Jump to content
Порталът към съзнателен живот

В търсене на отговора - вегетативна дистония/дихателна невроза


Recommended Posts

Живо здраво на всички и най-вече на специалистите  д-р Първанов, О.Баев и Диляна Колева!

 

На кратко: преди година се появи паническото разтройство в живота ми. Що годе чрез книги като "Обсебен мозък" и др.подобни, визуални медитации, Йога и др. успях да овладея симптомите и натрапливите мисли. Все още си имам  страх от смъртта, като преди дни ме докопа яко а си мислех, че вече не ще се появи. Е, появи се и знаете ли какво :D... не умрях! Жив и здрав съм. А ми се случи докато си пътувах в градския транспорт из София и се мъчех да... вдишам и издишам!

 

Да за това искам да поговря. За дишането и вегетативната дистония. Като цяло съм притеснителен човек. И когато се притесня ме стяга в слънчевия сплит. От там се панирам и се концентрирам в дишането си. И например най-често когато съм из градския транспорт усещам как ми се стяга диафрагмата и от там започвам да не мога да дишам. Разсея ли се (примерно разговор с приятел или като се разхождам) това нещо спира. Е понякога го има и докато се разхождам но това е защото фиксирам вниманието си в дишането си. 

 

Установих, че като фиксирам вниманието в дишането и край....................................... стягат ме гърдите и това ме побърква. А пък това стягане установих че е абсолютно на психическо ниво. Някак си сам "го извиквам" и не знам каква е причината да се появи. А ме обхващат целите гърди и лявата и дясната и стига почти до гушата и сякаш съм на "иглички" и най-страннното е че в този момент съм много спокоен.

 

Също така в тези моменти ми пада и кървното налягане. Вместо да се панирам и кръвното да ми скача, то ми изстиват крайниците (и сега по тая зима много страдам от това) и започва да ме боли адски много главата и кървното рязко ми пада, и ставам още по спокоен та чак сърцето не си чувам..............

 

Та, ще помоля за съвет какво бих могъл да направя тук? Опитах с някакви думи като: "отпускам се", "почивам си", "обгръща ме спокойствие". В началото работеха но повечето пъти просто не става.

 

Благодаря за вниманието и към всички които имат подобни симптоми да знает че от това не се умира! Поне аз не съм умрял до сега. Само ако имате натрапливи мисли и не сте се справили с тях то тва може да ви довърши психически.

Линк към коментар
Share on other sites

Това което описваш може да се разгледа като вид натрапливост.Казваш, че имаш опит със справянето им. Ползвай го и ще успееш.

Линк към коментар
Share on other sites

 Благодаря за отговора! Като цяло от както започнах да тренирам редовно имам видим прогрес. Поне сърцето ми дойде в нормите на сърцебиенето. Но в момента в който се концентрирам в дишането и то секва и започвам да не мога да дишам. Главно в книгата "Обсебен мозък" четох за стъпките какво трябва да правя и когато си кажа на ум че това е биохимично нарушение и не е нормално и трябва да се успокоя то спира но след известно време пак се връща. Кофти е нали че в тия моменти не мога да скачам и да рипам из градския транспорт :D.. Биха ме помислили за луд.

Все още не мога напълно да се проследя.

Та за това ще дам пример:

- при самата представа че ще пътувам ме сяга в сплита и усещам как леко се нарушава дишането и ако тази идея продлължи след около минута е налице стягането в диафрагмата

- при някакво притеснение от нещо си (обикновено поемане на отговорност за нщо) то аз се шашкам и пак е налице стягане но без особен задух

Най отличителното е когато обаче "извикам" някаква представа за самото дишане и емоцията при стягането в гърдите. Защото не всеки път имам един и същ симптом. Когато ме стяга в гърдите, сякаш всичко е на игли и изцяло ми обхваща целите гърди обикновено съм с представата за смърт/ умиране. 

Малко е сложно. Както казах по горе не съм проследлил цялата реакция до край.

- и още едно, което вече не знам като какво да го тълкувам: когато се облегна на стол/стена обикновено започва да ме стяга веднага, но стягането е в различни области на гърдите и няма задух; когато пътувам в градския пък започва това особено стягане/жужене в гърдите и адски накъсано дишане стигащо до задух;

 

Какво мислите на базата на това? Благодаря!

 

между другото аз ги имам още почти от самото начало тези симптоми но сега се задълбочиха повече а и един човек ми рече, че не дишам правилно и от там тази "мания за контрол над дишането" многократно като че ли се увеличи.  ИСкам да кажа че аз се грижа да съм спокоен и искам това да бъде така и да приемам всичко нормално и го правя на съзнателно ниво но не знам реално какво се случва с подсъзнанието...

Линк към коментар
Share on other sites

Пробвал ли си бутейко дишането?

Това с твоето дишането според мен също е чиста натрапливост и нищо повече.

Дишането се забавя и засилва при различните емоции, които изпитва човек.

Свикни с бутейко дишането и пиши за резултати. Орлин има достатъчно материали какво се случва, когато дишаш по този начин.

Аз съм израстнал с астма от дете, така че знам какво да се задушаваш и ще ти кажа, че страха също може да ти го докара, както в твоя случай.

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...