Лиула Добавено Април 27, 2014 Доклад Share Добавено Април 27, 2014 (edited) Малко е странно, че няма тема за един от любимите композитори на Учителя Дънов. Вече не си спомням точно къде и точно как това е споделено от него, но зная, че е така. Ако трябва да бъда точна, има тема Класически композитори, но специална тема за Фредерик Шопен няма. Всеки, който лично се е опитвал да свири Шопен, знае колко е труден, колко е трескав, каква различна музикална фраза има. Аз лично след един нотен лист бях изтощена, защото да изтръгнеш сърцето на Шопеновата музика от пианото си, е мисия почти невъзможна. Но пък после, удовлетворението е огромно. Отдавна не съм активно свиреща на пиано, но съм активно слушаща Шопеновата магия. Уверявам ви, тази музика наистина е лечение за душата. Ще се радвам да споделяме негови творби, писма, мисли за живота. Chopin, Spring waltz Редактирано Април 27, 2014 от Лиула _Маги_ и Донка 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Април 27, 2014 Доклад Share Добавено Април 27, 2014 Благодаря за темата! Също съм запленена поклонничка на Шопен. Макар самата аз да не съм свирила, то с трепет докосвах партитурите, по които свиреше дъщеря ми. Та те самите са красиви и загадъчни като музиката, която раждат. Започвам от Етюдите. Изумявала съм се как едно "техническо" произведение може да потопи душата човешка в Океан от красота и да я възвиси до Вселената. Опус 25 N 12 (ocean) Наблюдавайте невероятната хармония на нотния лист и звуковия вихър! Лиула и _Маги_ 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
_Маги_ Добавено Април 27, 2014 Доклад Share Добавено Април 27, 2014 (edited) Колко е хубаво да сме се докоснали лично до богатството, наречено класическа музика. Тази поезия и поема на сърцето. Водопад от искрящи звуци, почти невъзможни за пианиста. Божествено откровение, красота, пълнота и любов. Или иначе казано - музиката на Шопен! https://www.youtube.com/watch?v=STJOZZufG3o&list=PL75658F1599B42719&index=4 Редактирано Април 27, 2014 от _Маги_ Лиула 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Април 27, 2014 Автор Доклад Share Добавено Април 27, 2014 Chopin, Nocturne No. 20 in C sharp minor, нещо уникално! Alles hat seine Zeit _Маги_ 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Април 27, 2014 Автор Доклад Share Добавено Април 27, 2014 Prelude No 4 _Маги_ 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Април 27, 2014 Автор Доклад Share Добавено Април 27, 2014 Неслучайно е тук картината на Ван Гог - Звездна нощ, един велик автор среща друг ... _Маги_ 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
_Маги_ Добавено Април 27, 2014 Доклад Share Добавено Април 27, 2014 Прекасно, близко и далечно! Frederic Chopin-Nocturne in F Minor, Op.55, No. 1 Лиула 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
_Маги_ Добавено Април 27, 2014 Доклад Share Добавено Април 27, 2014 И нека красотата ме носи. Да прониква в кръвта и в дъха ми. Обичам Шопен! Лиула 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Април 27, 2014 Автор Доклад Share Добавено Април 27, 2014 Brigite Engerer, Complete nocturnes http://www.youtube.com/watch?v=IdimyyD-ZQk _Маги_ 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Април 28, 2014 Доклад Share Добавено Април 28, 2014 _Маги_ 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Април 28, 2014 Автор Доклад Share Добавено Април 28, 2014 Малко е странно, че няма тема за един от любимите композитори на Учителя Дънов. Подкрепям първото си мнение с цитат, дошъл точно навреме, за което благодаря много! Цитат от Учителя: "Който иска да познава сърцето на мъжа и жената, да свири Шопен." Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Април 29, 2014 Автор Доклад Share Добавено Април 29, 2014 (edited) Защо Шопен е гениален? Въпросът е реторичен, но все пак търпи и още аргументи и обяснения. Защото е посветил своя живот на пианото. В абсолютно всичките му творби пианото заема централно място. В някои от тях то е съпроводено с виолончело, глас или оркестър, но в повечето - е единствено. Не ми е известен друг пример за толкова пълно сливане между композитор и инструмент в историята, освен може би Паганини и цигулката. Разбира се, това далеч не е всичко. Шопен е издигнал пианото до висоти, които предшествениците му от епохата на Класицизма дори не са могли да си представят (с изключение на Бетовен). Той е първият, който е дал на произведенията за този инструмент не само огромно разнообразие на формата, което се простира далеч отвъд сонатата, вариациите и рондото, които са били традиционни тогава - прелюдии, етюди, мазурки, импромптюта, ноктюрни, валсове, балади, скерца, полонези – но и ги е наситил с лирика, драматизъм и трагизъм, за които дори не се предполагало, че е възможно да се изразят с черно-белите клавиши. Шопен е един от онези композитори, чието мелодично богатство много трудно можете да сбъркате. Той е и може би най-яркото доказателство, че тези, които смятат поезията за привилегия изключително на литературата, грешат. Междувпрочем, на български вече я има книгата на другият голям пианист Ференц Лист за Шопен. Хубаво е да се прочете, книгата е от 2012 г. Редактирано Април 29, 2014 от Лиула Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts