Стоян542 Добавено Ноември 4, 2012 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2012 Здравейте, Аз съм на 19 години и всъщност, и аз не знам какво ми е. Понякога си мисля,че полудявам, че ме е грабнала шизофренията или склерозата.Все ме е страх, че има някой зад мене,все ме е страх,че в тъмното,ще видя някого, че ще почна да халюционирам. В най-ранните детски години съм бил излаган на доста стресиращи,страховити случки и като цял съм бил доста лабилно дете. Не съм сигурен,дали това е важно,просто исках да го споделя, но иначе всичко започва преди 2 години.Алкохол употребявам от 7-8ми клас, а марихуана започнах през лятото на 2010..в рамките на 3-4 месеца, пушех всеки ден сигурно, по няколко пъти.Но след това, в рамките на 1-2 месеца, ми се случиха 2 напушвания, които май ми обърнаха живота.До такава степен се бях напушил,че бях със супер изострени сетива,изтръпнало чене, супер чувствителни сетива.Подгони ме една много голяма паника, никога не ми се беше случвало нещо такова.Голям страх. След това, веднага спрях да пуша и да пия.Усещах,че ако седна да пия се напивам от 50 грама и получавам същите ефекти като по време на напушването с тревата.А и такива ми бяха сипмтомите на проблема, чувствах,че постоянно съм напушен,дрогиран,пиян изпитвах едно чувство за нереалност. Малко след като спрях да пуша - една нощ се събудих с паник атака и ми се въртеше натрапчива мисъл за самоубийство.И 3 дена, само тази мисъл ми се въртеше в главата.3 страшни дни си бяха..Отидох на личен лекар, тогава и ми предписа тиоридазиран(нещо такова) пих го 1 път.А и ме препрати на кардиолог, който пък ми каза,че вижда нормален здрав младеж и да не пия лекарствата,само да се успокоя. Кръвни ми правиха тогава, всичко в нормите си беше - ама то болест на психиката няма да я покажат кръвните изследвания.Поне така мисля Когато на личния му казах, че всичко около мен ми е мъгляво и странно, там ми се засмяха и ми казаха "а бе нищо ти няма, не си внушавай" а аз до днес изпитвам едно чувство за нереалност, сякаш сънувам, сякаш съм пиян,дрогиран(а дрога никога съм вземал през живота си)...понякога и за самоубииство мисля, но не да го направя, а просто ми се натрапчва мисъл в главата. освен това чувство за нереалност, навярно може и да изпитвам някаква депресия социалния живот ми се влоши тотално, трудно комуникирам с хората,казват ми,че съм много стегнат човек...не мога да се забавлявам истински,притеснителен съм чувствам,че нищо иновативно не мога да измисля, и че всичко,което кажа ще е няква небивалица. също така слаба концентрация, трудно се фокусирам върху нещо липса на енергия, слаб,че чувствам. Въобще съм в дупка и не знам какво ми е...затова пиша тук Поздрави, Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Ноември 5, 2012 Доклад Share Добавено Ноември 5, 2012 (edited) Здравей, всичко което описваш ти е ясно от кога и защо е започнало. Комбинацията от алкохол и марихуана могат да предизвикат психози дори в един здрав и изграден организъм, а ти си приложил това върху себе си в един много важен за изграждането, както на тялото , така и на мозъчните клетки период. Като прибавим лабилното ти детство няма нищо по естествено като реакция на организма от това, което ти се случва. Марихуаната е от групата на канабиноидите, халюциногенно вещество, което има едно специфично действие - при релаксираната личност може да предизвика позитивно силно въздействие, но при депресивния тип личност води до преживяването на отрицателни емоции . Употребата и в повечето случаи води до леки или тежки психози, а в зависимост от типа личност и до трайни психотични състояния. Не знам дали си имал желание, интерес или необходимост, да се запознаеш с действието на тези опиати - алкохол и марихуана преди да решиш да си причиниш това, но сега ще ти се наложи да се запознаеш, за да можеш да предотвратиш тяхното действие върху теб. Първото което бих ти препоръчала е пълно спиране на употребата на което и да е от тях или техен заместител и започване на активна