Донка Добавено Март 31, 2015 Доклад Share Добавено Март 31, 2015 Хайде на спанака! Кой не е смръщвал носле само като си помисли колко чистене му предстои. Всъщност първо - не е чак толкова - може и да не си правите труда да чистите всичко - сега продават спанака почти готов за бланширане. Хубаво е все пак малко да постои с оцет - една нощ или един ден, например. Дръжките можете и да не отстранявате - само коренчетата, ако ви дразнят. Ето една бърза, лесна и много вкусна рецепта, която при това запазва всички ценни качества на това растение. Запеканка от спанак с яйца Ние у дома открихме комбинацията с елда - при това "магията" стана докато сновях из кухнята сутринта между чая и сока от моркови. 1. Водата завира и пускате за малко спанака да се бланшира. Изваждате го след 1 мин с гевгир или просто отцеждате водата 2. Поставяте бланширания спанак за задушаване в достатъчно вода и няколко кристалчета морска сол и захлупвате с капак плътно - на тих огън.(отнема 1 мин.) 3.Като ви замирише на вкусно, добавяте нарязан зелен лук и джоджен, чаша елда, може и повече - както го обичате. Домати добавяте на вкус - може нарязани сушени предварително накиснати или консерва, може и пюре, също малко червен и черен пипер ако ги обичате. Добавяте гореща вода - достатъчно да набъбне елдата и отново захлупвате и оставяте на тих огън. (1 минута) 4. Когато видите как елдата и спанакът вече избиват на повърхността на водата, изключвате и оставяте да поеме - захлупено. След около 10 мин на вкус поръсвате със зехтин или шарлан. Ние ползваме сурова елда, която накисваме да се "съживи". Да ви е вкусно! И чакам вашите рецепти! Inatari 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Април 1, 2015 Доклад Share Добавено Април 1, 2015 (edited) защо в оцет ? И на края предполагам се залива с яйца разбити с малко пр. мляко , и се запича ? Редактирано Април 1, 2015 от АлександърТ.А. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Inatari Добавено Април 1, 2015 Доклад Share Добавено Април 1, 2015 (edited) Много добре ми звучат за този сезон рецептите със спанак. Чакам някой да пусне рецепта за спанак с ориз, но може и да експериментирам със запеканката, въпреки, че не обичам прясно мляко. )))) Редактирано Април 1, 2015 от Inatari Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Април 1, 2015 Доклад Share Добавено Април 1, 2015 (edited) В къщи го правим и с кисело мляко > Да не е много кисело ( по прясно , да е), и постепенно с бъркане прибавяме млякото .Пропорции на вкус Редактирано Април 1, 2015 от АлександърТ.А. Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.