Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За психическо заболяване ли става въпрос?


Recommended Posts

Здравейте. Имам големи притеснения относно поведението на моята сестра. Тя е вече на 30 години, но още от детството си има склонност периодично да бъде обсебвана от мисълта за дадена личност, най-вече известна личност. Още от пубертета си харесваше даден изпълнител или група и в главата й бяха само тези хора. Говореше за тях, слушаше тяхната музика постоянно, не можеше да се съсредоточи да учи, да върши нещо друго...След време изведнъж въпросните й омръзваха, забравяше ги и се вманиачаваше по нещо друго. Тогава го отдавахме на пубертета, смятахме, че е нормално за тази възраст. Към днешна дата обаче, почти нищо не се е променило. Разбира се, вече е доста по-сдържана, съобразява се какво говори и дали не пркалява, но виждам, че редовно е в периоди, в които натрапчиво мисли за някого, обикновено за някой, който не познава лично. Например започна да гледа едно ново предаване, в което много хареса стила на водещата, казва, че е възхитена от интелекта й, поведението й пред камера и т.н. Наскоро излязохме двете, тя ми предложи да вървим по определен маршрут и се оказа, че е проучила къде живе въпросната дама, това бил блокът й...Налага се да следя нийното хистори в интеренета, виждам, че редовно пише името на човека, от когото се интересува и следи всичко, което излиза за него. Не става въпрос за сексуален интерес, как да кажа...някак си се влюбва в личността на даден човек и той я обсебва. В същото време не проявява желание да се запознае с хората, които харесва, гледа ги някак отстрани и не ги притеснява по никакъв начин.Дори преди няколко години животът ни срещна с човек, който харесваше тогава, държа се хладно-учтиво. По никакъв начин не й пролича. Тя е доста интелигентен и възпитан човек, с добра професия, пред колеги и познати се държи съвсем адекватно, но пред мен не крие вълненията си. Не мисля, че е склонна към някакви крайни действия, агресия спрямо тези хора или пък да ги преследва открито, но не разбирам на какво се дължи тази мания, дали става въпрос за заболяване, дали деликатно да я насоча към психиатър, психолог...Благодаря ви.

Линк към коментар
Share on other sites

Трудно е да се каже нещо точно.Поговорете с нея, тя какво мисли за това си поведение, смята ли,че по някакъв начин то и пречи и ако е така, нека се обърне към психолог.Ако не, не.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, както казва колегата, по-скоро става дума за характерова особеност. Ако пречи в някои житейски сфери, например в партньорските взаимоотношения, добре е да се поработи терапевтично. Ако ли пък не, всичко е о'к. Хора сме, шарени сме!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...