incognito Добавено Февруари 23, 2015 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2015 Здравейте! От известно време чета форуми и статии за социалната фобия и осъзнах, че се сблъсквам със същия проблем. Предстои ми да взема много важно решение за бъдещето си и с наближаването на крайния срок тревожността ми се засилва още повече. Но нека ви запозная със себи си и проблема ми накратко. Мъж на 24г съм. Роден съм и живея в малък град като средното си образование завърших далеч от дома. В момента съм студент и се занимавам актвино с колективен спорт. Имам дългогодишна приятелка и помагам в семейния бизнес. Мечтая професията ми да е свързана със спорта, но напрежението, което е в мен ме спира и не мога да се отпусна напълно. В момента сменям отбора и мисля, че това ми помогна да открия какъв ми е проблема. Преди всяка тренировка стомаха ми е свит и имам чувството, че главата ми ще се пръсне, а преди официална среща няма смисъл да споменавам. Още не мога да влезна в колектива, а по мое мнение няма причина за това, защото всеки един се опитва да ме предразположи, но просто не ми се получава. Трудно завързвам разговор с непознати. От 1-2г нямам никакво желание да излизам и да се срещам с хора, постоянно съм напрегнат. Вече съм загубил всякаква мотивация и воля и съм на път да се предам. Просто този страх да не се изложа ме убива. В университета мога да бъда безмълвен цял ден, ако някой не ме попита нещо и това ако се случи топлите вълни и сърцебиенето , което получавам ме водят до лудост. Дори за да отворя тази тема ми костваше огромна доза смелост и притеснение дали съм написал правилно думите, дали съм формулирал добре изреченията, дали на хората им се занимава с моите проблеми и тн. Имам още много да разкажа, но мисля, но не искам да изпадам в подробности. Не знам как да продължа, но ако оставя нещата така цял живот не ще бъда себе си и винаги ще съм в сянката на някой... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Февруари 23, 2015 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2015 (edited) Така е, социалната фобия не позволява на личността да се разгърне и да развие своя потенциал. Прекарването на живота в мисли, какво ще кажат другите, моментално изрязват част от най - добрите избори за човека. Те пречат за развиване на волята и осъществяването на идеите му. Всяко състояние на социална фобия си има своята предистория, но понякога моделите на поведение са програмирани в толкова ранна детска възраст, че дори споменът го няма, а е останало само усещането. Затова търсенето и работата върху първопричините, често отнема доста време и е много трудно да се случи без терапевтичен подход. В случай, че започне опит да се справи сам, човек започва да изработва нови и нови защитни механизми, чрез които да съчетава що- годе качествен живот и обслужване на тревожността. Нещо което ти се опитваш да правиш от доста време. Много агресивен, но и много добър подход е конфронтацията. Прекият сблъсък със страха. Иска се предварителна подготовка, да си готов да станеш и да случиш това, от което те е страх. Има подходящи подготвителни упражнения, може би ще успееш да загрееш с някои от тях. Ето една група такива задачки: "Нестандартните постъпки" - упражнение за увеличаване на самоувереността В Япония туристи могат да видят как на площата работещи млади хора в делово облекло изведнъж започват да пеят или да рецитират поезия. Това е обучение на мениджъри за развиване на тяхната самоувереност и самочувствие, умението да бъдат себе си, да не се ограничават с очакванията на другите - обучение "нестандартни постъпки" или "необичайно поведение". За много хора зависимостта от чуждата оценка се явява сериозна вътрешна бариера. Купуват вътрешната си свобода с цената на оценката но обкръжението си. Вътрешната свобода е лекота и отпуснатост, това е естествено поведение, кураж и действие. Вътрешната свобода - това е една възможност да се вземат свои собствени решения, способността да се игнорира мнението на другите, когато е без значение. Как да изработите такова отстояние от външния контрол? Един от начините е да започнете да тренирате себе си чрез изпълнение на абсолютно нестандартни постъпки. Индивидуалния тренинг "нестандартни постъпки" се състои в това да правите непривични за вас и нестандартни за околните неща. Действия които са абсолютно безвредни, често добри, полезни, но...... но аз никога не съм правил така! Това е страшно!