мече Добавено Февруари 15, 2013 Доклад Share Добавено Февруари 15, 2013 (edited) Опитвам се да трансформирам стара любов от миналото в божествена. Проблемът ми е, че все още в мен има желание и копнеж към този човек. Именно от тези страсти искам да се оттърва и запазя в сърцето си само онази чиста и божествена любов към него, както я описва Учителя по-долу. Но как да осъществя на практика тази трансформация. Проклетите страсти на миналото ме преследват упорито в мислите и ме карат да мечтая и фантазирам. Петър Дънов разглежда два вида любов - човешка и божествена. Първата, казва е любов на страстите, проявяваща се чрез целувки и прегръдки. Тук човек все още е много далеч от истинската любов - божествената. Разликата между двата вида любов е, че човешката стопля отвън, а божествената - отвътре. Божествената любов се характеризира със свобода, не привързаност, липса на болка. При нея няма очакване. Ти си щастлив само да знаеш, че другия го има и е добре. Обичаш всички тези, които това същество обича. Божествената любов не е прелюбодействие. Тя носи изобилието и ни помага да растем като души. Когато обичаш някого по този начин ти вече му даваш - ако е болен, би оздравял, ако е лош би станал добър, ако е бездарен дарбите му биха разцъфтели. Редактирано Февруари 15, 2013 от мече Розалина, Слънчева и Донка 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ivail Добавено Февруари 16, 2013 Доклад Share Добавено Февруари 16, 2013 Кое наричаш "човек"? - тялото, което виждаш или силата на добротата идваща от душата. Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
мече Добавено Февруари 16, 2013 Автор Доклад Share Добавено Февруари 16, 2013 За мен "човек" е преди всичко душата и нейната музика... Лъчезарна и Слънчева 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Август 17, 2013 Доклад Share Добавено Август 17, 2013 (edited) Стара любов ?Това е много силен емоционален навик .Както при всеки навик който желаем да остане в миналото , е достатъчно старателно да го заобикаляме, наслаждавайки му се от далече.Продължителността е индивидуална и правопропорционално на емоционалната сила. Успеха е постигнат когато , навикът, случката , емоцията, не могат да ни контролират. Тогава ние избираме кога да влезем и излезем от спомена , без това да влияе на сегашния живот. Редактирано Август 17, 2013 от АлександърТ.А. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
@ЮлЯ@ Добавено Август 17, 2013 Доклад Share Добавено Август 17, 2013 (edited) Предполагам, че този цитат може да ти помогне, както и на мен също, затова го поствам. Както се вижда любовта - в божествения й смисъл - е състояние на живот. Как се постига това състояние - като се осъзнаят и другите нейни състояния и се разграничат. "Любовта не е взаимоотношение. Любовта е състояние на живот; тя няма нищо общо с когото и да било другиго. Влюбеният не е в любовта, той е любов. И разбира се, когато някой е любов, той е в любовта - но това е резултат, страничен продукт, не е това източникът. Източникът е, че човек е любов. А кой може да бъде любов? Ако не осъзнаваш себе си, определено не можеш да бъдеш любов. Ще бъдеш страх. Страхът е точно противоположен на любовта. Помнете, омразата не е противоположното на любовта, както мислят хората. Омразата е любов, застанала надолу с главата, а не противоположното на любовта. Истинската противоположност на любовта е страхът. В любовта човек се разширява, а в страха се свива. В страха човек се затваря, а в любовта се отваря. В страха човек се съмнява, а в любовта се уповава. В страха човек остава сам. В любовта човек изчезва, поради което изобщо не може да става въпрос за самота. Когато изчезнеш, как можеш да бъдеш сам? Тогава и дърветата, и птиците, и облаците, и слънцето, и звездите са всички вътре в теб. Любовта е тогава, когато си познал своето вътрешно небе." Ошо ПП. "вътрешното небе" има се предвид същото това "царство Небесно" от християнската Библия. Царството Небесно е вътре в нас. "Свободата е невъзможна, докато мислим за Г, външния свят и неговите елементи, като за източник или основа на нашата реалност. Само когато разберем, че основата на нашата реалност лежи вътре в нас, само тогава се оказваме на пътя към индивидуалната свобода и съзнание, без повече да приемаме ролята на жертва на обстоятелствата. Отколко време слушаме за "Царството вътре в нас", без в действителност да разбираме какво означава това? Свободната воля