Донка Добавено Юли 5, 2014 Доклад Share Добавено Юли 5, 2014 Днес отново чух разтревожен коментар за липсата на незаменими аминокиселини във вегетарианския начин на хранене и опасността, която крие за организма продължителния им недостатък. Доколкото можем да вярваме на Уикипедия: Незаменимите аминокиселини са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма. По тази причина е необходимо да бъдат набавяни чрез храната. За възрастния човек незаменими са 8 аминокиселини: валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан и фенилаланин; за децата незаменими се являват също аргининът и хистидинът. Съдържание на незаменими аминокиселини в хранителните продукти[редактиране | edit source] Валин — съдържа се в зърнените култури, месото, гъбите, млечните продукти, фъстъците, соята; Изолевцин — съдържа се в бадемите, кашуто, пилешкото месо, нахута, яйцата, рибата, лещата, черния дроб, месото, ръжта, повечето семена, соята. Левцин — съдържа се в месото, рибата, неполирания ориз, лещата, ядките и повечето семена. Лизин — съдържа се в рибата, месото, млечните продукти, пшеницата, ядките. Метионин — съдържа се в млякото, месото, рибата, яйцата, фасула, лещата и соята. Треонин — съдържа се в млечните продукти и яйцата, в умерени количества в ядките и бобовите култури. Триптофан — съдържа се в овеса, бананите, фурмите, фъстъците, сусама, кедровите ядки, прясното и кисело мляко, изварата, рибата и месото. Фенилаланин — съдържа се в говеждото и пилешко месо, рибата, соята, яйцата, изварата, млякото. Аргинин — съдържа се в тиквеното семе, свинското и говеждо месо, фъстъците, сусама, киселото мляко, швейцарското сирене. източник Подобна и по-добра дори картина дава англоезичната Уикипедия: Recommended daily amounts[edit] Estimating the daily requirement for the indispensable amino acids has proven to be difficult; these numbers have undergone considerable revision over the last 20 years. The following table lists the WHO recommended daily amounts currently in use for essential amino acids in adult humans, together with their standard one-letter abbreviations.[3] Food sources are identified based on the USDA National Nutrient Database Release. Amino acid(s) mg per kg body weight mg per 70 kg mg per 100 kg Main food sources H Histidine 10 700 1000 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, parmesan, peanuts[7]I Isoleucine 20 1400 2000 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, whitefish, parmesan, tofu, pork[8]L Leucine 39 2730 3900 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, whitefish, parmesan[9]K Lysine 30 2100 3000 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, whitefish, parmesan, smelts[10]M Methionine + C Cysteine 10.4 + 4.1 (15 total) 1050 1500 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, whitefish, smelts[11] + eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, peanuts, mustard seeds[12]FPhenylalanine + Y Tyrosine 25 (total) 1750 2500 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, whitefish, peanuts[13] + eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, parmesan[14]T Threonine 15 1050 1500 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, whitefish, smelts[15]W Tryptophan 4 280 400 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, winged beans, chia seeds[16]V Valine 26 1820 2600 eggs, pulse (pea, lentil and faba bean) protein, soy protein, sesame, parmesan, beef[17] източник Един бърз поглед дори показва, че растително-млечния режим осигурява всички необходими аминокиселини. А може би имат предвид нещо друго? Само на лични грешки и недостатъци на подбора и обработката на растителните и млечните продукти ли може да се дължат евентуалните проблеми? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Юли 5, 2014 Доклад Share Добавено Юли 5, 2014 Няма място за притеснение при положение, че се консумират млечни продукти и яйца. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Lavie Enrose Добавено Януари 22, 2016 Доклад Share Добавено Януари 22, 2016 Основната манипулация идва от факта, че незаменимите аминокиселини се съдържат в месото всичките наведнъж. А в растителните продукти се съдържат я четири, я пет, я шест, я дори седем, но никога осем от тях. Да, ама вие не ядете само един тип растителен продукт. Едно време си бях правила изчисления, че е невъзможно за един вегетарианец, който не яде нищо, дето мърда, да получи някакъв проблем по отношение на протеиновата обмяна. АлександърТ.А. и Донка 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.