Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Натрапчива мисъл и чувство на тревожност


Recommended Posts

Здравейте! 
На 19 години съм. Имам от седмица е половина голям за мен проблем. Преди две седмици имах проблем с приятелят ми, бяхме разделени за кратко и изхабих страшно много нерви- два дни поред плаках и бях силно напрегната. Но не това е главният ми проблем. След като се оправихме разбрах за едно момиче от моят град, което се е самоубило, като се е хвърлило от 12тият етаж на блок. Много се изумих и дори се стреснах, не я познавах лично, което е странното, че се уплаших толкова много. Още повече се стреснах ( не знам защо ), когато видях, че я имам в приятели. След това забравих за известно време за случея и от тогава не знам какво се случи с мен, в продължение на една седмица се присещам за този случей и изпитвам нещо ужасно .Стомахът ми се свива, изпитвам чувство на тревога, сякаш ще се случи нещо лошо и започвам да си мисля за нея, да си се представям на нейно място и да мисля за смъртта. Попринцип имам този страх от смъртта от както преживях един стрес. Бях получила алергия и ми се беше подул езикът. След това бях изпаднала в дълбока депресия около 3 месеца, оправих се, но след това сякаш вече не бях същата. Започнах да се страхувам от болести и да получавам моменти на параноя. Но това почти го преодолях. Сега този огромен проблем е този, от една седмица сякаш изпитвам някаква безнадежност, тревожност, страх да не изпадна и аз в такова  състояние като нея. И това се появява в главата през 5-10 минути, изниква образът и в ума ми и дори си я представям мъртва в ковчега. Сякаш се вкарвам в нейния филм и изпитвам страх и ужас да не го направя и аз. Отделно в момента имам семейни проблеми майка ми и баща ми се развеждат, и както майка ми, така с аз съм в лоши отношения с баща ми. Така, че периодът ми е такъв, че психиката ми е много лабилна. Започвам да си мисля, че полудявам, тази мисъл за това момиче ме влудява не мога да мисля нормално не изпитвам наслада от хубавите моменти през изминалата една седмица, чувствам се много неспокойна. Попринцип съм много емоционална, но чак толкова обладавaщи мисли не съм имала в главата си. Моля ви помогнете и изкажете мнение и съвет! Имам чувството, че това ще продължи вечно и че никога няма да се оправя и да бъда същата... 

Линк към коментар
Share on other sites

ЗДравей, позволявам си само един съвет да ти дам, аз съм със същата натрапливост, като твоята от 8 месеца, наистина е много трудно да се бориш с мисли с такова съдържание,но не е  невъзможно- изчакай специалистите тук да ти дадат съвет. Но моят съвет, като човек, който се бори с това вече 7-8 месаца с тази мисъл е да не четеш много информация по въпроса за различни случаи на натрапливости в нета, защото е възможно да почнеш да си мислиш и за други неща, аз преди година когато ме удари паническото разстройство, нямах никакви натрапливости- направих голяма глупост, като започнах да чета  за всякакви случаи в нета и имам чувството,че точно от това ми се отключи и сега отвреме на време се присещам и си помислям, ами ако ме "нападне" тази натрапливост или онази, щом като вече съм развила една, но на този етап успявам някак си да ги приемам, дари и да се присетя нещо,което съм прочела и си помислям, ами сега ако почна и това да го мисля, но  се опитвам да го разсея с нещо по-позитивно и много движение - аз просто гледам да съм все заета с нещо или работа или разходка.Успех много си млада, да си съсипваш живота със  неоснователни, фантазни, страхове!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря много за хубавия и изчерпателен отговор! Според майка ми нещо съм се стреснала и иска да ми лее коршум. Аз също се усещам, че това е точно много голяма уплаха, защото от една седмица, дори вечер се пробуждам и  не мога да спя спокойно. Но иначе това, което казваш ти малко е плашещо, тъй като 7-8 месеца са много време и се притеснявам да не се задълбочи. Днес уж съм малко по-добре, не мисля вече за това постоянно, но пак се присещам и най-вече като се прибера в нас. Някак си поглеждам към прозореца и се сещам как е скочила тя. Според теб мислиш ли, че това е уплаха и съм се стреснала, не виждам просто какво друго да е, че да го мисля толкова много. Моля ви изкажете и други мнения! 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...