спортна дейност или друга физическа активност. Ясен и стриктен дневен режим, който е добре да си изготвиш по часове по начин, който е близък до твоето ежедневие, за да можеш да го спазваш. Ако мислиш, че ще ти е трудно да се справиш сам ангажирай с това и някой близък от обкръжението си, на който имаш доверие и знаеш, че ще те стимулира и в моментите в които ти нямаш емоционална настройка или сила. Всичко е преодолимо, но е важно да се работи върху волята и желанието за справяне със ситуацията. Желая ти успех! Редактирано Ноември 5, 2012 от didi_ts Лина Коцева и ISTORIK 2 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Стоян542 Добавено Ноември 20, 2012 Автор Доклад Share Добавено Ноември 20, 2012 Благодаря Ви, за отговора. направих някой проучвания и най-вероятно състоянието ми е - дереализация и сипмтоми на деперсонализация. Интересното, е че в това е нещо като модерна болест, която спипва доста млади хора, а и не само.Четя и гледам в интернет клипове на хора, които са преборили това състояние.И от определено време ми прави впечатление как доста хора ми казват, че се чувстват странно,нереално някакси.Не знам дали става въпрос за др/дп. Изчетох доста неща за съответните състояния, но никъде не пишеше точно какво представляват, само сиптоматика и как може да се причини.Като цяло доста ненужно информация, защото по-важно е как да го излекуваме. Четох,че протичат някакви биохимични процеси в мозъка, че веществата не протичат точно както трябва да е. Някой може ли да ми отговори, какво точно се случва на физиологично ниво? И какво може да подкара мозъка да си работи нормално пак. Между другото се интересувам от психология и искам да науча всичко за това състояние и после да помагам на хората да излязат от него,че си е чист ад и знам,какво е усещането. Надявам се, да отговори някого.Благодаря предварително. Мир и любов. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Декември 17, 2012 Доклад Share Добавено Декември 17, 2012 (edited) Дереализацията се дължи на факта,че по време на стрес адреналина свива кръвоносните съдове в мозъка.Така в него влиза по-малко кръв и с е получава недостиг на кислород.Намали си стреса и оплакването ще изчезне. При високо ниво на кислорода в мозъка, се получават също симптоми на дереализация. Например, ако медитираш, кръвоносните съдове леко се разширява и тогава повече кръв, богата на кислород влиза в мозъка ти. За това е и препоръката, първите медитации да се правят с учител-иначе може да се уплашиш от усещането и вместо медитацията да те успокои, страхът ти да да се увеличи. Най- сигурното средство за преодоляване на кислородният дефицит и от там изчезването на дереализацията е спортта. Той разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвотока в мозъка.За съжаление повечето хора, които се оплакват от дереализация или ги мързи и отказват да спортуват или ги е страх от ускорението на сърдечната дейност по време на спорт и се отказват да го практикуват.Предполагам не си нито в една от двете групи, ще започнеш редовно да спортуваш и всичко ще се оправи. Редактирано Декември 17, 2012 от д-р Тодор Първанов Стоянка-таня 1 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Декември 17, 2012 Доклад Share Добавено Декември 17, 2012 Ти го каза: модерна болест. И ти имай си тръгнал по модата Първо, нормално е света да ти изглежда нереален. И на мен често ми изглежда такъв. Второ, нормално е да имаш гадни мисли и да мислиш за самоубийство. ....Цели три дена Всеки е мислил за самоубийство. Нали не мислиш, че животът е само розов?!?!? Всичко това са нормални неща. Трето, вземи се в ръце и вземи да вършиш нещо. Някаква работа. Губиш си времето и затова ти идват глупости в главата. Ако си изморен от някаква работа въобще няма да мислиш за разни модни психични болести глупави и т.н. Ще мислиш да хапнеш, да удариш една ракия и да спиш. И ще спиш като пън - също толкова доволен и щастлив sun_and_moon и Стоянка-таня 2 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts