anonimennn14 Добавено Август 5, 2014 Доклад Share Добавено Август 5, 2014 Здравейте на 22 години съм , не знам как да започна , но ще се опитам да обясня ситуацията възможно най-кратко и ясно.Преди 3-4 години се случи да не спа 3-4 дена (взимахме амфетамини с приятели и пушехме марихуана ) и на последната вечер преди да си легна случайно приех 1/2 липонекс , след което влязох в някакъв филм и избягах от стаята поради силна параноя.На сутринта се събудих и една - две седмици след това ми се случваше да изпадам пак в паранои и си вкарвах филми че приятелите ми искат да ме убият/пребият.Този период премина с още няколко паранои през годините насам.В момента не съм сигорен как съм психически.Усещам че съм се отчуждил много от хората , някой ден ставам от леглото с много мрачно настроение не виждам смисъл в нищо , друг ден ставам с приповдигнато настроение , трети ден ставам с нормално настроение.Когато приемам повече алкохол изпадам в много агресивни състояния (способен съм да нараня човек с предмети било то нож ,бухалка и т.н. ... ).Трудно запомням и също така съм разконцентритан много(когато някой тръгне да ми обяснявя нещо малко по-дълго трябва да го повтори , някой път потрети докъто го схвана).Общо взето се чуствам оглупял.Като малък училището ми вървеше и нямах такива проблеми с паметта и концентрацията бях един от отличниците на класа.В момента говоря 4 езика , не смятам че съм тъп.Но най-много ме тревожи промяната ми в настроенията и отчуждаването ми с хората.Започнах работа преди 2 месеца на ново място и с повече от половината хора не си говоря/разбирам и съм се карал/заяждал с тях.Като цяло характера ми е труден , не започвам разговор с непознат чакам той да го направи , не съм много приказлив (но както вече казах това е на моменти като приливи и отливи , когато ми е преповдигнато настроението си разговарям с всеки но пък трудно намирам теми за които да говорим).Имам проблем с общуването и някакви изкривени представи според мене ( може и да греша).В момента съм в чужбина ( от малък се боря сам в живота ) и смятам като си отида до България да посетя психолог.Да допълня само че през пубертета (15-18 годишна възраст ) пушех марихуана и взимах вещества като амфетамини и кокаин.Имах няколко стреса в живота ми като малък (раздяла на родители , нов родител , доста наказания като малък и лишения благодарение на който съм изградил самостоятелност и оправност разбира се , няколко пъти сме си сменяли местожителството ) и също смятам че и това може би е допринесло за сегашните ми психически проблеми ако има такива разбира се понеже пак казвам не знам дали поведението ми е нормално или не. Като цяло съм оправен и доста подреден човек (благодаря на родителите ми за което) , но ме мъчат нещата който съм описъл. Видях , че тук има консултации и съвети затова реших да споделя какво ме мъчи и преди да посетя лекар да видя мненията ви по моя въпрос. Благодаря за отделеното време. По - здрави ! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Август 6, 2014 Доклад Share Добавено Август 6, 2014 Питаш нормално ли е? Нормално е за теб, за това, което си не само съзнателно, но и като програми в несъзнаваното ти. Наказанията и лишенията като малък са създали в теб вярвания, че ако не си непременно много справящ се, се проваляш, че ако не си свръхконцентриран и знаещ, си глупав. Черно бяло мислене. Разводът, а вероятно и отношенията на родителите ти преди това, както и честата смяна на местожителство, училища, среда, комбинирани със споменатите вярвания, са добавили още несигурност, неувереност в собствената стойност. Посегнал си към дрогата... Знаеш, че не всеки го прави и извинението "Ами те и другите наоколо вземат..." е само разионализиращо извинение. Всъщност не се е случвало просто ей така, случайно. Бутали са те описваните програми - компенсирал си ги, но по такъв много маладаптивен начин. А те, както знаеш, се активират едва ли не "от полъха на вятъра". Каже ти някой нещо и реагираш, тънкообидчив си - защото през въпросните вярвания и ниска самостойност филтрираш негативно и свръхпреувеличаваш, приемаш прекалено лично, катастрфизираш... Когато са се поуталожили, се будиш спокоен, когато обаче са се разбъркали по някаква причина (може и сън или нещо несмляно през деня и т.н.), се събуждаш кисел и напрегнат. Накратко, имаш да се опознаваш, да работиш върху мисленето си, възприятието си и дълбоките си програми зад тях. Разбира се, тази работа се върши на фона на чист от алкохол и наркотични вещества организъм! Всъщност, спирането на всякакви компенсаторни вещества е важна част от постигането на баланса ти! Друга важна част от самостоятелната ти работа извън психотерапевтичния кабинет, е редовната практика на спорт, дишане, стабилизираща тренировка на ума чрез медитация. Прогнозата ти за стабилизиране и преработка на страховете ти е добра, ако съзнателно, търпеливо и целенасочено се захванеш с тази работа като приоритетна! Защото ум царува, ум робува, ум патки пасе. От качеството на психичния ти живот, зависи коя да е сфера на социалния ти живот. Знаеш, че е така, нали?! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
anonimennn14 Добавено Август 7, 2014 Автор Доклад Share Добавено Август 7, 2014 Здравей , отговора ти доста ме заинтересова , поради простата причина че ме описа без да ме познаваш и нямаш нито един пропуск което е още по-впечатляващо за мене , наистина приемам всичко много лично и се обиждам много лесно.Наркотичните вещества съм ги спрял , алкохола и цигарите ще ги спира щом така трябва.По принцип започнах да чета книги от вида на приложна психология на автори като Дан Милман , Естер и Джери Хикс , Паулу Куелю и др. за да опозная себи и да се свържа с подсъзнанието си преди две години , когато започнах да осещам че има нещо нередно в мене.За тези две години имам чувцтвото че съм опознал едва 30% от себе си .В момента съм много зает работя доста и имам само 2 дни в седмицата свободни.Ще се опитам да спортувам макар и малко и да медитирам (няколко пъти съм се опитвал).Мислиш ли че може да има някакъв напредък , дори и промяна без намесата на доктори и лекарства.Знам че не съм "луд" , просто трябва да си променя мисленето и това всеки път си го повтарям от 2 месеца насам защото преди постоянно се питах какво не ми е наред , усещах че има нещо нередно но така и не знаех какво е .Начина на мислене трябва да си променя и все се чудя как.Има и друго , живея с приятели , който мисля че имат същия проблем ( и те са с проблемни семейства и с тях започнахме да взимаме наркотични вещества и да ходим по партира).Обаче разликата е там , че те продължават да пушат марухуана докъто аз не.И си мисля че и кръга от хора в който живея и които вмомента са ми като семейство ( понеже сме заедно в чужбина) ми влияе доста.Въпреки , че не искам да ги оставям понеже се познаваме от много малки и сме си помагали един на друг много пъти тук извън България.Какво би ме посъветвал относно тях и относно моят път към опознаването на самия себе си , промяната на мисленето ми и възприемането ми на другите хора и света , като цяло? Като прочетох отговора ти имах чуството че , камъче от скалата която усещам в мене се отрони и падна.Много благодаря. По - здрави. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Август 8, 2014 Доклад Share Добавено Август 8, 2014 Не, не си луд. Но си провокирал известна параноичност, тригерирана от веществата, които си приемал. Ако в рода ти около теб няма случаи на психоза, случилото се е единствено и само "благодарение" на приема на вещества, без наличен генетичен фактор, предиспозиция, увеличаваща шанса за отключване на същинска психоза. При маса хора марихуаната и други вещества събуждат параноичност, която обаче отминава сравнително скоро, ако не присъства обсъжданата предразположеност - така е станало и при теб. Но, станалото говори, че отсега нататък е нужно да се пазиш от тези вещества "като от огън", включително и от алкохола. Е, чаша бира или вино отвреме на време в компания, да - но не повече. Защото събуденото свръхагресивно поведение е само зловредна, уж защитна, но всъщност болна и свръхмерна реакция на активирането на комплекси/ базисни, наситени със страх вярвания. А те в огромна степен се разминават с реалността, карат те да я пречупваш и виждаш като прекалено заплашителна. Препоръчвам ти едно много стабилно хващане за реалността и логиката при работата ти с автоматично възникващите в теб мисли. Тези мисли идват от споменатите базисни вярвания/ програми в теб, под въздействие на стимули от средата. Когато се научиш да ги осъзнаваш и наблюдаваш, имаш възможността да ги преобразуваш/ реструктурираш във вътрешния си диалог, чрез методите на психотерапията, но като основа на това преобразуване, чрез стабилна връзка с реалността/ логика. В този процес се учиш да осъзнаваш когнитивните изкривявания и психичните защитни механизми, присъстващи в мислите ти и да ги преобразуваш до здраво и адекватно на реалността мислене. Тази работа ще ти даде основа, върху която можеш да надградиш и медитацията и т.н. Тя е като стабилна основа на психичната ти сграда! Ако те интересува, питай, за да те насоча. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
anonimennn14 Добавено Септември 13, 2014 Автор Доклад Share Добавено Септември 13, 2014 Здравей , нямах време и възможност да влеза и пиша до сега.Имам едно ново наблюдение над себе си което все още не мога да определя точно какво е.Много често се ядосвам за дребни неща , или пък когато някой не направи нещо както трябва , при двуличие и т.н. Понеже повечето време от седмицата ми минава в ресторанта който работа , всичко се случва там , карам по 3-4 двойни смени в седмицата , не се наспивам добре и също мисля че и от там може да е проблема. .Питам се аз ли имам проблеми с нервите (възникнали от ранните ми години в семейството - караници между родители , наказания и т.н. ) , твърде егоистичен ли съм и очаквам хората да правят нещата както трябва и както аз искам или те просто не са възпитани както трябва и не се стремят към нищо по сериозно в живота от ядене спане и някоя работа колкото да изкарват за прехрна.От първия път когато писах до сега наблюдавам също подобрение в себе си макар и малко да е параноята вече почти не се обажда .Знам , че трябва да сменя работата си понеже работя всеки ден с хора по 12-14 часови смени и се изморявам психически , но за сега се нуждая от тази работа и опитвам да анализирам себе си проблемите и колкото се може да ги оправя без лекарска намеса и смяна на работата за сега. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts