georgi_g Добавено Януари 27, 2014 Доклад Share Добавено Януари 27, 2014 Здравейте, искам накратко да обесня какъв проблем имам от 3-4 месеца насам. Занимавам се с онлайн търговия и от 5-6 месеца започнах много да ги схващам зависимостите и ми се получават сметките. Започнах през 2010г да се занимавам, но все неуспехи претърпявах и си ходех на работа, за да мога да се издържам. От както напуснах работа (началото на септ. месец 2013г) и само с търговията се занимавам, започнаха проблемите. Както съм си в компанията и си говорим най-спокойно и заговори ли се за това какво работя и как си изкарвам парите, почти всички го възприемат като нещо много лошо и че ме мързи да работя, а то си е даже по-голямо натоварването. Забелязах това и в семейна среда, роднини. Единствено изключение правят родителите на приятелката ми и техните роднини, които много ме одобряват и ме приветстват, че съм се захванал с бизнес. Това, което е общо между тях, е че са доста бизнес настроени, имат си частни бизнеси и като цяло са си интелигенти. А хората, които ми се дразнят и не го одобряват са, ако е правилно така да се изразя, "работнически настроени", т.е. държат си на работата и сигурното място, за мое съжаление и родителите ми са така настроени. Докато губех и не схващах зависимостите всичко беше наред, тъкмо ми се даде шанс да пробия и сега други проблеми възникнаха. Как според вас, бих могъл да постъпя и да постигна добри отношения с всички, най-вече с близките си, които не искат да правя какъвто и да е бизнес? Не искам никого да лъжа, че работя някъде или нещо от сорта. Търговията си е напълно законна и европейците отдавна са я възприели като нещо нормално и добро. Благодаря на всички предварително! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mvm Добавено Януари 27, 2014 Доклад Share Добавено Януари 27, 2014 Браво, момче онлайн търговията си е изкуство, не е същото като реалната търговия и наистина е нещо сложно Да не ти пука за другите, щом си започнал да изкарваш достатъчно и няма нужда да работиш някъде на чорбаджия за заплата какво по-добро от това georgi_g 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Януари 29, 2014 Доклад Share Добавено Януари 29, 2014 (edited) Как според вас, бих могъл да постъпя и да постигна добри отношения с всички, най-вече с близките си, които не искат да правя какъвто и да е бизнес? Да се харесаш на всички е изключително трудно, дори бих казала невъзможно. Фактите показват, че около 50% от обкръжението ни не ни харесва. Трудно е да се установи на пръв поглед , тъй като съвсем логично ние се движим сред онези 50% които ни харесват и одобряват. Трудността идва, когато в тези 50% неодобряващи ни влиза близкия семеен кръг. Поради простата причина, че не можем да ги игнорираме. какво следва!? "Нямате нужда от тяхното одобрение Да се нуждаете от одобрение, е все едно да казвате: „Вашето мнение за мен е по-важно от моето собствено мнение за мен самия." Възможно е голяма част от настоящите си моменти да прекарвате в опити да спечелите одобрението на другите или в тревога от нечие неодобрение, с което сте се сблъскали. Ако одобрението е станало потребност в живота ви, ще трябва здраво да поработите. Най-на-пред трябва да разберете, че търсенето на одобрение е по-скоро желание, отколкото необходимост. Всички се радваме на възхищението, комплиментите и похвалите. Приятно ни е, когато ни погалят душевно. Кой би искал да загуби това чувство? Няма нужда да го губите. Одобрението само по себе си не е вредно. Всъщност похвалата е изключително приятно нещо. Стремежът към одобрение се превръща в слабост само когато стане потребност, а не желание. Ако желаете да получите одобрение, вие просто се радвате, че имате подкрепата на другите хора. Но ако изпитвате потребност от него и не го получите, вие ще се провалите. В този момент се намесват саморазруши-телните сили. Също така, когато стремежът към одобрение стане потребност, вие давате част от себе си на „външния човек", чиято подкрепа трябва да имате. Ако другите хора не ви одобряват, ще се демобилизирате (макар и в ниска степен). В този случай вие сте избрали да изложите самооценката си на показ, така че всеки пособствена преценка да може да я приеме или отхвърли. Хубаво ви е на душата само ако всички решат да ви похвалят. Необходимостта от одобрението на друг човек е достатъчно голямо зло, но истинската беда настъпва, ако се нуждаете от одобрението на всички за всяка своя постъпка. Ако изпитвате такава потребност, ще изживявате големи терзания и