д-р Тодор Първанов Добавено Февруари 7, 2013 Доклад Share Добавено Февруари 7, 2013 Един от принципите в психотерапията гласи-Постигнатото от един човек, може да бъде повторено, като изберем да приложим същият начин на мислене. В този контекст, споделянето е нещо много полезно. ПП.Има обаче и хора с много ниска самооценка.Когато такъв човек прочете, че някой с подобни на неговите проблеми се е справил, вместо да с ентусиазира и поучи от опита му си казва- Да, той се е справил защото е силен и способен, а от мен нищо не става. Така, от прочетеното той по скоро се депресира още повече и дори и малко завижда.Това мое допълнение е адресирано само към тези хора и има за цел да им каже-Щом един човек го може, можете го и вие-само разберете в детайли, как го е постигнал. Това се отнася и до развитието на бизнес идеите.Повечето хора, мислят че за да развият успешен бизнес, трябва да измислят някаква страшно оригинална идея.Практиката доказа обратното-фирмите които успяват в огромното си мнозинство го правят, защото копират модела на някоя вече утвърдена фирма.Тези които разчитат на новото и оригиналното обикновено фалират. Подобни са и нещата в медицината.Обикновено се казва-Всеки човек е различен и боледува по различен начин, за това и лечението трябва да е индивидуално и съобразено с неговият случай.Практиката е наложила съвсем друго правило-лечението става по схеми / протоколи/. Защо е така? Така е, защото статистиката показва-Когато се лекува по схеми, от 100 лекувани умират 3. Когато лечението е индивидуално, без готови схеми, от 100 лекувани пациенти умират 5. В случая моделирането на най-добрият опит спасява два човешки живота. poli trifonova 1 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Angie Добавено Март 20, 2013 Автор Доклад Share Добавено Март 20, 2013 Здравейте и честита пролет! Извинявам се, че разбутвам стара тема, но днес попаднах на един цитат от Ошо (който лично аз мн харесвам) и реших да споделя, ще се радвам, ако и вие кажете какво мислите: Ако продължаваш да поддържаш връзка с човек, който не искаш и с който не се чувстваш добре, това е една постоянна тревога. Тя не само отравя теб, но отравя и човекът до теб. Ако не си добър към себе си, поне бъди добър към другия, поне бъди човек към него. Защото такава връзка не само осакатява теб, тя осакатява и другия. Всяка нещастна връзка осакатява и двамата участника. И не само в тази връзка… ако останете твърде дълго в такава връзка, това осакатява и бъдещите ви връзки. Тя ще им повлияе, защото ще стане част от миналото ти и ще се влачи с теб. Има твърде голяма вероятност да попаднеш на същия тип партньор и отново да си създадеш същите неприятности и да продължаваш отново и отново едно и също деструктивно поведение. Затова, когато почувстваш, че една връзка не отива на добре, не ти казвам да се махнеш от нея – казвам ти веднага избягай от там! Не губи нито един кратък момент. Има милиони други хора…една врата се затваря, всички останали се отварят. И в момента, в който ти се махнеш, друга врата ще се отвори и за партньора ти също. Ако не се е получило веднъж, не значи, че няма да се получи с никой друг. Ако не сте си паснали с някого, това не означава, че той няма да си пасне с никой друг. Нито ти, нито другия е виновен. Просто не сте един за друг. Не можеш да направиш нищо, за да си паснете. Ако се опитваш твърде упорито, може да започнеш да се приспособяваш – което не е напасване. Това е най-голямото бедствие, което може да се случи в една връзка – когато двама души се примирят с това да се търпят. И ако твърде дълго си бил в трудна връзка, какво можеш да направиш? Да се примириш и да се нагодиш. Задоволяваш се с нещо незначително. Изхвърляш всичката романтика от живота си и всичката поезия. Животът ти загубва значението и великолепието си. Става обикновен, рутинен… всъщност осквернен. Ще загуби святостта си. Святото съществува само с романтиката, с поезията. Святото е приключение. То е рисковано – но няма друг начин да живееш. Опасността е единственото измерение. Повече не мисли за това – просто си тръгни. Мисленето е посредствено. Мисленето винаги е страхливо, малодушно. Затова не мисли. Просто си тръгни и затвори всички стари врати … и не гледай назад. д-р Тодор Първанов 1 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Март 21, 2013 Доклад Share Добавено Март 21, 2013 Просто да си тръгне човек, да избяга - следващият партньор ще бъде "от трън та на глог", ако аз не си взема поука от провалените отношения и не променя нещо в себе си. Така че аз не бих го нарекла бягство, а съзнателно отдалечаване, защото аз вече не съм същия човек, който е влезнал в тази връзка. Има и друг тип отдалечаване - когато осъзная, че нашите пътища бавно но неумолимо се раздалечават и всеки има свободата и правото да си върви по своя... Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mvm Добавено Март 21, 2013 Доклад Share Добавено Март 21, 2013 Колко навреме дойде тази тема отново при мене. Как да не вярва човек в провидението Точно днес обсъждах проблемите възникнали след моето оттегляне от една група. Просто имах контакти/разговори с един от групата (виртуални) , но каква е разликата, виртуални или реални. Но се чувствах манипулирана и притисната, кой знае защо. Уж разговорите вървяха добре, но нещо на мене не ми харесваше. Взех и се махнах от цялата група заради този човек. Тогава се появи един друг от групата, с който не бях дотогава разговаряла и започна настойчиво да пита защо съм напуснала. Първо не отговарях, но той продължаваше да пита.Най-накрая склоних и разказах. Оказа се, че двамата били приятели, и аз постъпвайки така, без вина съм направила виновен човека. Ами добре, той може и да не е виновен, но аз какво да направя, като не ми беше спокойно и комфортно Сега аз излязох виновната с неправилното си поведение Според техните думи Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts