Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За полезните напитки


Stoyan_V

Recommended Posts

"Всички знаят отдавна, че водата е най-здравословната напитка. Ако на ден изпивате около литър и половина вода, по този начин можете да предотвратите много заболявания, да намалите вероятността от ранна поява на бръчки и дори да подобрите обмяната на веществата!

Доста полезни свойства, а в същото време водата е една от най-евтините напитки. Но не само водата е полезна за човешкото здраве, твърдят британски учени.

Кафето, въпреки да е смятано от много като вредно за 3дравето, намалява риска от развитие на  алцхаймер и диабет, а също така от поява на камъни в жлъчката.

...

Портокаловият сок е идеален за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите, които се съдържат в него, се борят активно с възпаленията на кръвоносните съдове.

Чаят от лайка ще ви помогне да останете спокойни, а зеленият чай ще ви помогне в борбата с излишните килограми. Полифенолите, които се съдържат в него, подобряват процеса на обмяна на веществата и спомагат за по-бързото изгаряне на мазнините.

Черният чай ще ви спаси от риска да се разболеете от рак на кожата благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. В това отношение е полезен и доматеният сок, защото в него се съдържа много Ликопен.

Прясното мляко с какао съдържа много протеини и въглехидрати , които помагат за възстановяване на силите след физически упражнения. Мускулите се възстановяват по-бързо, ако изпиете една чаша мляко с какао след тренировка.

Умората преминава много по-бързо благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в какаото. Единственият риск е, че може да ви се доспи – това е ефектът на прясното мляко...

В зеления чай се съдържат много флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти, които защитават клетките от вредни въздействия и неутрализират свободните радикали. В зеления чай се съдържа и флуор, който благотворно влияе на костите и зъбите. Ако не е подсладен, в него се съдържат нула kалории.

Ментовият чай е безценен при стомашни разстройства, колики, помага на храносмилането, а също така облекчава преминаването на храната през стомашно-чревния тракт. Ментата има противоспазматично действие, намалява болките в мускулите и мускулното напрежение. Ментовият чай не съдържа калории, ако не го подсладите.

Прясното мляко с един процент масленост е полезно, защото в него се съдържат сложни  въглехидрати, белтъчини и малко мазнини. Поради тази причина то се усвоява бавно и вие не усещате глад дълго време.

Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захар в кръвта остава стабилно. Калцият и витамин D, които се съдържат в млякото, се усвояват идеално в комбинация. Освен това калцият помага на клетките да изгарят мазнините. В една чаша мляко от 250 милилитра се съдържат 120 калории.

Соевото мляко намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. Хранителните влакнини и белтъчини, които се съдържат в соевото мляко, намаляват нивото на лошия холестерол и на триглицеридите.

Но ако решите да замените изцяло кравето мляко със соево, няма да ви достигат   калций ,Витамин А и витамин D. Ако в семейството ви има случаи на рак на млечната жлеза, обсъдете употребата на соево мляко с лекар. В него се съдържат фитоестрогени, които могат да провокират това заболяване. В 250 милилитра соево мляко се съдържат 81 калории.

Горещият шоколад и какаото подобряват настроението и защитават от съдречно-съдови заболявания. Полифенолите, които защитават клетките от свободните радикали, подобряват и производството на серотонин, който е отговорен за усмивката ви. В 250 милилитра се съдържат 195 калории.

Доматеният сок предпазва от възникването на много сериозни заболявания и се грижи най-вече за мъжкото здравe. Ликопинът, който се съдържа в него, защитава сърцето от въздействието на свободни радикали и предпазва от сърдечни болести. В 250 милилитра се съдържат 43 калории...

Сокът от моркови, които през есента са изключително евтини, е истинска съкровищница на витамини, като особено висок процент е съдържанието на каротин, който в организма се превръща във Витамин А .

Освен това морковите съдържат калий, желязо, мед, фосфор, фитонциди и йод. Сокът от моркови се препоръчва при липса на витамини, при липса на апетит, за активация на междуклетъчните възстановителни процеси, при анемия и гастрити.

Сокът от моркови се препоръчва и при инфаркт на миокарда, а също така и на кърмачки за увеличаване на количеството на млякото. Употребата на сока от моркови не се препоръчва при язва.

За най-добър ефект се консумира по една чаша прясно изцеден сок от моркови в комбинация с една чаена лъжичка мед три пъти дневно след хранене...

Cокът от тиква е сезонен и е най-добър, когато се изстиска през октомври от напълно узрели тикви. Той съдържа целулоза, фитин, белтъчини, калий, калций, магнезий, желязо и кобалт.

Тиквен сок се пие при състояние на обща отпадналост, сърдечно-съдови заболявания, болести на черния дроб и на бъбреците и при различни отоци. Той е безценен за простатата.

Сокът, изпит преди лягане с мед, успокоява нервната система и спомага за добрия сън. Тиквичката е роднина на тиквата, но е по-бедна на въглехидрати и каротин, затова пък има повече витамин С. Сокът от тиквички се пие три пъти дневно, подсладен с мед, след хранене."   (gotvach.bg)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...

 

Прясното мляко с един процент масленост е полезно, защото в него се съдържат сложни  въглехидрати, белтъчини и малко мазнини. Поради тази причина то се усвоява бавно и вие не усещате глад дълго време.

Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захар в кръвта остава стабилно. Калцият и витамин D, които се съдържат в млякото, се усвояват идеално в комбинация. Освен това калцият помага на клетките да изгарят мазнините. В една чаша мляко от 250 милилитра се съдържат 120 калории.

 

Въглехидратите в млякото хич не са сложни. В млякото има лактоза - това е захар, нищо сложно няма в нея, напротив.

И още нещо - пълномасленото мляко е по-добър източник на калции - усвоява се по-лесно.

Линк към коментар
Share on other sites

Интересува ме бирата до каква степен е полезна? Благодаря!

 

В бирата се съдържат множество полезни вещества като магнезий, калий, фосфор, желязо, витамин B и H, аминокиселини и други. Благодарение на тях бирата е подходяща за анемични и възстановяващи се след боледуване хора.

Установено е, че заради ниското съдържание на калций и съдържанието на магнезий, бирата предпазва и от жлъчка и камъни в бъбреците. Смята се, макар и не научно доказано до момента, че помага и срещу остеопороза и Паркинсонова болест.

Консумирането на бира предпазва организма от натрупването на отрови и радиация. Отровните вещества биват по-лесно изхвърляни от тялото. Бирата пречиства организма от канцерогенни вещества, като по този начин намалява риска от ракови заболявания.

Бирата не съдържа холестерол и има ниско съдържание на захари. Освен това ечемикът, от който се приготвя, е богат на лесно усвояеми от организма фибри, които подобряват нормалната функция на червата.

Бирата съдържа вещества, които стимулират имунната система и хормона на щастието. Някои активни вещества от хмела в бирата имат успокояващо, обезболяващо и сънотворно действие. В скандинавските страни дори тя е официално разрешен антидепресант. Установено е, че хора, които пият бира са по-позитивни и по-жизнени от въздържателите.

 

източник

Линк към коментар
Share on other sites

Да, напоследък лудите масово пият чай от джинджифил, без да знаят, че той разрежда кръвта, както и чаят с канела.

 

Модите нямат край, някои моди са опасни, наистина.

 

А относно бирата - изглежда безобидна и безспорно има полезни свойства.

Но и тя при някои хора - например при такива с нарушения в електролитния баланс, или с хиперинсулинемия може буквално да им сложи прът в колелата по отношение на доброто здраве.

Линк към коментар
Share on other sites

Смешното е, че за нито една напитка няма реално доказателство, че е полезна.

Защото всичко е индивидуално.

За мен например, уискито е добро, не и бирата.

Именно.

 

А наскоро и научих за непоносимост към водата, нова болест, но всъщност, автоимунна е. Жената е алергична дори към собствените си сълзи. В момента страдат около 40 човека на планетата.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз не смятам да се утрепвам да пия нещо, защото е полезно или не. А и на мен специално повечето алкохоли не са ми вкусни, особенно силните. Усещам вкуса и ми е ужасен, също на виното. Всеки вика виното тва онова ама тва има ужасен вкус, блях. Само бирата по ми върви, макар че тоя вкус... ако не го усещах така силно щеше да е добре.

Линк към коментар
Share on other sites

Ashtoning,

по мое мнение не си заслужава да се пие нито една напитка, различна от водата с изключение на чая сутрин и виното привечер.

 

Да имам такова малко крайно мнение ми дава основание факта, че напитките имат много мощен ефект върху метаболизма и независимо дали приемани с най-добри намерения за подобряване на здравето, или пък се касае за пристрастеност (както е при твърдите напитки), то ефекта си е ефект. Като казвам мощен, той наистина е такъв - те много бързо навлизат в кръвообпащението и скоро повлияват ключови процеси - или ще повишат кръвната захар, или ще увеличат диурезата и редица други.

 

Но както вече бе казано по-горе - въпроса е в мярката. Ако не е ежедневие, всичко е допустимо.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз тогава трябва само вода да пия. Повечето чайове, които съм опитвал също имат някви странни вкусове, виното има ужасен вкус. Сокове, какао, по някой път кафе еспресо, капучино, бира, газирана вода. Това са общо взето напитките, които ми харесват. Другите да си пият квото искат.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...