rainder Добавено Октомври 30, 2014 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2014 Здравейте, имам голям проблем. Ученик съм в 11 клас, но съм си изградил навика, когато уча някой урок да си записвам нещата, после да ги смалявам само до ключови думи и с тези ключови думи да разказвам всичко. Но след ден, два, като мине теста или изпитването нещата се забравят. Имам спомен, но трябва отново всичко да го чета на ново за да го знам както преди и отново и отново. Това ме плаши, защото мисля да карам матура по Философия и трябва да запомня адски много неща, не знам как ще успея. Също се страхувам, че ако един ден изпълня целта си да стана психолог, това ще ми е голям проблем. Моля ви, дайте ми съвети как да се справя това. Благодаря предварително! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Октомври 30, 2014 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2014 По всички предмети ли си така или по определени, които те затрудняват? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Октомври 31, 2014 Доклад Share Добавено Октомври 31, 2014 Купи си тази книга, в нея има информация която ще ти е полезна- http://www.helikon.bg/books/268/-12-%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0_160309.html Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
rainder Добавено Октомври 31, 2014 Автор Доклад Share Добавено Октомври 31, 2014 По всички предмети ли си така или по определени, които те затрудняват? Ами различно. По математика нещата много бързо ги запомням и си ги знам, интересни са ми. По Биология също, защото и там са ми интересни, само че ето сега като се замисля над урока от миналата година за Мейозата(който беше най-сложния, си спомням някои неща, но ми е някак си разбъркано и трябва да си видя пак плана за да ми се върне изцяло в главата). По история пък ми е доста трудно ученето, но като отделя време със план и ключови думи се получават нещата, но седмица след това вече са избледняли в главата му (смея да твърдя, че се дължи на това, че смятам,че няма да имам повече нужда от тези неща). Предмета който ме притеснява е Философията - адски интересни, но и сложни уроци с много информация. Напоследък ми се наложи за кратко време да науча няколко урока и разбира се си правя планове, където пиша най-важното ако се затрудня, но отново имам чувството, че съм си изградил нещо такова, че ги помни нещата само за изпитването и после директно ги изхвърля и забравя, а аз не искам това .Искам най-вече по Философия да се справям отлично и да ги помня нещата, за да си изкарам матурата. Не съм прост иначе, тоест искам да кажа, че не съм от онези, които зубрат уроците и не ги осмислят. Осмислям ги и ги правя малко или много да са ми интересни и да ги разбирам, но пък забравям... Аз смятам, че грешката е някъде в мен, защото съм се свикнал така и не знам как да го променя... Купи си тази книга, в нея има информация която ще ти е полезна- http://www.helikon.bg/books/268/-12-%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0_160309.html Благодаря ти, ще си я купя. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
rainder Добавено Ноември 1, 2014 Автор Доклад Share Добавено Ноември 1, 2014 Знаете ли, случи ми се нещо странно. Вчера сънувах сън, в който се справях доста добре със запомнянето и ме изпитваха по Философия и отговорих на всички въпроси. Начина по който се справих беше, че тя ми задаваше въпросите и аз отговарях. И сега се замислих, че ако на един лист си напиша въпроси от всеки един урок и умея да отговарям на тях без помощ, значи наистина съм запомнил нещата. И мисля така да действам. Все пак ще се радвам да коментирате и вие какво по въпроса, тъй като съм говорил и с мои съученици, които имат същият проблем. Също ми изникна един нов въпрос за нещо с което също се затруднявам - Как се учат авторите? Тоест биографиите им, роден в.. през еди си коя година, отива там, прави това, прави онова и т.н. Със всичките тези автори, които изучаваме (най-вече по Философия и Литература) се обърквам адски много и тъкмо науча един и след това започвам да уча но ви се обърквам. Как да реша проблема? Мога да кажа, че гледайки сериали бързо се ориентирам кой герой какъв е и помня дори в момента много неща за герои от сериали, които съм гледал преди 2-3 години примерно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Ноември 1, 2014 Доклад Share Добавено Ноември 1, 2014 Нали не си представяш, че ще успееш да сложиш на първа линия в паметта си всичко, което прочетеш в живота си? Автори и биографии ще са ти необходими само, ако ще ставаш историк, че дори и тогава пак ще си ги припомняш в случай на нужда. В нашата памет има огромен резерв, който се отключва при необходимост. Опитай се да излезеш от рамката, в която се представя учебния материал и да излееш съдържанието му така както на теб ти харесва, ще видиш колко добре си го запомнил. ISTORIK 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Ноември 5, 2014 Доклад Share Добавено Ноември 5, 2014 Това, което правиш е гениално и се използва нашироко в компютърния свят - програмирането. Познато е като компресиране на информацията. Идеята предполагам ти е ясна - целта е да се съхрани голямо количество информация, но с по-малко подробности, отколкото оригиналът. Правиш същото, конспектирайки уроците. А се чувстваш объркан като нямаш плана пред себе си, защото ти липсва алгоритъма за "разархивиране". Измисли си някакъв - или картинков, или буквен и цифров код, така, че сещайки се една част от плана, да можеш да възстановиш останалата информация. Що се касае до научаването на конкретна фактология принципа винаги е бил един - сядаш си хубаво на д-то, и повтаряш, докато запомниш. Трябва да се примириш, че това е информация, която ще изфиряса до няколко седмици след научаването и. Просто така е устроен мозъкът ни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ISTORIK Добавено Ноември 30, 2014 Доклад Share Добавено Ноември 30, 2014 (edited) А как се справяш по история? Дати, събития, владетели, пълководци и други исторически личности... - успяваш ли да ги запомниш? Ако трябва, използвай линията на времето и на нея разполагай данните за живота на философите. Сравнявай кой кога (преди и след кои други) е роден, създал теориите си, починал... Ако трябва, създай си таблици - за по-голяма яснота. - Име на философа, дата на раждане, публикуване на определени книги, дата на смъртта и каквото още е необходимо. Редактирано Ноември 30, 2014 от ISTORIK Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts