Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Апатия към всичко


Recommended Posts

Здравейте, 

Аз съм много депресирана. От доста време се чувствам много тъжна и отчаяна, сякаш има голяма празнота в душата ми. Представям се , като една къща с хубави вещи и цветя, но самотна и без светлина. Спрях да изпитвам удоволствие от всичко, правя всичко което обичах да правя преди, но изобщо не ми помагат. Не мога да се съсредоточа върху нещо, когато правя. Например сядам да чета или уча и само чета без нищо да запомня, понякога дори не усещам как съм спряла да чета и само гледам с един празен поглед. Не мога да се подготвя за изпитите си, а толкова амбиция имах и се справях, а сега нищо не остана, дори смятам, че животът ми няма смисъл, и че съм излишна на този свят. Единственото нещо, което мога да направя е да плача и да седя. Преди спортувах, отивах на шопинг, гримирах се, излизах. А сега когато направя същите неща, сякаш нищо не съм направила. Как искам да грея, като слънцето, но лицето ми е все бледа, гримирам се и гримът ми след  2 минути се размазва от сълзи и пак се превръщам в същата нещастница с подутите очи. Правя всичко за да мога да се съсредоточа върху нещо, опитвам се да чета книги, например Петър Дънов ми  е любимият автор обичах да чета неговите книги, сега го правя, но си казвам има ли смисъл, като само чета без да мисля. Обичах да ходя на църква, а сега дори не искам да чуя за нищо свързано с религии. Сякаш съм се откъснала от всичко, изпитвам апатия. Много самотна се чувствам, когато реша да изляза на вън с близки или приятелки за момент се чувствам добре, на като се прибера пак същата апатия и депресия. Живея с партньора си, той е по-същия начин, като мен, но той поне се съсредоточава, затворен в себе си, депресиран нито си говорим, нито се прегръщаме само се храним и четем.Опитах се да поговоря с него, а той вечно депресиран, не искам да го оставя искам заедно да се променим. Но аз имам нужда да поговяря с някой, без да ме съди, а просто да ми помогне в живота да ми вдъхне сили, както аз преди години помагах на приятелите си, така сега и аз имам нужда от приятелска помощ. Всичките ми приятели поеха по пътя си и всичките заминаха за друди страни, на мен ми липсат много, а сегашните ми приятели, всички сме еднакви, всичките сме изпаднали някъде в дъното на душите си. Постоянно гледам дали някой ми е звънял по телефона или някой приятел ми е писал, но за съжеление не, аз като им се обадя чувам само „писна ми“ и плачат. И спряхме да си звъним, защото дълбоко страдаме от самота. А знам, че ако се дадем ръка за ръка ще успеем, но никой от нас не проявява смелост, а още сме млади. Аз като гледам другите младежи как се усмихват, как се радват, а на нас какво пречи да се радваме така не разбирах, всичко си имаме дом, семейство, пари и защо сме така не знам. Исках да споделя това с вас, за да ми даде съвет, как да се стремя към промяна. 

Линк към коментар
Share on other sites

Каква точно промяна искаш да настъпи?

Линк към коментар
Share on other sites

Депресия
80253c616furn-jpg-246-197-cc-dri-afjoa65Първоначално са наричали депресията - психично разстройство изразяващо се в "депресивен епизод" : понижено настроение, негативни и песимистични мисли, двигателни затруднения. Депресията е имала статут на сериозно заболяване и с лечението на това заболяване се занимвали лекари и психиатри.  Към днешна дата, понятието депресия разшири своите граници и излезе от строгите рамки на медицината. Тя се открива освен като клинична диагноза и като битово неразположение.
Все по - често ни се случва да чуем как някой споделя " Вече няколко дена нямам сили, нищо не ми се прави, не мога да мисля, в лошо настроение съм" и отсреща да чуе констатацията -  " О, ти си в депресия"
Предвид горенаписаното ( което се определя, като битова депресия) днес  това състояние се определя не като психично, а като психологично, съпътствано от дълъг период на лошо настроение, или често променящо се такова.  Спорно е кой определя, дали депресията е битова и кой трябва да се заеме с нейното лечение, едно е ясно, това е състояние, което потапя страдащия в дълбока тъга, в тъмен и дълбок душевен мрак, от който много трудно се излиза. 
Депресия - това е състояние, в което изпада човек, когато не вижда радост в живота си.
 
ПРИЧИНИ ЗА ДЕПРЕСИЯТА
Причините за битовата депресия са най - различни. Най - често депресия се отключва при съчетание на няколко важни фактора : лични проблеми, трудна житейска ситуация, пропуснати ползи. 
Когато става въпрос за лични проблеми, трябва да се има предвид, че някои хора са вътрешно предразположени към депресивни състояния и тяхната житейска философия преобразува ситуациите като предразполагащи. Липсата на дневен режим, недоспиването, отсъствието на почивка - неусетно, но сигурно създават предпоставки за бъдеща депресия.
Генетичните предпоставки за депресията , са нещо което е видимо, реално. Въпреки това, тя също има предпоставки за проява, като битова, депресията се проявява по - често при хора с детско поведение, "непораснали деца", които с трудност се изправят смело пред житейските проблеми и често са със сменящи се емоции и настроение. Изправящи се пред неприятности, този тип хора редовно се разстройват и ако трудностите продължат, те неизбежно потапят себе си в депресивен епизод.
Зад това обикновено стои едно детинско отмъщение на живота - "Ако ти Живот си толкова неприятен, аз ще умра, сега." В детството, тази концепция за отмъщение е била насочена към родителите, които са причинявали някакъв душевен дискомфорт на детето. Когато личността порасне, тя пренасочва отмъщението от родителите към Живота. 
Подтикване към потапяне в депресивно състояние, може да и друго - неосъзната вътрешна полза - страх да признае своята некомпетентност пред важен за него човек в трудна ситуация, желание да привлече вниманието към себе си или да се приближи емоционално към близки хора, или нещо много по - просто: да оправдае безделието си и да има оправдание да не прави нищо. Към това можем да прибавим и нездравословен начин на живот, който да създаде чисто физиологични предпоставки за появата на депресия..Когато организмът е готов да се разстрои, а личността е предразположена към това, когато са налице и някои тежки ситуации ( поредица от проблеми, тежка житейска загуба - смърт на близък, развод или пропаднали мечти) естествено се съединяват с някои от вътрешните ползи на личността и депресията настъпва почти "естествено".
 
ЛЕЧЕНИЕ
еалната" депресия, трябва да се лекува от медик специалист. За съжаление хората се страхуват от "таблетките" и не бързат да отидат на специалист психиатър, въпреки че в 80% от случаите се стига до пълно възстановяване. Ако това не е "реална" депресия, а е умора и временна промяна на настроенията или става въпрос за битова депресия, то нейното преодоляване е много по - леко и не се нуждае от медикаменти. Повлиява се преди всичко с чести и дълги разходки сред природата, смяна на средата, дори с тежка и упорита работа. Много добре се повлиява с откъсване от градската или стандартната среда, отдалечаване от всички източници на информация. Влизане в "селски режим" - ставане рано, работа сред природата, дишане, чист въздух.
Ако зад депресията стоят   вътрешни ползи, то лечението може да започне да боксува.
Битовата депресия, често се среща при възрастни хора, когато има радост в живота, но  целите липсват. Тогава депресията се явява, като начин да привлекат внимание, нещо като театър за определени зрители. Житейската подкрепа и съчувствието което получават, по - скоро влошават състоянието, от колкото да го подобрят. Ако в тази ситуация, "болният" остане в комфортната атмосфера на обгрижване, много скоро всички ще се окажат в задънена улица и в плен на това състояние. Да се  разобличат вътрешните ползи на депресирания - е неефективно, трябва да се смени обстановката и хората, които са попаднали в тази ситуация.
 
ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ДЕПРЕСИВНИТЕ СЪСТОЯНИЯ
В съвременната култура "депресията" стана почти модерна. Най - често се среща  в цивилизованите страни на Европа. В страните с по - нисък стандарт на живот и там където основното занимание е работа за препитанието, чрез тежък физически труд, депресивни състояния няма.
Препоръки за предотвратяване на депресивни състояния:
- Осигурете си здравословна среда на взаимоотношения, ведри и мотивирани хора, обърнете внимание къде живеете, с кого. Нужни ли са ви приятели или партньори, които постоянно се оплакват и търсят вината в другите? - Не. Погрижете се , около вас да има позитивни, ведри и мотивирани хора. Психично устойчиви и весели.
- Работата - много важна част от живота. Важно е професионалната работа да ви доставя удоволствие. Това не е спасение, но е съществена част от справянето. А до колко работата ви може да бъде здравословна? Една театрална среда, например, с нощният и неподреден живот, с постоянното драматизиране е силна предпоставка за развиване на депресия.
- ако искате да живеете здравословно, то организирайте живота си по подходящ начин. Добър дневен режим и спокойна и пълноценна вечер с добър сън.  Ставайте рано сутрин, правете физически упражнения. На практика хората които спортуват редовно или тичат в парка, стигат до депресивни състояния изключително рядко.
- Предразположете функционално и тялото си - хора, които се движат изправени, с изправен гръб и рамене, често се усмихват, не изпадат в депресия. Правете това, често, обръщайте си внимание. Нека това стане вашето "лице" към живота.
- И най - важното промяна на житейската ви философия. Тя трябва да е с положителен заряд, психичната устойчивост да се яви като етично задължение.
 
Добави витамин Д към дневното си меню.
 
Ако нищо от горе написаното не помага направи психологична консултация.
Редактирано от didi_ts - Диляна Колева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...