Упражнението "нестандартни постъпки" е работа с ограничаващите вярвания, със страха, това е обучение в увереност, тренировка на смелостта, на способността да се измъкнем от зоната си на комфорт. Още по - трудно ще бъде, ако тези неща и действия са в разрез не само с вашите привички, но и с очакванията на околните. Ако това са действия, които са неочаквани, странни, непонятни - такива каквито "нормалните" ( тези които се вписват в правилата, рамките, стандартите) хора не правят.В психотерапията, тази практика се нарича Техниката на конфронтация с потискане на смущаващиреакции (exposure/response prevention)За да се преодолее детската зависимост от мнението на околните, излезте и се опитайте да правите нестандартни постъпки, но това да не става с усилие, а с въодушевление, със свободен дух, вътрешното ви усещане да е невероятно красиво, мило. Какво може да бъде това? Всичко онова което ви е вътрешно трудно и страшно да направите, в рамките на собствената физическа безопастност, с уважение към другите и съблюдаване на закона. В своето детство бъдещият физик Лев Ландау, тренирал вътрешна смелост, като се разхождал по улицата с балони привързани към шапката. Днес това може да ви се стори мило и красиво, но за онова време това излизало от рамките на нормалното. Сходна ситуация, но съпоставено с нашата действителност е - да си сложи биберон в устата и да се разхожда по улицата. На автобусната спирка високо и изразително да цитира Пушкин или друга поезия или непринуден разговор в метрото като се представяте за такъв какъвто не сте. Ако ви е страх в началото да правите сам нестандартните постъпки, започнете заедно с някой друг, така ще ви е по - забавно и весело. Ако ви е много страх в началото, изработете оправдание, което да ви помага " Това не е просто постъпка, това е лекарство, което лекарят ми предписа!" Ако решите да цитирате Пушкин, се представете като актьор, който репетира за драматичния театър. когато се почувствате уверен, вече няма да са ви нужни каквито и да е оправдания. Пред кого и за какво да се оправдавате? Не бива да правите нестандартни постъпки, от които могат да последват житейски неприятности. Не ги прилагайте към полицаи, съседи, колеги в работата, тренингът за нестандартните постъпки, в тези ситуации може да навреди на репутацията ви. важно е да помните, че "нестандартните Постъпки" не са хулиганско поведение, не се правят неща, които да напрягат околните. И не превръщайте тренингът в забавление, когато усетите, че сте се освободили от сковаващите ви рамки, прекратете и се заемете с вашата работа. НЯКОЛКО ЛЕСНИ УПРАЖНЕНИЯ - Промяна на обичайните задачи - отидете на работа по друг път, не влизайте в кварталния магазин, а влезте в такъв, в който никога не сте влизали, купете нестандартни за вас неща. - Да се запознаем с някого. Това е един много добър начин да се измъкнем от зоната си на комфорт. Няма значение къде и как, важно е лицето да е ново за вас. - Намерете курс или обучение, клубове, които ви интересуват, но по някаква причина (ние вече знаемкаква) сте отхвърляли идеята да отидете там. - научете се да правите онова, което винаги сте искали да правите - да свирите на китара, да плетете, да карате лодка, това разширява зоната ви на комфорт. - Отидете на кино, театър или концерт в нетипичен за вас стил. Ако слушате рок идете на джаз концерт, ако обичате мелодрами, отидете на екшън филм. - Спрете да планирате, правете всичко в движение, може да добиете много нови впечатления и така да разширите зоната на комфорт. - Отидете на ново нетипично място с нестандартна кухня - Облечете се нетипично - сменете стила, цветовете, визията. - Преместете мебелите, внесете нови различни по цвят или форма от вашите - Седнете в автобус с непознат номер Техниката се използва при психологични състояния от групата на тревожните разстройства - социална фобия, както и при проблеми с общуването, трудност при адаптация в работен колектив, работа със страха. Желателно е да се започне съвместно с психолог - психотерапевт. Редактирано Февруари 23, 2015 от didi_ts - Диляна Колева Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
incognito Добавено Февруари 23, 2015 Автор Доклад Share Добавено Февруари 23, 2015 Благодаря за бързия отговор и препоръките. С някои от лесните упражнения бих се справил, но ще ми косва доста усилия. Мисля, че все пак трябва да поговоря с психотерапевт. Бихте ли ми препоръчали такъв от Стара Загора. Благодаря ви предварително. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts