Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Нямам желание за живот....


Recommended Posts

Здравейте,

аз съм на  31г.  и от известно време усещам как губя желание за живот, не намирам смисъл в нищо. Без работа съм , нямам мъж до себе си и никога не съм имала. Нищо не върви както ми се иска. Спечелих един европейски проект и когато започнах да работя по него сякаш живота ми се срина. Имам голям заем и не мога да го плащам, бизнесът който уж трябваше да започна  по европейската програма вече месеци  не мога да стартирам поради куп проблеми. Не спя, по цял ден плача. Не намирам изход, имам само черни мисли в главата си, не искам да излизам, когато телефона звънне се стряскам че това е поредният проблем който ще ми сервират. Обмислям дали ако прекратя живота си ще бъде по - лесно за роднините ми. Всъщност ще им оставя само дългове и проблеми и това ме депресира още повече защото и това не е изход за мен. Отчаяна съм .......

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Диана,

 

Човек понякога изпада в такива състояния в живота си и трябва да се справи с тях. Стресът идва в повечко и ние не знаем как точно да се справим с него. Влизаме в един порочен кръг на негативизъм, нежелание и затъваме все повече и повече. Има хора, които успяват сами да се мобилизират по един или друг начин, но повярвай тези хора са малко. Други за съжаление се оставят порочния кръг на съсипе живота им. За щастие в днешно време има невероятни психотерапевти с чиято помощ това състояние е напълно преодолимо. Моят съвет е да потърсиш такъв в най-скоро време и ще видиш колко бързо ще има резултат. 

"Ако прекалено дълго се взираш в Бездната, тя започва да се взира в теб." - Действай!!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Диана Г. , както е написала lind има периоди в живота на човека, в който му се струва, че всички изходи са затворени и той се намира в затворено пространство, от което не може да се измъкне. Истината е, че изходи винаги има и продължението на историята наречена "наш живот" зависи изцяло от нас. Както е казал Кейси: 

 

".......бъдещето не е просто предопределена случайност или късмет, или дори лична предразположеност. То е създадено от условията, които зависят от индивидуалната и колективната воля. Съдбата на един човек не е предопределена от това от къде е дошъл и какви са обстоятелствата в настоящето му. Бъдещето зависи от онова, което той избира да прави в сегашното си положение. Във всеки момент във времето, разкриващото се бъдеще на човека би могло да хвърли сянка в определена посока, но тази сянка се движи и отклонява, когато личността избере да промени нагласата си в настоящето. Ден след ден, избор след избор, всяка душа носи своята отговорност за живота, който решава да води. И всеки избор става част от хрониките, създавайки нови сенки и отпечатъци, които може би предстои да срещнем. 

Дори най - добрата компютърна система на света не би могла да предвиди с пълна точност как ще протече нечий живот, когато на везните са потенциалните възможности и човешката воля."

 

Какво се случва, защо и как можем да се измъкнем от подобно състояние? 

Разбира се, всички тези въпроси си имат отговори. За да не перифразирам, ти пускам материал, в който ще намериш отговорите и вариантите за изход.

Ако това състояние продължава и не намираш сили да излезеш от него, е добре да потърсиш специализирана помощ и подкрепа, за да можеш по - бързо и качествено да се справиш със ситуацията.

 

 

Първоначално са наричали депресията - психично разстройство изразяващо се в "депресивен епизод" : понижено настроение, негативни и песимистични мисли, двигателни затруднения. Депресията е имала статут на сериозно заболяване и с лечението на това заболяване се занимвали лекари и психиатри.  Към днешна дата, понятието депресия разшири своите граници и излезе от строгите рамки на медицината. Тя се открива освен като клинична диагноза и като битово неразположение.

Все по - често ни се случва да чуем как някой споделя " Вече няколко дена нямам сили, нищо не ми се прави, не мога да мисля, в лошо настроение съм" и отсреща да чуе констатацията -  " О, ти си в депресия"
Предвид горенаписаното ( което се определя, като битова депресия) днес  това състояние се определя не като психично, а като психологично, съпътствано от дълъг период на лошо настроение, или често променящо се такова.  Спорно е кой определя, дали депресията е битова и кой трябва да се заеме с нейното лечение, едно е ясно, това е състояние, което потапя страдащия в дълбока тъга, в тъмен и дълбок душевен мрак, от който много трудно се излиза. 
Депресия - това е състояние, в което изпада човек, когато не вижда радост в живота си.
 
ПРИЧИНИ ЗА ДЕПРЕСИЯТА
Причините за битовата депресия са най - различни. Най - често депресия се отключва при съчетание на няколко важни фактора : лични проблеми, трудна житейска ситуация, пропуснати ползи. 
Когато става въпрос за лични проблеми, трябва да се има предвид, че някои хора са вътрешно предразположени към депресивни състояния и тяхната житейска философия преобразува ситуациите като предразполагащи. Липсата на дневен режим, недоспиването, отсъствието на почивка - неусетно, но сигурно създават предпоставки за бъдеща депресия.
Генетичните предпоставки за депресията , са нещо което е видимо, реално. Въпреки това, тя също има предпоставки за проява, като битова, депресията се проявява по - често при хора с детско поведение, "непораснали деца", които с трудност се изправят смело пред житейските проблеми и често са със сменящи се емоции и настроение. Изправящи се пред неприятности, този тип хора редовно се разстройват и ако трудностите продължат, те неизбежно потапят себе си в депресивен епизод.
Зад това обикновено стои едно детинско отмъщение на живота - "Ако ти Живот си толкова неприятен, аз ще умра, сега." В детството, тази концепция за отмъщение е била насочена към родителите, които са причинявали някакъв душевен дискомфорт на детето. Когато личността порасне, тя пренасочва отмъщението от родителите към Живота. 
Подтикване към потапяне в депресивно състояние, може да и друго - неосъзната вътрешна полза - страх да признае своята некомпетентност пред важен за него човек в трудна ситуация, желание да привлече вниманието към себе си или да се приближи емоционално към близки хора, или нещо много по - просто: да оправдае безделието си и да има оправдание да не прави нищо. Към това можем да прибавим и нездравословен начин на живот, който да създаде чисто физиологични предпоставки за появата на депресия..Когато организмът е готов да се разстрои, а личността е предразположена към това, когато са налице и някои тежки ситуации ( поредица от проблеми, тежка житейска загуба - смърт на близък, развод или пропаднали мечти) естествено се съединяват с някои от вътрешните ползи на личността и депресията настъпва почти "естествено".
 
