Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Здравейте имам нужда от съвет :)

Recommended Posts

Здравейте и от мен. Момче съм на 20 години. Уча право имам страхотно семейство на практика си имах всичко. Ще започна с историята ми от начало. Още от 5-6 клас една нощ брат ми започна да бълнува и аз много се уплаших. Вследствие на това започнах да права така наречените ритуалчета всяка нощ с цел да предотвратя това което преживях. С времето си изградих и нови ритуалчета и около 16 годишен случайно от филм разбрах че това се нарича ОКР. Те не ми пречат по никакъв начин вярно много са всеки път гася лампата по определен начин преди да шофирам дърпам колана до определено място и тогава го слагам, преди да си запаля цигара я повдигам по странен начин и т.н. Ако не направя някой ритуал не ме тормози и мога да го подмина но предпочитам да ги правя. Първият проблем започна след употреба на марихуана на около 16-17 години. Пробвах няколко пъти хареса ми но след единия от пътите се събудих на следващия ден и вече не се чувствах както преди всичко ми изглеждаше странно НЕПРЕКЪСНАТО мислех за това времето минаваше изключително бавно обвинявах се като седях на една маса с родителите си че не са ме възпитали по този начин и сам си нараних психиката след това разбрах че наистина ми е лабилна преживях един истински ад който постепенно отмина за около 3-4 месеца след това се чувствах истински щастлив. Имам много приятели които ме ценят винаги съм весел и съм в центъра на компанията имам приятелка която винаги е била до мен. С нея се събрах на 14 години тя е прекрасен човек изключително красива и добра с нея отраснахме заедно и винаги сме били един до друг всекидневно. След това ме приеха в университета с голямо нетърпение чаках студентския живот. На изпращането  училище започна и сегашния ми проблем на 15 2012. Тогава направих още по голяма глупост взех амфетамини… почувствах се наистина много добре от тях беше един дъъълаг и незабравим ден… докато през нощта не почувствах болка в областта на сърцето. На следващия ден се събудих и болката не беше както от вечерта но беше там( може би) от тогава се случиха много неща дойдох в София имам самостоятелна квартира обикалях България минаха 2 морета но не се насладих на почти нито един миг от това защото непрекъснато целодневно мислех за тази болка. С времето това че мисля за нея непрекъснато ме притесни и неможех да се отърва от това самовнушение и ме напряга психически. Ходил съм на кардиолог няколко пъти първия още през 2012 ми направиха кардиограми ехография мисля че беше и казаха че сърцето ми е здраво но аз непрекъснато го усещах как бие оказа се че и пулса ми е засилен 2рия път ходих в Пирогов там ми направиха всички изследвания и също казаха че всичко ми е наред със сърцето но се оказа че имам високо кръвно налягане започнах да приемам медикамента небилет. Ходил съм и на невролог там споменаха че може да е интеркостална невралгия и ходих 15 дни на физиотерапия без нищо. Такаа След това преди 3 месеца приятелката ми с която имаме толкова много зад гърба си реши че иска да си дадем почивка. Нашата връзка наистина е прекрасна въпреки че не е била перфектна имали сме наши спорове ревности ограничения и т.н. но най –важното е че сме били един до друг. В момента не сме заедно тя иска да продължи по този начин и от действията и разговорите ни през този период си личи че вече всичко е свършило тя прави всичко като зрял човек не иска да бъда нещастен но това не е достатъчно да бъде с мен след като вече не е влюбена в мен и след като аз не съм щастлив трудно мога да я правя нея щастлива колкото и да се опитвам както и да е. Болката от раздялата ни по някакъв начин измести болката в областта на сърцето но в момента не мога да спра да мисля НЕПРЕКЪСНАТО за нея и от време на време за болката… причината за мен е, че мозъкът ми е устроен по начин ОКР-то ме кара да задълбавам в проблемите и да ги права постоянни просто се вкопчва тази мисъл и остава там. Измъчва ме и това че краят на връзката ни дойде не заради мен самия какъвто трябва да бъда а заради тези последни 2 години въпреки че тя знаеше за проблема ми и се опитваше да ми помогне аз се опитвах да го прикривам за да не я товаря излишно и да се опитам да бъдем щастливи но това определено се е отразило на всичко. Пред другите хора успешно го прикривам те не подозират пак ме мислят за стария весел човек и пак имам вниманието на много хора но за мен самия не е същото. Решихме след раздялата с приятелката ми с родителите ми които са прекрасни либерални хора да потърсим и психиатър (те не знаят за частта с амфетамините казах им че съм пил енергиийни напитки … L) . той ми предписа NEOLEXAN 50mg но ефекта е почти нулев все още не се чувствам добре често съм доста подтиснат и непрекъснато мисля за тези няколко проблема. Осъзнавам че всичко е на психична основа дори и болката(непрекуснато чувствам нещо от сорта на леко стегнато усещтане в боластта на сърцето понякога се измества надоло понякога е остричка за някво време но не е силна просто я има и няколко пъти ми се е случвало след ядене да ме прерязва като си поемам въздух което е симптом за невралгия понакога усещам къркорене там) да е невралгична не е такава че да не може да се игнорира и кръвното според мен е вследствие на стреса или това че и 2мата ми родители са с високо и е наследствено и съм го имал винаги. Лекарите ме гледат с пренебрежение и не съм сигурен че разбират сериознстта на проблема ми а съм готов на всичко да се измъкна от този омагиосан кръг. Благодаря ви изключително много реших да пиша и тук защото нищо не губя. Благодаря за търпението.

Линк към коментар

Забелязвам че нямам конкретно фигуриран въпрос и ще изразя очакванията си пък се надявам те да се явят нещо като въпрос. Това което силно се надявам е да се излекувам по накакъв начин от физическата болка в областта на сърцето, вследствие на което се надявам излекуването и да ме оттърси от психическия товар който в момента изпитвам (или да излекувам психиката и можеби по този начин ще игнорирам физиката). Според мен това че имам ОКР(което вкрайна сметка не ме лишава от нищо и не ми причинява никакви психически неудобства) по някъв начин можеби то създава това мое състояние. Разбирасе отключено от въпросната глупосто със приемане на амфетамините можеби се е получил някакъв дисбаланс в мозъка ми не зная. И след излекуването на ОКР можеби ще отпаднат и другите 2 проблема.И тогава вече ще се опитам да си върна момичето истински защото опитите ми до сега бяха обречени заради това че аз самия се смятам за неспособен в това състояние колкото и да го прикривам и това че тя можеби не вярва че съм способен...

Линк към коментар

Това което силно се надявам е да се излекувам по накакъв начин от физическата болка в областта на сърцето, вследствие на което се надявам излекуването и да ме оттърси от психическия товар който в момента изпитвам (или да излекувам психиката и можеби по този начин ще игнорирам физиката).

Всъщност, нищо не можеш да излекуваш, защото ти не си болен.

Тази "болка" е нереална и си я знаеш само ти. Всички изследвания са ти добри = нямаш физиологичен проблем. Повишената тревожност, стреса са основните неща над които е добре да се работи. Като това няма да "игнорира физиката", а просто ще доведе до разбирането, че на тялото физически му няма нищо. 

Според мен това че имам ОКР

От къде разбра, че имаш ОКР? Поставена диагноза от психиатър ли е или ти сам се диагностицира? 

Амфетамините и марихуаната дават подобна симтоматика, когато се употребяват от по - тревожни личности. Състоянието се подобрява при преминаването на определен чист период. Ако това не се случи или паралелно с изчакването е добре да се работи с психолог, психотерапевт, за да не се увеличава тревожността. 

Линк към коментар

Относно ОКР сам се диагностицирах чел съм много по темата и определено го имам но пак казвам то не ми е проблем. Психиатъра при който ходих не получих почти никакви адекватни насоки изписа ми неолексана и явно се надява че той ще ми реши проблемите в което изобщо не вярвам. Споменахте "Състоянието се подобрява при преминаването на определен чист период." Не съм употребявал марихуана от 16-17 може би дори случката с марихуаната да е станала на 15-16 години и след като преминаха няколко месеца след употребата която причини тогава непрекъснатата тревожност се оправих не зная и аз точно как но това за което мечтаех- да се събудя една сутрин и първото нещо което да си помисля да не е "още ли съм в това състояние" се сбъдна. След употребата на амфетамините на 15.05.2012 не съм употребявал така че за мен чистия период определено е налице пък състоянието ми не се подобри от самосебе си както стана след марихуаната...

Редактирано от northh
Линк към коментар