Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Къде греша?


Recommended Posts

Здравейте и благодаря много за възможността да намеря информация и да потърся помощ.
Имам си едни любима максима: Преди да кажеш "искам", кажи какво си дал. Та в унисон с нея, преди да помоля за помощ, ми се иска да ви разкажа накратко. В края на 40-те съм. От около две години с генерализирана тревожност без депресия (по преценка на психиатър). За последните 6 месеца след като разбрах за какво иде реч, мисля, че успях да се науча да се справям с кризите поне дотолкова, че да не пречат на ежедневната ми дейност. Изработих си някакви собствени техники, които не знам дали са обосновани, но определено ми вършат работа и аз си ги ползвам, а периодите между кризите започнаха да стават все по-дълги. Това, което тотално не успявам да преборя обаче е една изключителна изостреност на сетивата - регистрирам всеки звук, аромат, движение, светлина, цвят, физическо усещане и неизменно без да искам търся източника и обяснението им. Дори да ангажирам вниманието си с друго, това си върви на втори план. Явно греша някъде, затова потърсих среща с психотерапевт без конкретни очаквания, но... преживяването беше толкова кошмарно, че ме срина за дни и върна месеци назад. Човекът беше професионалист с утвърден опит и ми насрочи нова среща, но... ох... абсурд да отида отново. Мислех, че съм стигнала до някъде и ми трябва малко помощ и насока, за да продължа. Сега обаче си давам сметка, че нещо е дълбоко погрешно. Моля, бихте ли ми помогнали да намеря подходящ терапевт и да се подготвя адекватно за нова среща с професионалист, защото явно се притеснявам, но на "собствен ход" започвам да зациклям и се страхувам да не пропилея постигнатото, колкото и да е то. Има ли критерий за подходящ и неподходящ терапевт или проблема е в мен и нагласата ми е неправилна?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Кунум!

 

Разкажи моля те накратко, какво се е случило на консултацията с терапевта, за да можем да отговорим адекватно на въпросите ти!

Линк към коментар
Share on other sites

Честно казано, хич не ми се искаше и ще ми е трудно, но ще го направя. Благодаря ви.
Става дума за психиатър - психотерапевт. Срещата продължи около 35-40 мин. и беше вечерта, вероятно затова е бил много изморен човекът. Започна със стандарните въпроси - възраст, занимания и т.н. След което ми предложи да разкажа какви са ми проблемите, откога и т.н. Постарах се да бъда кратка, конкретна и откровена, въпреки че изпитвах притеснение и не се чувствах много комфортно, а и телефонът му непрекъснато звънеше и той отговаряше да му звъннат пак след 5-10 мин. След петото или шестото такова позвъняване съвсем се шашнах и млъкнах - измрънках само, че се справям до голяма степен успешно с пристъпите (не посмях да уточнявам как) и че пия антидепресант в минимална доза, но не усещам  полза, не се чувствам добре от него и по принцип бих искала да се справя без лекарства, ако може. Човекът каза кратко: "Не! Не може!". Изписа ми друг антидепресант плюс бензодиазепин (взех рецептата, но не ги взех изобщо), препоръча ми да намаля наполовина предишния за два дена, два дена нищо да не пия и след това да започна новите лекарства. Три седмици по-късно да заповядам отново, да кажа как се чувствам и да продължим с терапията. Записа ми и час. Завърши с предупреждението, че следващата среща ще бъде далеч по-кратка и думите, че сега съм му отнела твърде много време, затова да заплатя двойна такса. Направих го, извиних се и излязох......
Това ми беше първата среща с психотерапевт изобщо и вероятно нещо съм оплескала... Не знам, но определено не искам да ми се случи пак, а не искам и да се отказвам, затова ви моля за съвет и препоръка...

Редактирано от Кунум
Линк към коментар
Share on other sites

Ужас!

Възмутен съм.Това е неуважение към вас. И не е до умора, до манталитет е.

 

Съчувствам ви и ще ви помогна. Аз не приемам пациенти.Доколкото знам, Орлин също.Ако греша, той ще ви поеме и считайте въпроса за  решен.

Ако не, аз ще ви потърся друг колега, което никак не е лесно.

Това е.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте отново. Два месеца по-късно, искам само да кажа едно искрено Благодаря! Благодаря за грижата и за помощта, за възможността да науча, че добрите терапевти са истинска рядкост по тази малко тъжна географска ширина, но все пак ги има. Че добрият терапевт е добър не заради дипломите, обученията, прочетените и написани книги, титлите или други разни буквички пред името, а по-скоро въпреки тях. Те, разбира се, са полезни инструменти, основното обаче е друго и добрият терапевт го знае. Благодаря за всичко това. Ще се радвам, ако и аз мога да бъда полезна някому..

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...