ЛЕЧЕНИЕ
еалната" депресия, трябва да се лекува от медик специалист. За съжаление хората се страхуват от "таблетките" и не бързат да отидат на специалист психиатър, въпреки че в 80% от случаите се стига до пълно възстановяване. Ако това не е "реална" депресия, а е умора и временна промяна на настроенията или става въпрос за битова депресия, то нейното преодоляване е много по - леко и не се нуждае от медикаменти. Повлиява се преди всичко с чести и дълги разходки сред природата, смяна на средата, дори с тежка и упорита работа. Много добре се повлиява с откъсване от градската или стандартната среда, отдалечаване от всички източници на информация. Влизане в "селски режим" - ставане рано, работа сред природата, дишане, чист въздух.
Ако зад депресията стоят   вътрешни ползи, то лечението може да започне да боксува.
Битовата депресия, често се среща при възрастни хора, когато има радост в живота, но  целите липсват. Тогава депресията се явява, като начин да привлекат внимание, нещо като театър за определени зрители. Житейската подкрепа и съчувствието което получават, по - скоро влошават състоянието, от колкото да го подобрят. Ако в тази ситуация, "болният" остане в комфортната атмосфера на обгрижване, много скоро всички ще се окажат в задънена улица и в плен на това състояние. Да се  разобличат вътрешните ползи на депресирания - е неефективно, трябва да се смени обстановката и хората, които са попаднали в тази ситуация.
 
ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ДЕПРЕСИВНИТЕ СЪСТОЯНИЯ
В съвременната култура "депресията" стана почти модерна. Най - често се среща  в цивилизованите страни на Европа. В страните с по - нисък стандарт на живот и там където основното занимание е работа за препитанието, чрез тежък физически труд, депресивни състояния няма.
Препоръки за предотвратяване на депресивни състояния:
- Осигурете си здравословна среда на взаимоотношения, ведри и мотивирани хора, обърнете внимание къде живеете, с кого. Нужни ли са ви приятели или партньори, които постоянно се оплакват и търсят вината в другите? - Не. Погрижете се , около вас да има позитивни, ведри и мотивирани хора. Психично устойчиви и весели.
- Работата - много важна част от живота. Важно е професионалната работа да ви доставя удоволствие. Това не е спасение, но е съществена част от справянето. А до колко работата ви може да бъде здравословна? Една театрална среда, например, с нощният и неподреден живот, с постоянното драматизиране е силна предпоставка за развиване на депресия.
- ако искате да живеете здравословно, то организирайте живота си по подходящ начин. Добър дневен режим и спокойна и пълноценна вечер с добър сън.  Ставайте рано сутрин, правете физически упражнения. На практика хората които спортуват редовно или тичат в парка, стигат до депресивни състояния изключително рядко.
- Предразположете функционално и тялото си - хора, които се движат изправени, с изправен гръб и рамене, често се усмихват, не изпадат в депресия. Правете това, често, обръщайте си внимание. Нека това стане вашето "лице" към живота.
- И най - важното промяна на житейската ви философия. Тя трябва да е с положителен заряд, психичната устойчивост да се яви като етично задължение.
Линк към коментар
Share on other sites

 Спечелих един европейски проект и когато започнах да работя по него сякаш живота ми се срина. Имам голям заем и не мога да го плащам, бизнесът който уж трябваше да започна  по европейската програма вече месеци  не мога да стартирам поради куп проблеми.

Теоретично депресията сигурно се лекува, но тук проблемът с парите как да го излекува?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

аз съм на  31г.  и от известно време усещам как губя желание за живот, не намирам смисъл в нищо. Без работа съм , нямам мъж до себе си и никога не съм имала. Нищо не върви както ми се иска. Спечелих един европейски проект и когато започнах да работя по него сякаш живота ми се срина. Имам голям заем и не мога да го плащам, бизнесът който уж трябваше да започна  по европейската програма вече месеци  не мога да стартирам поради куп проблеми. Не спя, по цял ден плача. Не намирам изход, имам само черни мисли в главата си, не искам да излизам, когато телефона звънне се стряскам че това е поредният проблем който ще ми сервират. Обмислям дали ако прекратя живота си ще бъде по - лесно за роднините ми. Всъщност ще им оставя само дългове и проблеми и това ме депресира още повече защото и това не е изход за мен. Отчаяна съм .......

Дианче, в това положение едва ли на някой би му било весело, т.е всеки би се чувствал депресиран, нормално е. Подозирам, че като ти просветне малко поне във финансово отношение, вече няма да имаш такива мисли и намерения.

Но тъй като пишеш в този подфорум, не зная какво искаш - да получиш психологически съвет само или изобщо съвет, как да излезеш от ситуацията. Ако е второто, то по-добре ще е да публикуваш темата в Лични истории.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...