Донка Добавено Април 6, 2014 Доклад Share Добавено Април 6, 2014 здраве.bgСемената от чиа са се използвали и като храна и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри ипротеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, тези семена помагат също за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола. тук Наскоро реших да опитам чиа. Отначало ми се строи безвкусна, а първият опит с желирането (срам) изхвърлих. После ми хрумна да сложа в прясно изцеден портокалов сок и се получи желирано кремче, което не отстъпва по вкус на традиционните желета. Определено имаше почистващ ефект Ще се радвам да споделите вашия опит и рецепти с тези безценни семенца. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Април 8, 2014 Доклад Share Добавено Април 8, 2014 Чия-та може да се използва както за сладки, така и за солени ястия. Хубавото и е, че поема вкуса и аромата на основното ястие, а придава обем, плътност и, когато става въпрос за диета, определено допринася за бързо и трайно засищане. Ако имате навик да си сгъстявате супите - най-доброто за тази цел е смпляна чия. В нета има много рецепти, но в малко от тях уточняват, че семенцата трябва да се смелят - иначе като се накиснат изглеждат като секрет на плужек Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Април 10, 2014 Автор Доклад Share Добавено Април 10, 2014 Благодаря, Георги! И аз забелязах последното, но реших, че в името на полезното, трябва да го понеса . Сега е далеееч по-добре. Можеш ли да ни насочиш към рецепти, които ти самият си изпробвал и/или смяташ за добри и лесни за изпълнение? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Април 10, 2014 Доклад Share Добавено Април 10, 2014 Слагам в салати, смесвам с лютеница и кьопоолу. Може в супи, но преди поднасяне, за да не се вари ( не съм чела такова нещо, просто на мен не ми се иска да я варя.) Много сладка реакция на един член на семейството, като видя чиа в зелената салата : " Тези точицииии....." и ме гледа въпросително. Казвам: "От растителен произход са, не от животински." ( При положение, че съм много добре със зрението и от 8 г. вегетарианка, как им хрумват на хората разни неща... Точно на хората, с които се познавам, откакто се помня.) Така че, обяснявайте на близките си какво ядат. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Април 10, 2014 Доклад Share Добавено Април 10, 2014 Приложението на чията е необятно, поради факта, че поема вкуса на основното, в което е добавена. Аз най-често я използвам за приготовление на десерти - например, последния, който правих бе нещо такова: смлени бадеми, чия, кокосово брашно, ванилия, какао и стевия. Всичко това се смесва, само чията предвалителна е накисната, за да набъбне добре (иначе хруска, нищо, че е смляна ). От сместа се правят топчета, които се овалват в кокосови стърготини. Понеже този десерт трябваше да го изкусуря и откъм протеиново съдържание (за следобедна закуска) добавих и протеин на прах, който сам по себе си е ароматизиран и подсладен, но това не е задължителен компонент. Пропорциите между продуктите, ако нямате някакви специални изисквания към съотношение на протени/въглехидрати/мазнини е на око и по вкус. Иначе пада голямо мерене Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Януари 20, 2016 Автор Доклад Share Добавено Януари 20, 2016 Още една изпробвана идея: Прясно изстискан портокалов сок + чия (смляна или не) докато набъбне и стане като кисел. Добавят се на вкус сурови ядки (натрошени), райска ябълка, годжи бери или стафиди, киви също допринася за интересен вкус...канела и джинджифил или каквито вкусове ви допадат за десерт. Хубаво е портокаловият сок да бъде достатъчно, за да има за накисване и на ядките. Ако приготвите вечерта, сутринта или на обяд следващия ден ще имате готови закуска или десерт... J.Doe 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Rozy Добавено Юни 23, 2016 Доклад Share Добавено Юни 23, 2016 Две-три супени лъжици чиа се добавят към 1 ч.ч. подсладено с фурми или друг безвреден натурален подсладител ядково мляко, разбърква се добре и по желание могат да се добавят малко орехови ядки, стафиди, сушени боровинки, кокосови стърготини или други любими продукти. Слага се в хладилник за два-три часа и се консумира охладено. Отгоре може да се украси с ягоди или малини. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.