не е нещо "дадено". Тя трябва да се спечели и цената за съзнанието и свободната воля е смъртта и новото раждане на настоящето его." Едуин Стайнбрекър "Медитация за вътрешния водач". Редактирано Август 17, 2013 от @ЮлЯ@ мече 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Август 17, 2013 Доклад Share Добавено Август 17, 2013 Съжалявам, че виждам това едва сега. Надявам се да съм полезна все пак. Изпробвала съм една техника от Лазарев - със сериозен успех. Започва се с фантазиите за човешката любов между вас двамата, за която споменаваш, като запомняш чувството на щастие и блаженство, които изпитваш при тях. После си представяш, че този човек е заминал някъде много далече и не можеш да имаш никакви контакти с него, но знаеш, че има някакъв свой личен живот без теб - неизвестен за теб. При тази фантазия постепенно трябва да успееш да трансформираш болката и недоволството и копнежа да си с него физически със същото блаженство и щастие - този път предизвикани от мисълта, че той е щастлив някъде там без теб. на този етап човек осъзнава, че е изпитвал блаженството не защото е обичал човека до себе си, а защото човекът е бил с него, т.е. защото го е усещал като принадлежност на своя личен свят. Болката възниква от усещането, че сме изгубили тази вещ, която ни е носила щастието - но това означава, че сме присвоявали свободата на човека, когото сме обичали по човешки. Така на степени малко по малко си представяме все по-неприятни за нашата лична човешка любов ситуации и постепенно изравняваме усещанията си до онова блаженство в началната ситуация. Докато не сме сигурни, че сме я усетили, не продължаваме. Накрая се стига до ситуацията, в която си представяме как този човек е много щастлив и усеща това блаженство с друга жена и дори има щастливо семейство и съвсем е забравил за нашето съществуване - и отново изпитваме същото блаженство - защото човекът, когото обичаме е щастлив и свободен. Не е лесно, но много помага и не само за този конкретен случай. От опит. Успех. EkaterinaJekova и мече 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
@ЮлЯ@ Добавено Август 17, 2013 Доклад Share Добавено Август 17, 2013 Донке, прочетох техниката на С.Лазарев и да си призная - много ми е страшен този човек. На клипови нее в ютуб съм гледала някои неща как говори пред аудитория - страшен е. Не завиждам на тези, които са принудени да използват техниките му и да четат книгите му за кармата, явно е доста наложително, щом се е стигнало до там. Има един руски певец със същите имена - песента му е точно по темата. "Представь себе" Предлагам да погледнем малко по-весело на нещата. http://www.youtube.com/watch?v=UsnCOAVgeco Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Август 17, 2013 Доклад Share Добавено Август 17, 2013 Юля, аз също възмутена съм захвърляла книгите му отначало, но после съм осъзнала, че той просто ме кара да погледна истината в очите - неудобната за мен истина. Ако аз наистина мога да приема, че човекът, към когото изпитвам човешка обич и с когото силно желая да бъда, но това е несподелено желание, има свой щастлив личен живот с друг човек, с взаимна обич и да не усещам негативни емоции, а да се радвам за тях и на тяхното щастие - това вече означава, че аз наистина обичам този човек, а не го желая като своя собственост. Или както ме научи един приятел (заради когото прилагах техниката) да обичаш човека това означава да го разбираш, да го подкрепяш и да го оставяш свободен. Е, аз си мислех че много го разбирам и много го подкрепям, но го правех по моите представи и той се чувстваше притиснат и обсебен. Лазарев ме научи, че често си мислим че разбираме другия, но всъщност само си градим свой личен образ за него и разбираме удобната си представа за него, а не самия човек. Ако сме в състояние да направим мислено това, което описах по-горе, това означава, че ние наистина го разбираме, подкрепме и оставяме свободен с безусловна любов към него. Опитът ми с тази техника досега е само положителен и то с неочаквано добри резултати. Все пак си струва да се опита без да се страхувате от болката и разочарованието от себе си - те са част от израстването ни и от промяната. мече и Розалина 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Деяна Добавено Декември 29, 2013 Доклад Share Добавено Декември 29, 2013 Защо, човеко, гледаш към небето, когато не притежаваш дори и земята? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts