edin4ovek Добавено Юни 13, 2013 Доклад Share Добавено Юни 13, 2013 Здравейте! Видях че отговаряте в този форум на различните запитвания, и реших да се "включа" и аз. Надявам се да успея да опиша състоянието си възможно най-кратко. На 36 години съм, мъж, и живея само с майка си отдавна. Може би за пръв път ми каза една психоложка като бях на 22-23г. че имам социална фобия (тогава имах проблем, и тя ме усети като влизам в кабинета че съм вдигнал кръвно от притеснение и го измери). В общи линии, проблемите почнаха след като се уволних от казармата и се наложи да се преместя в друг град за да започна работа, и така се изолирах - напълно непозната среда, няма познати хора и т. н. От работа вкъщи и все така. На практика в миналото когато съм имал връзка с момиче 2-3 пъти, все не съм имал пък пари, и така аз лично съм сигурен че моята соц. фобия е свързана с липсата на пари, липсата на собствено жилище и въобще комплексите ми в това отношение. Така се затворих, налагах си да не търся връзка и да не мисля за това, а да търся начин да имам достатъчно пари, и сега, по "силата на намерението", вече над 10 години съм си сам, но за сметка на това парите ми стигат и си живея спокойно без притеснения. Обаче, понякога ме обхваща носталгия, и като че ли искам да се свържа с други хора с моя проблем. Затова пиша тук, с надеждата някой психолог да ме насочи към някой негов "клиент/ка", който има подобен проблем, за евентуална кореспонденция онлайн, ако и той/тя има желание, и ако от това разбира се, се предполага че може да има някакъв ефект? А моето състояние може да се опише по следния начин, накратко: Чувствителен, затворен, не излизам - не обичам заведения, шумни места, компании, и т. н. Нямам приятели, не купонясвам, не ходя на почивки и си седя все в къщи, освен като имам някаква работа из града да свърша. Все си мисля, че с днешните "онлайн" възможности, ще ми се отрази добре да комуникирам с други хора с моя проблем, но за съжаление не знам как да стигна до тях... От сравнително малък град съм, и това ме затруднява допълнително. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mvm Добавено Юни 13, 2013 Доклад Share Добавено Юни 13, 2013 В този форум директно ще те пратят на групова терапия Напиши в търсачката "социална фобия",, намери и други форуми, където са писали хора с твоя проблем и им пиши на лично съобщение. Във фейсбук не може да няма създадени групи на такива хора - потърси, Помогни си сам Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Юни 13, 2013 Доклад Share Добавено Юни 13, 2013 Да, аз препоръчвам при социална фобия да се потърси групова терапия.Там могат да се тренират нови социални умения.Индивидуалната терапия също е подходяща.Но в случая се присъединявам към горното мнение, с допълнение, търси и групи по сходно на твоето хоби. Успех! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
edin4ovek Добавено Юни 13, 2013 Автор Доклад Share Добавено Юни 13, 2013 Благодаря за съветите! Открих една група във фейсбук с малко над 100 души, за тревожност и ПА, Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Юни 14, 2013 Доклад Share Добавено Юни 14, 2013 Искам само да доуточня, че за да постигнеш желания резултат ти е нужна реална, жива група, а не онлайн виртуална такава. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
edin4ovek Добавено Юни 14, 2013 Автор Доклад Share Добавено Юни 14, 2013 Да, така е, но съм от малък град, и затова мислех ако се свържа с хора от Варна за да разбера кога и къде там се сформират такива групи (ако изобщо), за да се запиша. Но от впечатленията ми от един друг форум, изглежда повечето групи са за хора с ПР/ПА, и рядко има за соц. фобия. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Юни 15, 2013 Доклад Share Добавено Юни 15, 2013 ПА - паническа атака ПР е по - скоро ТР - паническо или тревожно разстройство Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
AnotherMan Добавено Януари 18, 2014 Доклад Share Добавено Януари 18, 2014 (edited) Zdravei edin4ovek! Az sum jena na 35 godini. Imam socialna fobiq ot teenager. Tujno e da imash kachestva i motivaciq, no zaradi 'straha' da se vurtish v zatvoren krug i trudno da uspqvash s kakvoto i da se zahvanesh... bih se radvala da spodelim gor4iv opit - vqrvam, che tova bi moglo da pomogne.. Модераторска бележка: Моля, пишете на кирилица! Редактирано Януари 19, 2014 от didi_ts Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Януари 21, 2014 Доклад Share Добавено Януари 21, 2014 Забележка-форума не е за споделяне на ,, горчив,, опит. Кой се интересува от това? Виж, ако някой сподели ,, сладък ,, опит, за това как се е справил или справя с проблема, с удоволствие ще го приветствам. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Anonimnoo Добавено Май 21, 2014 Доклад Share Добавено Май 21, 2014 Здравейте, както всички тук, аз също търся отговор на някой въпроси и ще съм благодарен ако го получа от специалистите психолози. Случайно попаднах на тази тема http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=11060 и останах изключително изненадан от изчерпателния анализ. При мен проблемът е следният: Предимно сутрин, когато пътувам за работа, често получавам пристъп на неконтролируемо гадене. Понякога е провокирано от неприятна миризма, застоял въздух или нещо което може би дразни вегетативната нервна система. Друг път се провокира само от мисълта, че ще се случи отново. Има изразена цикличност, като пристъпите се засилват през зимата и почти не се проявяват през летния сезон. Напоследък забелязвам, че гаденето се появява и преди важни срещи или ситуации в които се срещам с непознати хора особено по-голяма група - нещо като сценична треска. Разбира се усещането е ужасно неприятно, особено в моменти, когато няма как да обясниш случващото се. Не мисля, че имам проблем с общуването - даже напротив. Работата ми е напрегната и свързана с непрекъснати срещи с непознати хора. Харесва ми! Според Вас симптомите отговарят ли на социална фобия? Пропуснах да отбележа, че гаденето ми се случваше и като дете, примерно понякога,когато бях първа смяна в училище или в първия учебен ден примерно. Определено обаче се случваше доста по-рядко. в момента съм на 37г. Благодаря! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Май 22, 2014 Доклад Share Добавено Май 22, 2014 ,,Има изразена цикличност, като пристъпите се засилват през зимата и почти не се проявяват през летния сезон. ,, Това не ми се връзва с фобията, това -,,Работата ми е напрегната и свързана с непрекъснати срещи с непознати хора. Харесва ми!,, Но, се замислям, ако работата ти наистина е напрегната, това да не е просто напрежения от една психическа преумора. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Anonimnoo Добавено Май 22, 2014 Доклад Share Добавено Май 22, 2014 Вероятно е преумора до някъде, но както споделих ми се случваше и като ученик, студент, когато ходя на зъболекар и когато се случват по важни събития- срещи с началници и т.н. Най-силно изразено е сутрин, когато карам кола или стоя на автогара или в такси примерно Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts