Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Разлика в ОКР мисли - ОКР ритуали


Recommended Posts

А каква е разликата от натрапчивата мисъл примерно да не би да направиш нещо лошо примерно на майка си и нормалната мисълта да се обадиш по телефона на майка си или искам да отида до планината?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 45
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Значи мислите са еднакви добри и лоши, но причината поради която не правиш лошото нещо което си мислиш е, че не го желаеш, а е просто някаква шантава мисъл прокрадвайки ти се в мозъка примерно поради прекалена любов към някого?

Линк към коментар
Share on other sites

Точно така!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, от около седмица съм прогонил мислите, тоест не се замислям за тях и така не идват, а дойде ли ми някаква мисъл или страх да не си помисля нещо на секундата си отклонявам вниманието. Правилен ли ми е подхода?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Психогенно състояние е, което ако е дълго време носено и нерешавано соматизира до неврални, мозъчни промени. Тоест, причинява го психиката, тя го и лекува! 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Тъй като от доста време нямам мисли, благодарение на 4 стъпки. Реших да проверя дали се справям добре с ОКРто и сам започнах да мисляза предната ми гадна мисъл, защо никога няма да се самоубия или по точно защо трябва да живия и НИКАКВА емоция, това нормално ли е да си мисля за това и да не изпитвам емоция.

Линк към коментар
Share on other sites

Тъй като предният път си мислех защо няма да посегна към наркотиците или по специално към хеороина, убеждавайки се постоянно и постаянно че няма да го направя в един момент когато се почуствах добре си казах все едно да си обяснявам защо няма да се самоубия, поради това, това и това ...и хоп ново нещо да си обяснявам. Така но четяйки за 4те стъпки разбрах, че моя метод който съм си изградил да си отклоня вниманието е правилен и доло горе се припокрива с 4те стъпки.

След няколко седмици без никакви мисли (лоши), тъй като ме дразни факта, че как така да не мога да си обясня защо няма да посегана на себе си и обяснявайки си да спре да ме тормози това реших пак да поразмишлявам, но не изпитах никаква емоция като си мисля за това, опитвам се защо няма да посегна на себе си или дори друго, но не изпитвам никава емоция нито страх нито нищо, все едно не се притеснявам. Нормално ли е това?

Линк към коментар
Share on other sites

Е, след като знаеш,че няма да си посегнеш, по-каква логика да изпитваш страх?

Теб, те беше страх преди, когато я нямаше тази увереност и имаше съмнения.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря д-р Първанов за отговорите.

Казвате, че мислите се разпознават като натрапливи, когато ви създават дискомфорт.

Така аз сам си вкарах тази мисъл в главата че няма какво да си обяснявам, че няма да взимам хероин, защото все едно да си обяснявам защо живея.

Махнах я мисълта след като си отклонявавх вниманието от нея и така без проблем няколко седмици. Сега сам пак си я вкарах за да си докажа, че мога да се справя с нея като си мисля за това и сам да се убедя, че няма да посегана на себе си поради ..., някакво его ли, простотия ли е незнам това самовкарване на мисли.

Но като не е дошла сама и като не ме плаши или и променя нещо в тялотото ми като обикновенна натрапчива мисъл, то такава ли е?

Тоест аз сам си вкарвам стари мисли само защото ме е яд на мен, че все едно нещо не съм наред и да си докажа, че съм нормален.

И още нещо, това че имам ОКР ме дразни мисълта подтиска ме, че все едно съм някакъв непълноценен по различен, тоест страх, че това е психчно заболяване и не съм като другите нормални и щестливи хора. Успокоява ме това че го имам отдавна и за големи периоди не съм допускал такива мисли в главата си говоря периоди като години, саздал съм доста усепешен бизнес, ръководя много хора би трябвало да не съм психично болен щом съм го постигнал и щом през годините не ми е пречело че имам ОКР.

Линк към коментар
Share on other sites

,,някакво его ли, простотия ли е незнам това самовкарване на мисли.,,

 

А, не е ли просто защото нямаш цели по които да мислиш?Ето, аз съм седнал в единадесет и половина да мисля как да ти помогна, това за мен е важно и ....нямам време да мисля за глупости.

 

,,да си докажа, че съм нормален.,,

 

Няма как да си докажеш че си нормален.Това желание, да си докажеш,че си нормален е натрапливост.

 

би трябвало да не съм психично болен 

 

Ти си напълно здрав, просто при натоварване мозъка ти се изключва, давайки ти натрапливи мисли.Приеми ги просто като знак за преумора и промяна.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Д-р Първанов да сте жив и здрав, колоко е хубаво, че има такива хора като Вас.

 

Поправете ме ако греша, тези постоянни обяснения, по-скоро убеждения, защо няма да направя нещо лошо да кажем на себе си, са РИТУАЛИ, като миенето на ръце за да не стане нещо си.

Натрапчивата мисъл е ония импулс който ти идва, онова подсещане, че има нещо лошо за което трябва да се убеждаваш и убеждаваш, че няма да го направиш и страх, че ако не го правиш ще стане.

Всъщност колкото повече се убеждаваш, толкова повече повтаряш този ритуал и задържаш състоянието си и негативните мислите.

Усетиш ли тоя импусл, това доказване, трябва да не му позволиш да те вкара в ново обяснение и обяснение, а да го разпознаеш като ОКР и да си отклониш вниманието?

Съдържанието на негативните мисли са следствие на състоянието ти, мен ме страх да не почна да искам нещо лошо, реално не ми е дошла мисъл, че го искам.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте, правилно ли е да се справяме с проблема ОКР като при най малкото залитване към негативни мисли си отклоняваме мисълта или е по добре да се прави метода на 4те стъпки?

Линк към коментар
Share on other sites

Във връзка с натрапчивите мисли имам един въпрос към д-р Първанов.В процес на промяна съм използвам много техники от сайта ви са тревожното разтройство,за социалната фобия и т.н.Та периодично ми идват едни мисли и ме вкарват в голяма тревога.Давам пример.Започнала съм някаква техника за тревожното разтройство отначало се справям добре  и не след дълго идва мисълта ,че тази техника няма да ми помогне и няма да се справя.И тази мисъл ме саботира.Немога да изпълня техниката пак ,защото като започна изкача мисълта ,че само отначало ми се получава винаги а след това няма да ми се получи.Това се случва при всяко започнато ново нещо! Когато дойдат тия мисли аз им вярвам ,защото всеки път така се получава и наистина немога да продължа с техниката.И тогава идва голяма тревога и започвам да мисля "а какво да направя за да не се получава така а наистина да мога да изпълнявам техника или нещо друго повече време" и нямам мирясване докато не "измисля" нещо.И примерно започвам нова техника или ползвам някоя от преди ,която съм ползвала като решавам ,че този път няма да се саботирам.Успокоявам се ,започвам пак но минава време и оп пак тази мисъл ,че няма да ми се получи.Искам да ми кажете това натрапчива мисъл ли е ??? Или някакъв страх от провал ? Че се провалям винаги каквото и да започна ? Ако е натрапчива мисъл разбрах какво да правя от поста тук ,ако е страх от провал да приема ,че може да се променя от сърце, просто да приема провала. какво мислите ???

Линк към коментар
Share on other sites

Значи ако съм разбрала правилно , когато дойде мисълта аз е оставям без да се съпротивлявам и да и обръщам вннимание , без да и давам сила.Просто е оставям да дойде и да си отиде.А когато пак ми дойдат мисли "че трябва да измисля какво да направя за да не се проваля пак" да не мисля защото пак подхранвам натрапливостите ?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...