Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Нощният сън - незаменим или не съвсем?

Recommended Posts

Темата може да се стори странна на повечето нормални хора, така че започвам с това, че съм със социална фобия - предполагам повечето знаят какво е горе долу.

Преди доста години съм работил на смени, и мога да кажа че по-добре съм се чувствал винаги когато съм работил нощна или втора смяна, а ранното ставане за редовна смяна винаги ме е мъчило - цял ден съм се чувствал като парцал.

Четох някъде, че това дали човек е от "чучулига" или "сова", т. е. дали е по ранното лягане и ставане, или обратното, зависи най-вече от гените. При мен - баща ми е така, през деня поспива, а нощем става да си върши някакви работи. И той е малко дръпнат, единак, не мога да кажа дали е и той със социална фобия, но май донякъде да, макар че е доста приказлив и не млъква (може би с това избива комплекси).

Лично аз, последните 5-6 години почти всяка вечер си лягам много късно, около 4-4.30 часа, като за пред близките опрадванието ми е свързано с работата на компютъра, обаче реално ако можех да заспя, щях да си лягам по-рано. Истината е, че вечер и през нощта се чувствам по-буден (и с настроение), а като си легна в ранните часове, спя до около 13-14 часа. Чувствам се добре, според мен сънят ми е достатъчен и наистина се чувствам по-добре отколкото ако си наложа да легна рано и стана да речем в 9 или 10 часа - тогава цял ден ми е кофти.

Интересно ми е има ли други като мен във форума, какво ви е мнението по въпроса, дали нощният сън е наистина незаменим, защото аз пък след нощен сън не се чувствам добре през деня.

Ако някой професионалист може също да каже, дали това при мен се дължи на социалната фобия, или само така си мисля? :)

Линк към коментар