Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Помощ ! Вече едва издържам !

Recommended Posts

Здравейте ! 

Преди време писах тук , че се страхувам от смъртта . 

От вече около 2 години страх от всичко възможно ,вече мисля ,че полудявам . 

Непрекъснато оглеждам тялото си и търся симптоми на рак . Имах камъни в бъбрека , които разбиха много трудно ,чакайки в зверски болки линейка , тя изобщо не дойде .,,, От това ли започна , от друго ли не съм сигурна . 

После си "открих бучка в гърдата " , ходих на 2ма лекари , които ми казаха ,че ми няма нищо . Но гърдата още ме боли , само когато мисля за нея . 

Последва посещение при гинеколог , който ми каза ,че имам злокачествено заболяване и ми насрочи операция . След посещение на други 2 и изследвания в продължение на 2 месеца , които да отхвърлят лошата ми поставена диагноза , аз не спирах да чета ... форуми , статии ... Запознах се с коварната болест , видове , симптоми ... 

И от тогава ,като се започна едно оглеждане ... бенки , брадавици , хемороиди .... всичко това в съзнанието ми беше и е рак ! Близките ми... техните симптоми .. детето ми .. Всички имат прочетените симптоми ...  

Опитвам се да си дам сметка , че това е само в съзнанието ми , но това ми помага временно . Забравям за вдното , след като се хвана за следващото, за което да се тревожа , чета и плача . 

Много Ви моля , не издържам вече  .  

При хиладите посещения на лекари ( особено след гинеколожката ) се страхувам и не знам къде да отида .

Непрестанно чета в интернет ,  и забравям всичко друго . Разсеяна съм , напрегната ... Сънувам кошмари , събуждам се тъжна и напрегната . Ставам агресивна , вечно сърдита и недоволна .. 

Забварих да се усмихвам , дори с детето не мога да си поиграя , защото гледам за бенки ... за белези ... 

Косата ми пада . Страхувам се да се намажа с крем , за да не раздразня някоя бнка . Имам една брадавица на лицето , която я има откакто се помня , но вече е страшна , минавам покрай огледалото и се страхувам да се погледна , завивам си ръцете , за да не гледам бенките. Един път ми се виждат много големи , но ако страдам ,заради хемороидите , вече съм се вгледала в тях , забравила съм за бенките и вече са нормани, докато колелото се завърти и забравя за хемороидите и започна с бенките . 

Вече не издържам ! 

Линк към коментар

За съжаление, дори 10 специалиста да напишат, че това е в следствие на стрес, развита тревожност и всички тези лоши мисли са нереални, и няма от какво да се страхуваш, мисля че няма да има никакъв ефект върху теб, ако просто го прочетеш.

И все пак, това е често срещано психологично състояние, в следствие на преживян стрес или при хора, които са с повишена тревожност. 

Мисълта се фиксира, започва да се върти в една и съща линия и по този начин увеличава страха, капсулира се и създава чувството за невъзможност да се излезе от това мисловно поле. 

За да се справи с емоционалното си неразположение, човек трябва да излезе от този мисловен модел. Това става по различни начини. Тук във форум Психотерапия онлайн, има много теми, в които са описани доста техники и обяснения, за това как и защо възникват натрапливите мисли, ОКР, тревожните резстройства , има много ценна информация и вариант човек да да се опита да се справи сам.

Другият вариант е психотерапия.

И все пак, опитай се, когато минаваш пред огледалото да се поглеждаш след като си се усмихнала или си направила опит за това. 

Ето и още няколко техники, които може да опиташ сама: 

Ако реакцията на страха се повтори или се превърне в повтарящи се серии (понякога това се повтаря на часове, дни или години) мускулното напрежение се превръща във файл, който запаметява реакцията на страх.
Ако мускулният дискомфорт се запечата като образ у вас, вие ще чувствате страх, дори когато нищо страшно не се случва наоколо, това което ще предизвика схващането и реакцията на тялото ще е просто паметта на тялото. Ще изпитвате остро чувство на страх и тревожност от нещо наподобяващо на първичната ситуация причинила началото на вашата тревожност. И ако в подобна ситуация, човек без проблем с тревожността реагира леко със слабо или никакво чувство на страх, друг, чийто тяло е запаметило реакцията на стягане ще реагира с тежка симптоматика, дори с парализа на крайниците.
И така важно е да знаете, че страха се записва като информация във вашето тяло. Страха не е в душата ви, а в тялото, той е складиран в "терминалите" на вашето тяло.
Техниката - преживяване на страшната ситуация, натрупвайки опит, което ще изтрие негативното преживяване. 
Конкретните техники са много, но само някои от тях водят до натрупването на опитност за справяне с проблема.
Най - лесният и достъпен начин за справяне със ситуацията е релаксацията.
Отпуснете се и се потопете в пълен покой ( обикновено под ръководството а психолога), и започнете да си представяте онези ситуации или обекти, които предизвикват у вас страх или тревога.
Чрез навлизане и отдръпване от източника на тревога се предизвиква навлизане в ситуацията, която предизвиква тревожност, след което се получава отдръпване и състояние на покой. Рано или късно, човек се научава сам да разглежда плашещите моменти, неутрално, като те вече не предизвикват у него състояние на тревога.
Ако нямате време за релаксация, експертите съветват да опишете детайлно плашещият момент и своето място в него. Важно е описанието да бъде много подробно - кой къде стои, какво прави, вие къде се намирате и т.н. Ефекта на този метод е по - слаб от релаксацията, но също работи много добре. Защо? Защото когато описвате дадената ситуация, вие работите с интелекта, с логическата част на своето мислене, по този начин емоциите са в покой и вашето тяло също е спокойно. Когато тялото ви е спокойно, разказвайки вие част по част унищожавате своя страх.
Друг от много ефективните техники на десенсибилизацията е работата с дишането. Когато задържим дишането си преди срещата с въображаемата или реалната ситуация на тревога, ние спираме предишните запаметени в нас кодове за тревога, по този начин възвръщаме своите свободни действия и вътрешно спокойствие.
Линк към коментар