различни фрустрации през живота си. Освен това вие ще развиете сантиментална и безлична представа за собственото си Аз, която ще ви доведе до този вид самоотхвърляне, разглеждано в предишната глава. Потребността от одобрение трябва да изчезне) Без излишни въпроси. Трябва да я изкорените от живота ви, ако искате да постигнете самоосъществяване. Тази потребност е психична задънена улица, която не ви носи никаква полза. За да изкорените поведението си, свързано с търсене на одобрение, ще трябва да осъзнаете невротичните печалби, които извличате, като поддържате това поведение. Освен да откриете нови самовъзвисяващи мисли, когато се сблъсквате с неодобрението (това е най-ефективната стратегия, която можете да приложите), можете да изпробвате и някои специфични пътища, за да се изтръгнете от магията на стремежа към одобрение. — Дайте на неодобрението нови тълкувания, които започват с „ти". Например забелязвате, че баща ви не е съгласен с вас и дори се разгневява. Вместо да променяте позицията си или да се защитавате, просто отговорете: „Ти си разстроен и смяташ, че аз би трябвало да мисля по друг начин." Така ще помните, че неодобрението е за негова, а не за ваша сметка. Ти-стратегията може да се прилага винаги и да дава изумителни резултати, ако овладеете техниката. Ще трябва да устоявате на изкушението да започвате с Аз и да се поставяте в положението на човек, който се защитава, или да променяте мнението си, за да получите одобрение. — Можете съзнателно да търсите неодобрение и да се тренирате да не се разстройвате. Изберете някого, който със сигурност няма да се съгласи с вас, и като се изправите смело срещу неодобрението, спокойно изложете мнението си. Постепенно ще почувствувате облекчение от това, че вече не се разстройвате и не трябва да променяте схващанията си. Ще си напомняте, че очаквате това „противопоставяне", че това е тяхна работа, че това няма нищо общо с вас. Като предизвиквате неодобрението, а не го отбягвате, ще изградите репертоар от форми на поведение за ефективна борба с него. — Можете да прекъснете връзката между това, което другите мислят, говорят и правят, и цената, която имате в собствените си очи. Когато се сблъскате с неодобрение, кажете си: „Тя/той си е такава/такъв. От нея/него друго не мога да очаквам. Това няма нищо общо с мене." Този подход ще премахне раната, която сам си нанасяте, когато свързвате чувствата на друг човек със собствените си мисли. — Приемете простия факт, че мнозина няма изобщо да ви разберат и че това е добре. И, обратно, вие също няма да разберете мнозина от хората, които са около вас. Не е и необходимо да ги разберете. Няма нищо лошо в това, че те са различни, а най-основното, което можете да разберете, е, че не разбирате. Густав-Ишхайзер ясно изразява това схващане в няколко реда в „Привиди ост и действителност": Това са първите стъпки за изкореняване на стремежа към одобрение като потребност в живота ви. Целта ви не е да заличите всяко одобрение, а да се стараете да не бъдете демобилизиран от това, че не получавате жадуваните от вас похвали. Възхищението е приятно, а одобрението — чудесно изживяване. Това, към което вие се стремите, е да не изпитате огорчение, когато не получите аплодисменти. Както човекът, който се стреми да отслабне, не изпробва усърдието си на пълен стомах или човекът, който иска да се откаже от тютюнопушенето, не изпробва твърдостта на волята си, след като е загасил цигарата, по същия начин и вие няма да се поставите на истинско изпитание, ако не се сблъскате снеодобрение. Може до посиняване да говорите, че ще преживеете неодобрението и че няма да очаквате всеки да ви хвали, но докато не се озовете в условие на съперничество, не можете да знаете на какво сте способен. Ако можете да премахнете от живота си това досадно слабо място, останалото ще е лесно. От момента на раждането си вие сте обусловен да изпитвате потребност от одобрение. Ще са нужни много тренировки, но всяко вложено усилие ще бъде възнаградено. Престанете ли да се отчайвате, когато се сблъсквате с неодобрението, печелите гаранции за живот, пълен с чудесна лична свобода в настоящите моменти." Редактирано Януари 29, 2014 от didi_ts georgi_g 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
georgi_g Добавено Януари 29, 2014 Автор Доклад Share Добавено Януари 29, 2014 mvm, didi_ts, Благодаря ви за отговорите, ще изпробвам подхода, който е описала didi_ts наистина е много логичен. Благодаря ви още веднъж за съветите! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts