Играча Добавено Април 24, 2014 Доклад Share Добавено Април 24, 2014 Здравейте! Пробвал съм различни видове наркотици (канабис, амфетамин, гъби, кокаин и др. ) и ежедневно пуша трева. Често имам натрапчиви мисли свързани с пробата на нови наркотици от всяка група (опиати, халюциногени, делирианти, дисоциативи, стимуланти, антидепресанти, успокоителни, обезболяващи), които аз лично не съм опитвал. Имам постоянно повтарящата се мисъл да пробвам опиати и по точно хероин, защото не съм пробвал никакъв опиат досега. Много съм размишлявал върху тези мисли, защото те ми докарват дискомфорт. Аз знам, че мога много лесно да се пристрастя към хероина, но също така искам да знам какво е това силно чувство на еуфория, което изпитват употребяващите след венозна употреба. Искам да експериментирам с психиката си и да усетя различните състояния на съзнанието, защото съм убеден, че ще стигна до някакво прозрение. Много гениални известни личности са употребявали наркотици и са направили едни от наи големите шедьоври на изкуството. Мисълта да пробвам или да не пробвам ме убива. (и не само за пробата на хероин, но и за метаамфетамини, кетамин, ЛСД и почти всичко друго). Изчел съм безброй статии за този мой проблем. Моите предположения са че освен пристрастяването ми към тревата имам някакво психично разстойство като депресия, обсесивно компулсивно разстроиство или някакво друго тревожно разстройство, което ме подтиква към това саморазрушително поведение. Често имам негативни мисли свързани с антисоциално поведение (убииства, изнасилвания, побои, перверзни фантазии) и съм вманячен към психопати. Дори понякога искам да съм психопат- да нямам емоции и да правя каквото си поискам без да ми пука. Тези мисли ме карат постоянно и навсякъде да търся източника им и да се съмнявам в себе дали наистина искам да направя тези неща. Понякога имам и странното желание да се разболея от всяка възможна психиатрична болест просто за да видя какво е усещането. Моля посъветвайте ме какво да правя, че вече много се отчайвам и светлината в моята душа почва да угасва! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Април 25, 2014 Доклад Share Добавено Април 25, 2014 (edited) Искаш да пробваш опиати и още психеделици и пробваш да оправдаеш рационализиращо употребата им, но в същото време съзнаваш, че нещо отвътре е, което ти се иска да замажеш с вещества. Това обаче е кекав начин да се почувстваш добре и ти го знаеш. Казваш, че известни личности са били на дрога, но и съзнаваш, че отвътре те гложди безсмислена тревожност. Това, че осъзнаваш, е добре, чудесно е. Защото знаеш, че дрогите като цяло са бягство, не и решение. Бягство в метаудоволствието, опит за запълване на емоционална празнота, в която липсват ясни житейски смисъл, призвание, стабилност, обич и самоувереност. Опит през "късото съединение" на директното удоволствие да се избяга от тази вътрешна липса. Защото истинското и запълване се случва през себепознание, развиване на смелост, себедоверие, връзка с автентичността (някои я наричат Бог или Буда природа), през свързването на тази вътрешна пълнота с една здрава социалност, професия, носеща удовлетворение, качествено партньорство и въобще, хармоничен живот. Тук говорех основно за опиатите. Между другото, ефектът, за който говориш, този търсен кик и getting high, практически не се случва при хора със стабилна радост, живеещи пълен и наситен със смисъл, обич и вдъхновение живот (ако такъв човек приеме хероин примерно). Самият силен живот повишава допамина и свързания с него биохимичен шейк в устойчива хармония, която е по-силна от всякаква дрога, но за сметка на това е и емоционално и социално устойчива и постоянна. Що се отнася до психеделиците - първо, собственото ни тяло има способността да произвежда нужните ни, но по подходящ начин и в точните количества вещества. Второ, никак не са безобидни. Имал съм клиенти, които след прием на ДМТ или ЛСД са влизали в мания, последвана от много неприятна депресия. При други се отключва шизофрения. Продължителната и прекалена употреба на марихуана също е тясно свързана с повишен риск от развиване на