holyvalentine Добавено Януари 17, 2015 Доклад Share Добавено Януари 17, 2015 Здравейте, Много бих искала да разбера вашите мнения за изразяване на благодарност, особено такава към Бог, не към друг човек. За мен тази дума и действие носят в себе си асоциацията с така нареченият loaded language, в следствие на програмиране на християтнска секта. Всеки път когато благодаря, аз се чувствам слаба , безпомощна. Извъднъж ме обзема страх, че осъзнавайки щастието си в момента, Господ ще ми даде някакво голямо изпитиание, за което 'съм готова' и ще изгубя щастието. Сякаш колкото повече опознавам Бог, толкова по-готова съм за по-големи изпитания. Уловаката на тази скета е, че тя ти общава готови, разработени coping strategies, и ти обещава, че работят, 'ако ги спазваш'. И хора, които се впечатляват от тях и са неориентирани, както бях аз като по-млада захапват въдицата.Винаги на този етап прекарсният момент се срива от тези мисли, и много се дразня. Бих искала да се освободя от този модел на мислене и да намеря нов, който най-много резонира с моя Аз. Например случи ми се нещо хубаво и изпитах желание да отида на църква и да благодаря. И изведнъж в мен се породи сблъсъкът, ами църквата като представител на християнската вяра представява догма, модел на поведение, ограничения и т.н, а аз не вярвам в това. Защо да ходя там? Но ми се прииска, винаги съм го правила преди да попадна в сектата и ми е носило удовлетворение. А и имаш усещането, че молитвите ти са чути. Сега обаче се чудя какъв психологически заряд носи това? Можеш да благодариш на всяко едно място, но аз искам да отида в църквата. Зачетох се в разни текстове като The moral landscape на Сам Харис, който обясняба, че религията не е нужна за човешкия морал, със сигурност Библията не е първоизточника му. Интересно ми е каква стойност всъщност тогава има религията и как може да ни служи или пречи? Тя е противоречива идея, като се разптостира от съхранявайки българския народ от попадане под турско робство и инквизицията избивайки маса народ заради ерес.Колко е пагубна и колко е полезна религията? Тук не говоря за вярата като част от Божественото, а за основните световни религии, от които повечето хора черпят морал и гледни точки. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Януари 18, 2015 Доклад Share Добавено Януари 18, 2015 Сега обаче се чудя какъв психологически заряд носи това? Чувство за вина. От къде и как се е зародило в теб, не знам. Религията по начина по който ни се представя е наситена с варианти за засилване на чувството за вина. Религията , а не вярата, това са различни неща. Църквите символизират религиите, вярата, с която влизаш там е определяща, дали ще получиш покой или напрежение. Имаш нужда да поработиш над вярата си - принципи, ценности, морални норми и чувството си на вина свързано с тях. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Януари 18, 2015 Доклад Share Добавено Януари 18, 2015 (edited) "Много бих искала да разбера вашите мнения за изразяване на благодарност, особено такава към Бог, не към друг човек. За мен тази дума и действие носят в себе си асоциацията с така нареченият loaded language, в следствие на програмиране на християтнска секта. Всеки път когато благодаря, аз се чувствам слаба , безпомощна. Извъднъж ме обзема страх, че осъзнавайки щастието си в момента, Господ ще ми даде някакво голямо изпитиание, за което 'съм готова' и ще изгубя щастието. Сякаш колкото повече опознавам Бог, толкова по-готова съм за по-големи изпитания." Всъщност когато благодариш наистина приемаш слабостта и безпомощността на егото си. Кой е приемащият обаче? Дали егото, което се плаши от смирението и което всъщност изкривява и чувства като смачкващо го, мазохистично примирение, или си частица от Бога? Когато в благодарността си смиряваш егото си, си най-Себе си, искра от божествения пламък. Но ти стигаш до предверието на смирението и егото ти се плаши, прави пренос на отношението си към значим обект, бунтува се против авторитет. Сякаш, ако си разтворена и в доверие, ще бъдеш наранена. Но, това ти усещане, както казах, е само пренос на страха ти от "важния друг", пренос на родителски образ в отношението ти към Бога. Корелацията е двупосочна. От една страна, преработвайки отношението към родителските си интроекти от страхове и вина, че не съм достойна, не съм защитена, бунт към авторитет, но на фона на страх, в здраво себезаявяване, при което ти се налага да се довериш на себе си, съзряваш и за връзката и сливането си с Бога. Защото, в основата му стоят родителските образи/ интроекти (в основата на Анимуса ти стои отношението ти към баща ти). От друга страна, съзрявайки в тази връзка и идентификация с Бога, да го наречем Богоидентификация, тоест съзнавайки, че преносите, които правиш нямат много общо с божествената реалност и научавайки се да се довериш изцяло на Себе си като божественост, тогава спокойно и с мир заявяваш себе си и пред родителите и въобще, ти-обектите, другите. Всъщност, доверявайки се на Бога, се доверяваш на Себе си, като единна с Него. Съзнаваш, че досега си пренасяла в отношението си към него вярванията си, че ако се довериш, ще бъдеш унизена, големият друг ще те мачка и ще злоупотребява с теб. Но, в отношението към Бога страх и вина няма, поне не и в новозаветното и в това на духовния Ученик. В това вътрешно израстване се променяш и като социален индивид като далеч по-вярваща си, но с мир, автентично! Тогава се заявяваш, но не с компенсаторен садизъм над мазохизма, а просто пускаш любовта а тече през теб. Защото тя е Бог, а ти си част от Него! Църквите и религиите в добър вариант би трябвало да водят към истинна духовност, към Бога, Дао, Дхарма... Има и зърно, има и много плява в тях. Можем да ползваме дадена религия или деноминация, но с "едно наум", че е човешко творение ,често наситено с изкривявания, бизнес, невротично -властов контрол над съзнания. Разчитайки преди всичко на собствената с вътрешна зрелост, пресяваме зърното от плявата, независимо дали участваме в дадена религиозна система или не! Говориш за морала, за живата етика. Отново, тя може да бъде провеждана през дадена институционализирана човешка система, но може и да бъде изкривявана. Отново стигаме до Себе-доверието в живата, лична свързаност и сливане с божественото, със законите на Битието, Дхарма записани в сърдечния ни разум! Редактирано Януари 18, 2015 от Орлин Баев Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts