални стратегии за справяне с напрежението си. Защото става дума не толкова и не само за външен стрес, а за реакцията на нерешените програми в подсъзнанието им на него, а оттам и въпросните хормонални и метаболитни парадокси...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...