Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Странна разновидност на обсесивно-компулсивно разстройство?

Recommended Posts

Здравейте,

Проблемът, за който ще пиша, може да прозвучи странно на много хора, но предполагам, че за психолозите, които четат тук, няма да е нещо уникално. 

Млад мъж съм и вече от години имам натрапчиви мисли, които на пръв поглед не пречат на нормалния ми живот и не са видими за околните, но въпреки това ми създават дискомфорт. Давам пример - слушал съм някаква песен, след това примерно разбирам, че човек, когото познавам е починал, или пък, че се е случила някаква трагедия в България или по света. След това изпитвам страх да пусна същата песен, защото в подсъзнанието ми се е вкоренила идеята, че по този начин може отново да се случи нещо. Има определени песни, които вече няколко години не смея да пусна заради този страх, колкото и да се опитвам да убедя себе си, че притесненията ми са безпочвени, не мога да преодолея това усещане, само няколко пъти съм се "престрашавал". На пръв поглед някой може да си каже - е, какво пък, просто няма да слуша тази песен повече и готово. Само че ми се струва, че нещата не опират само до това, примерът, който давам, говори за по-дълбок проблем, който има и други проявления. Например ако нося определена дреха в ден, в който имам неприятности, след това изпитвам леко притеснение да я облека, за да не се повтори ситуацията. Не мога да си обясня дали това е чувство на вина, зародило се някъде в детството, което се прехвърля върху други ситуации в живота ми, дали е някаква форма на суеверие и фатализъм или пък е класическо ОКР, но знам, че такива мисли ми влияят негативно.

Благодаря на тази, които отговорят!

Линк към коментар

Защо не погледнеш наобратно - след слушането на кои песни си имал хубави моменти, и след носенето на кои дрехи си имал успешен ден. Така ще се съсредоточиш да наблюдаваш за положителните си емоции, а не за отрицателните.

Линк към коментар

казваш---------е, само няколко пъти съм се "престрашавал".

Имам няколко такива спомени .Силата на страха не бе голяма . предполагам защото ги пресичах в началото .Осигурявах си свободно време примирение  търпение и внимателно наблюдавах .Колко пъти съм го правил не помня , случките бяха различни .Страха се стопи , или по точно се превърна в увереност . Че нещата се случват без нашето съгласие , ала имаме способността да реагираме и бъдем себе си  .

Линк към коментар

Благодаря за коментарите!

Д-р Първанов, според Вас как мога да се справя с тази ситуация - чувал съм често да се казва, че страхът от летене се лекува с летене - тоест, човек трябва да се изправи пред проблема? В моя случай - целенасочено да слушам всички песни, които досега съм избягвал? Знам обаче, че ако го направя, след това ще ме е страх и ще имам угризения, защото на подсъзнателно ниво все още вярвам, че по този начин може да бъде предизвикано някакво събитие. 

Линк към коментар

Знам обаче, че ако го направя

Тук разковничето е в многократното повтаряне.Ако е само един или два пъти, страхът наистина ще се увеличи, но ако повторението е многократно се ,, привиква,,,.Метода е известен с латинското си име -десенсибилизация.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар