Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Трябва ли да започна да вземам антидепресанти?


Recommended Posts

Здравейте , аз съм момче на 15г. Уча , тренирам (играя сериозно футбол или по-скоро играХ) всичко си беше нормално до преди месец и нещо..Дадоха ми да пробвам марихуана в у-ще , и познайте какво стана - имах паник атака , всичко ми беше на забавен кадър , не помнех къде съм , забравях за 8-9 секунди , ускори ми се пулса , беше най-ужасното нещо. Бях точно като в сън ,даже си мислех да се самоубия ,просто защото си мислех ,че съм заспал и трябва да се събудя. Започнах да викам из класната стая ,че ме е страх , че не знам какво става . Помня ,че г-та почна да ми говори как съм си измислял и какво искам да постигна. Всички се смееха, а аз просто не разбирах какво се случва с мен.Секундите ми минаваха като часове , минутите като дни. Беше края на седмицата и бях 2 дни почивка . Бях радостен ,че ще си отпочина хубавичко у дома и всичко ще мине, но УВИ.Събота и неделя всичко си беше окей , все едно нищо не бе се случвало. Дойде понеделник, седях до момчето с което пушихме и изведнъж се почувствах нереално ,но не му обърнах внимание. През нощта имах паник атака , за щастие бързо прочетох в нета и си втълпих ,че няма да ми се случва повече и така и стана , нямам паник атаки.Но имам деперсонализация и все по-трудно почвам да живея с нея.Преди играех футбол в отбор , имам заложби ,но сега нямам сила за нищо. Няма на кой да споделя всичко това . Не помня какво е станало вчера , нито онзи ден.Понякога даже като съм с същите хора в у-ще ми се връщат ужасните чувства. Мечтата ми е пак да започна да живея нормално и пак да играя футбол.Незнам имам чувството ,че като не мисля за деперсонализацията тя изчезва , но не мога да го правя постоянно. Моля Ви помогнете ми ! 

Линк към коментар
Share on other sites

Изпаднал си в паника.Амигдалата е запомнила обстоятелствата и сега, когато нещо и напомни за тях, пуска отново тези усещания-на паника.Ще и трябва време да се успокои.Ти може да и помогнеш като не спираш да спортуваш. 

С две думи-иска се време и търпение от твоя страна.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте , след като употребих марихуана се случи нещо ужасно. Виждах на забавен кадър , забравях , уплаших се ,че полудявам и т.н. писал съм на горе за това.Та въпроса ми е - чувствам деперсонализация ,но ужасно силна .Постоянно все едно съм в сън.Чувствам отново забавените кадри от време на време..Забравям мноооого.Не помня какво съм правил преди 1-2 часа.Вчера изобщо не помня.Много ме е страх.Трябва ли да започна да вземам антидепресанти ? Благодаря.ПП.На 15г. съм.

Линк към коментар
Share on other sites

Не, не трябва. Антидепресантите са за хора, които имат депресия. Ти нямаш депресия, а тревожност. Високото ниво на тревожност е следствие на уплахата ти от първите реакции след приема на марихуана. Ако продължиш да гледаш на себе си като на човек, който му има нещо страшно, ще изпращаш на мозъка отново и отново сигнал "Опастност". В един момент този сигнал ще се припознае като истина и ще ти трябва повече време, за да преодолееш процеса.

Затова сега, както ти каза д-р Първанов, спортувай. Направи си дневен режим. Игнорирай мислите, които ти предизвикват страх и ги замени с мисли, които дават друга информация- това е временно състояние, добре съм, преминавам го и  продължавам.

Много важно е сега, кой мисловен модел ще поддържаш. Бъди настоятелен с налагането на положителната мисъл.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря.Искам да попитам още нещо.Понеже от тогава (от паническата атака след пушенето) виждам малко замаглено с едното око , възможно ли е да съм болен от нещо ? Прочетох за множествена склероза и честно казано ме е малко страх.Или може да е така заради това ?

Линк към коментар
Share on other sites

Не чети нищо и се фокусирай върху позитивното мислене. Увереност, че всичко ще се случи по най - добрия начин. Измисли си утвърдителни фрази, с които да се надъхваш, когато страха ти се обади. Това е просто страх идва, пробва се и когато го поставиш там където му е мястото в неговите здравословни граници, всичко е ок.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...