психоза. Иска ти се да си психопат, но не си. Иска ти се на същия принцип, на който ти се иска дрога - да избягаш от емоционалната си тревожност, от липсата на смисъл отвътре. Това, че имаш такива мисли, говори само, че си чувствителен и фин човек, чието подсъзнание ражда тези мисли като естествен механизъм, който няма нищо общо с осъществяването им. Мислите говорят, че всъщност се чувстваш слаб и насилието те ранява. Те ти казват: "Стани спокоен, светъл, силен, пълен с обич!" - това е преводът на езика на съзнанието ти. Редактирано Април 25, 2014 от Орлин Баев Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Играча Добавено Април 25, 2014 Автор Доклад Share Добавено Април 25, 2014 (edited) Благодаря за коментара Ви, г-н Баев! Аз имам огромна тревожност свързана с осъществяването на тези мисли, желания и импулси. Какво да направя, за да спря тези мрачни и постоянно повтарящи се мисли и да постигна хармония? Всякаш те ме разяждат отвътре. г-н Баев, според Вас имам ли някакво психиатрично заболяване и ако имам как да го лекувам? Редактирано Април 25, 2014 от Орлин Баев Сливане на постинги Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Април 25, 2014 Доклад Share Добавено Април 25, 2014 (edited) Доста си объркан и тревожен, емоционално чувствителен, вероятно не си особено познаващ действителните си житейски ценности, компенсираш страховете си със сурогатни клишета (като това с "харесването" на психопатни персонажи)... Описваш два вида мисли - тези за дрогата и тези с насилието. Ти вече си пробвал доста вещества, макар и не от групата на опиатите - вече имаш навик да се "успокояваш" с трева. Според мен тук мислите ти за хероин са не толкова по механизма на натрапчивостите, а стремеж за бягство в химически предизвикано спокойствие. По отношение на тези мисли - виж, че това, от което имаш реална нужда, е емоционална стабилност, житейски смисъл, ясни цели и следването им, стабилен социален и професионален живот, ниво на щастие и обич, които живеят в теб, предизвикани от собствената ти телесна химия. Външната химия само би разбила собствената ти химия. Мислиш си, че би имал плюсове от приема на опиат? Никакви такива няма, наистина. Идва момент, когато си толкова скапан, че дори и дозата не ти носи никакво удоволствие, а единствено те поддържа за няколко часа що годе мърдащ. Докато се наложи да намериш поредните пари за поредната доза, само за да избягаш от вътрешния абстинентен ужас. Тревожността, която преживяваш сега, е нищо пред този наркотичен, ужасен глад. Разбира се, тялото ти се е скапало, зъбите са опадали, костите ти са станали порьозни, не си можал да се задържиш на коя да е работа, защото дрогата те е скапала и не се справяш или те гонят... Отначало, когато човек започне с хероина, си мисли, че пристрастяването не се отнася до него - сякаш е различен. Докато малко по малко обаче то е станало факт, а целият ти живот, здраве и ум са се сринали в степен далеч по-голяма, отколкото можеш да предположиш... А всъщност през цялото време само си бягал от реалните си проблеми, вместо да ги решаваш. Искам да ти кажа, че НЯМА плюсове от приема на опиати - без изключение! Има много плюсове обаче от смелото прегръщане на страховете ти. За целта първо е нужно да ги осъзнаеш, интерпретираш правилно и тогава да започнеш да ги трансформираш. Тези страхове, тази тревожна празнота отвътре ти поражда мислите за насилие, които описваш. Те действително се пораждат по механизма на натрапчивостите - дали до степен на тревожно р-во обаче, това не знам - не съм те виждал и не мога да предполагам в този формат. Както ти казах и в горното си писане - тези мисли са само показател, че те е страх от живота, а преведени, ти казват: "Работи върху стабилността, смисъла, самооценката си, върху ясните си житейски цели, върху себепознанието и радостта си!"... Прочети за това тук. Всъщност, думите в кавички, които току що ти написах, са това, към което те бутат страховете ти. Това е, върху което имаш да работиш, най-добре с помощта на терапевт! Редактирано Април 25, 2014 от Орлин Баев Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts