Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паническо разстройство-на прав път ли съм?


Recommended Posts

Здравейте, аз съм на 18 и преди 2 години след  грип  и прекаран астматичен пристъп , влязох в болница ..излекуваха ме, можеше да се прибирам...прибирайки се почувствах ,че не можех да дишам- айде пак в спешното,където ми казват, че спазъм на белите дробове НЯМА и ме пратиха в нас... това се повтори 7 пъти за 1 седмица и накрая ме пратиха в психятрията с диагноза паническо разстройство (на 16). Прекарах 1 месец там на стимулотон и ривотрил и ме изписаха. 

 

 

Срещах се с психолог, пих си хапчетата и малко по малко се оправях..беше ми много трудно(както на всеки с тази диагноза) и след няколко месеца ми казаха, че мога да намаля хапчетата малко по малко и до 1 година ги спрях! 

По време на паническите атаки имах описаните във всеки сайт симптоми,но освен това и се задавях често докато ям ...страх ме беше да съм сама в  стая...да изляза навън.. най-много ме беше страх да пътувам. 

Е, след като се оправих можех да правя всичко, понякога имаше безпокойство но отминаваше- паник атаки нямаше! Даже поработих..пътувах сама по 3 часа на  ден за работа дори забравих.

Завърших 12ти клас и  влязох в университет..мина първата сесия..не можех да спя,бях много тревожна, много натоварена ..май и това ми навреди... 

Сега 1 месец след изпитите  (преди 4 дена)в автобуса получих паник атака, но си помислих че е астматичен пристъп и предозирах с инхалатора- сърцето започна да бие силно и започнах да треперя много. Хората викнаха бърза помощ. Много бях уплашена,лекарите дойдоха, спазъм НЯМАШЕ, биха ми успокоително и ме пратиха да се прибирам.

 

Да..но след това паник атаките се появиха отново, същите симптоми, същата сила, не можех да спя сама- отидох на психятър  (същия който ме лекуваше преди) каза че съм се уплашила  и че няма смисъл пак да ми изписва тежки лекарства и ме прати при личния, който ми изписа атаракс и ми каза да пия мента, глог и валериан.

Ето и същинската част :

Знам вече от опит, че само с лекарства НЯМА да стане и реших сама да се опитам да си помогна- няма смисъл да се свия в ъгъла и да чакам да умра (както бях преди 2 години).

Съставих си нещо като план с елементарни  цели:

1.Да спя сама  без да разчитам, че има човек до мен, който ще реагира ако стане нещо, защото нищо няма да стане - аз съм здраво момиче!

2. Да изляза да разходя кучето, да напазарувам..

и т,н.

 

Другото, което мисля че започва да действа е  това-  чета статии за страховата невроза, чета ги толкова често и ще продължавам докато не ми се набие в главата че първо - не съм сама и второ- няма да се случи нищо лошо!!  (и докато не ми омръзне до такава степен, че вече да не е на дневен ред дали ще получа атака или не)

Винаги имам чувството, че ще умра и никога не се случва  а има и хора които  15 години живеят така!

 

Скоро прочетох  на няколко места като съвет да изчакам търпеливо атаката да отмине..трудно , но съм си наумила и това да стане. 

 

Никога не съм писала по форум за проблема си - това също  е в списъка ми.

 

Искам и аз да помогна на хора с този проблем и да си взема идеи от тях, за да се справя отново! 

Осъзнавам механизма на паническата атака..изчетох много публикации на специалисти...и пак..трябва ми време а и най-много ме е страх да не остана така за винаги . Колкото и положително да мисля понякога и такива мисли ми минават , но ги гоня с метлата :)

 

За край искам да цитирам (преведени) няколко изречения от някакъв английски сайт който прегледах вчера  и в момент на паник атака или напрежение си ги чета:

По време на ПА тялото ти се държи така все едно  лъв ще скочи върху теб и да те изяде. - нормална реакция, но не когато трябва :D

 Тялото на човек страдащ от ПР е като кола, чиято аларма се включва от вятъра.

 

Споделете (особено ако и специалист чете темата ми) дали съм на прав път според вас?

Какво бихте добавили?

Какво бихте ме посъветвали? 

 

 

Благодаря за вниманието! И успех на всички! 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

На прав път си, добави и малко спорт, активен. Включи вечер медитация, прави съня ти добър и ти дава положително настроение на сутринта. 

Когато усетиш, че атаката идва включи дишане, стани потичай или пък тичай докато не ти остане дъх. Все пак тялото ти задава команда - "идва лъв" и не случайно състоянието е било известно като "бойна невроза"

Всичко идва от начина по който са се подредили невроните в мозъка ти и пътя, който са изградили на страха, чрез мисълта. Ти ще ги промениш, със смелост - друга мисъл. Възможно е, описано е, случва се на много хора всеки ден.

Давам ти линк, към един хубав филм, за това как се случва промяната на мисълта, насочен е към изграждането на Убеждения. Много ме впечатли трансформацията на мислене на един младеж във филма: " Вече не ме интересува от какво ще умра, а защо живея." Надявам се да ти бъде от полза, това е един от важните аспекти по преодоляването на състоянието.

 

https://www.youtube.com/watch?v=hjOOjMR5FnA&t=43

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...