Jump to content
Порталът към съзнателен живот

ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)

Recommended Posts

От малък изпитвам големи затруднения при фокусиране на вниманието, разсеян съм, забравям доста често, дори неща които са ми казани преди десет секунди и съм дезорганизиран. В началното училище до влизането ми в гимназията, имах доста проблеми  особено при по-практически насочените предмети като математика, труд и техника и изобразително. Винаги изоставах от връстниците в материала, който учехме, непрекъснато обърквах учебната  програма, забравях си бележниците, часовете и общо взето живота ми бе пълна бъркотия. Също така не разбирах инструкциите, които много от учителите ми даваха и очакваха да изпълня. В това отношение дори и сега доста често на елементарни въпроси отговарям обстоятелствено и обширно, но не и за това за което ме питат. 

За известно време като че ли тези проблеми бяха утихнали, но това по-скоро се дължеше на факта, че материала в гимназията бяха предимно теоритични. Всичко се промени след като започнах работа, проблемите от детството и училище се завърнаха с пълна сила. Допускам груби грешки, не обръщам внимание на детайлите и съм разсеян, като всичко това се случва дори когато не съм поставен под стрес и съм спокоен. Колегите от работата ми дори шеговито  подмятат изрази от сорта на "Да не си влюбен", "Какво ти става", "Вземи се в ръце" и прочие. Проблемът е че колкото и да се старая не мога просто "да се взема в ръце" , защото умът ми непрекъснато блуждае някъде другаде. Ето и един свеж пример за една от многото  глупости, които правя - на излизане от супермаркета вчера вече запътил се към колата, приятелят ми ме спира и ми казва "И кошницата ли ще вземаме с нас?" като съответно виждам, че съм изнесъл кошницата за пазаруване, която по принцип се оставя в магазина, с мен. Не влизам за първи път във въпросният супермаркет, не бях под стрес и не си мислех за нещо кой знае какво. Друг проблем, е че непрекъснато губя вещите си или ги забравям на различни места. Също така има неща, които извършвам ежедневно  по едно и също време, но когато имам някаква задача или работа, тотално изключвам за тях. И докато е нормално да губиш представа за времето когато си затрупан от работа, не мисля че е нормално когато това се случва при извършването на тривиални задължения след приблизително две години една и съща рутина.  Kато допълнение към всичко това, ще добавя само че майка ми притежава всички от гореописаните симптоми и явно съм го наследил от нея. 

До преди няколко дена изобщо не ми е минавало през ума, че бих могъл да имам ADHD, просто защото не съм хиперактивен и импулсивен. За мое изненада след като се разрових установих, че при един от трите субтипа на разстройството (inatenttive)  не е необходимо хиперактивността да присъства като симптом и че покривам всички останали симптоми. За още по-голяма моя изненада обаче, също така открих че от 2012г. в петата редакция на DSM вече не съществуват различни субтипове на болестта, а се говори по-скоро за изразеност на симптоматиката. От тук стигнах и до тази брилянтна презентация https://www.youtube.com/watch?v=XYmPWq8QPQg в която се прави разграничение между АDHD и CST (cognitive slugish tempo), за което за жалост към момента се знаят прекалено малко неща и официално дори не присъства като разстройство в DSM. 

Най-големите ми опасения са че никой няма да приеме оплакванията ми насериозно и ще бъда отпратен и обвинен, че си създавам оправдания. Към тези страхове прибавям и факта, че в България не се говори много за това разстройство, учил съм психопатология и куп други психологични дисциплини, и никой дори дума не обели за разстройствата на вниманието и в частност ADHD.  Молбата ми в случая е да ми препоръчате добър специалист, който да заключи дали наистина страдам от подобно разстройство или не. И ако да, какво тогава. Също така бих искал да знам как стоят нещата при  разстройствата на вниманието според МКБ, просто информативно. 

Редактирано от Ins0mn1a
Линк към коментар

• 3 weeks later...

Уви, няма как да ти помогна с координати на специалист, но все пак ми се иска те потупам по рамото и да те уверя, че не си сам... 

При мен нещата, вярвам, започнаха около петата или шестата ми година, макар че и преди това си бях блейка и винаги ще си остана, но... имено тогава се появи и едно хронично повръщане, породено от нервност, което продължи до пети - шести клас, след което се появи и самата хиперактивност(ходенето ми наподобява конски тръст, а ако не спринтирам на пешеходната откачам и все такива)... 

Малко се различаваме по практическата насоченост, обаче. Пример - с вербални писмени и устни инструкции ми е ужасно трудно да се справям, т.к. с годинките изгубих способността да се съсредоточавам върху хартиен формат, даже, междувпрочем, седейки и пишейки този пост, не престават да ми шават краката, но ето - пак се отплеснах. Една от малкото дейности, която ме кротва, е математиката, НО трябва да седна сама и сама да си направя изводите от всяка задача, учителите само ми пречат на музата и мисълта... може би и фактът, че помня цифри(и формули респ. чрез числа), също е пореден от това, нямам идея.

За загубените вещи напълно те разбирам - за 4 години загубих 3! лични кати, като дори не ги нося в себе си.... от това по - голям карък няма накъде.. 

А вечер заспиването е мъка без движение и разходки навън, макар че само нощем се чувствам пъноценен човек... без шума, без светлината, без дразнителите.. деструктиращи ценното ни внимание.. и почти винаги заспивам с мечтата да съм нормална, но не съм... 

EDIT: Също, скролвайки досегашните ти публикации, попаднах на проблема ти с ПА, които до голяма степен също са навързани с ADHD и хиперчувствителността(и които, за жалост, и мен не ме подминаха). 

Редактирано от dix
Линк към коментар