vorfax Добавено Април 7, 2013 Доклад Share Добавено Април 7, 2013 Където и да живее човек в България, зеленчуците и плодовете и то пресните, му излизат по-евтини от месото. В протеинов еквивалент? В калоричен? Или мерим на килограм? За понижаването на калция в костите и аз го знам. Това била причината, когато големи котки като лъвовете се нахранят с месо да си хапват и кости. Чудя се, ако се ядат меките стави на костите, дали това е достатъчно за неутрализирането на този ефект и без приема на друга храна за целта. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Април 7, 2013 Доклад Share Добавено Април 7, 2013 1 кг. ябълки имат 3 г протеини. На мъж с тегло 80 кг абсолютния минимум, при отсъствие на трениране е 80 г. Значи с 26,6 кг ябълки днес мога да задоволя своя минимум. Избрах плода напълно произволно, знам и че има плодове и зеленчуци с много повече протеин. Ако тренирам обаче, нужният ми дневен прием на протеини трябва да е 200 г.., което прави 66,6 кг ябълки. И гадни ябълки да са по лев и нещо, излизат 100 лв. на ден. Ако си жена, и следователно с малка мускулна маса и нужда от поддръжка, това може и да е по-малко абсурдно. Припомням само за случая с морковите: 8 часа на ден би отнело задоволяване на хранителните нужди на жена, ако се храни само със сурови моркови. Но всъщност този начин на хранене прахосва много енергия. За всеки 100 ККал храна се изразходват 25 за дъвчене и храносмилане. Изобщо, посочи ми конкретно с кои плодове и зеленчуци мога да се снабдя с 200 г протеин и 3000 KKal за деня, без да стана оранжев? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Април 7, 2013 Доклад Share Добавено Април 7, 2013 (edited) Където и да живее човек в България, зеленчуците и плодовете и то пресните, му излизат по-евтини от месото. Ако твърдите обратното, моля направете една план-сметка, която показва, че на нашия пазар месото годно за консумация (не долнокачествени вносни продукти и не месни продукти, в които са натъпкани кожа, пера, кости и т.подобни), а наше охладено и/или прясно месо) е по-евтино от пресни веге продукти от пазара. При това нека се вземе предвид, че успоредно с месото се консумират и зеленчуци... Приеми на калций на лакто-вегетарианци са сравними с или по-високи от тези на невегетарианци (74,75), докато приеми на вегани клонят да бъдат по-ниски от двете групи и често под препоръчителните приеми (27,31,71,75). Храни, богати на аминокиселини съдържащи сяра, могат да повишат загуби на калций от кости. Храни с относително висока пропорция на аминокиселини съдържащи сяра към протеин включват яйца, месо, риба, птиче месо, млечни продукти, ядки, и много зърнени храни. Има някои данни, че въздействието на аминокиселини съдържащи сяра е значимо само при ниски приеми на калций. Прекомерен прием на натрий може също да повиши загуби на калций. В допълнение, някои изследвания сочат че пропорцията на диетичен калций към протеин е по-важна за здравето на костите от приема на калций сам по себе си. Типично, това отношение е по-високо в лакто-ово-вегетарианска храна и благоприятствува здравето на костите, докато вегани имат пропорция на калций към протеин, която е подобна или по-ниска отколкото тази при невегетарианци (71,76). Позиция на Американската Диетоложка Асоциация относно вегетариански режими на хранене Да, съгласна съм, вече е така. Преди 10-15 години не беше така. Животинските продукти - имам предвид не само месото, но и сирене, кашкавал, мляко, поскъпнаха много с годините. Килограм качествено месо струва колкото поне 4-5кг банани или 10кг ябълки и т.н. И пак не е ясно какво има в него - в смисъл тези хормони, също антиботици, давани профилактично и др.п. За нас има някакво компромисно решение в момента - свекърите ми след пенсиониране се оттеглиха на вилата да градинарстват, че не им се стои в града без работа, да клюкарстват и обсъждат международното положение. От тяхната градина идват 90% от плодовете и зелнчуците на нашата трапеза, също яйцата, а често и краве мляко (от съседите обаче), също виното - без серниста киселина, натриев бензоат и др.п., както и пилешко месо за месоядците у дома. Как обаче по принцип да се органзира това за масовия градски човек - не зная, не съм се замисляла. П.П. vorfax, това за протеините отдавна го доказаха, че нормата е наполовина на това, което цитираш. А толкова малко протеини ще си набавиш от зърнените храни - просто заедно с плодовете и зеленчуците, хапни и по 200гр. пълнозърнест хляб на ядене или овесени ядки, или пък шепа ядки, например бадеми, толкова са вкусни и полезни и си готов Редактирано Април 7, 2013 от Диана Илиева Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Април 7, 2013 Доклад Share Добавено Април 7, 2013 Не е така Диана. За да се снабдя с ежедневните си нужди протеини е нужно да изям три хляба. Смятал съм го. А за протеините, статистиката сочи, че хората приемат средно 2 пъти повече белтъчини от нужното им, а не, че тялото им има 2 пъти по-малка нужда от възприетия стандарт. ПП: Не забравяй, че съм алергичен към ядки, мляко и мед. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Април 7, 2013 Доклад Share Добавено Април 7, 2013 Не, хората приемат не два, а няколко (понякога десетки) пъти в повече белтъчини от нужното (необходимият минимум се оказал 30-40гр, според човека). Вкл. оттам и разни болести като подаграта, която се появява още преди векове и тогава е била болест на богатите, т.е тези, които можели да си позволят по-често да ядат месо. Към всички ядки ли си алергичен, включително слънчогледовите? Ако е така, то ти не можеш да ядеш нищо, в което има слънчогледово олио или греша? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Април 7, 2013 Доклад Share Добавено Април 7, 2013 Не, слънчоглед мога. А и аз, въпреки че наблягам на мазни храни, защото просто са по-евтин източник на енергия, все пак искам да се храня здравословно и слънчоглед не ям, заради солта в която е удавен. За орехи, лешници и бадеми знам, че не ми понасят. И защо споменаваш олио, зехтина много го хвалят. Студено пресования бил страхотен, котката от Лъонеберя обясняваше наскоро. За готвене обаче нито време, нито условия, нито желание имам. И излиза по-скъпо, пак да вметна решаващия критерий за това как се храня аз, пък и половин България... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Април 8, 2013 Доклад Share Добавено Април 8, 2013 Ааааа, аз като си купувам слънчогледови семки си вземам белени, непечени (вкл. са по-евтини), но е добре да се спреш на марка/фирма, че някои продават откровено гренясали семена. Зехтин - да, на зехтин сме от 10 години поне. Има и по-евтини варианти, някои испански марки са добри, а не много скъпи. Не купувам гръцки - в България внасят само някакви ужасни зехтини оттам; ако прескочиш до Гърция, ще си купиш хубав и евтин, обаче Като нямаш време за готвене, по-добре, суровият зехтин е по-полезен, значи правиш си една голяма салата, поръсена с шепа сурови слънчогледови ядки, малко сол и зехтин (и оцет, ако обичаш). Тиквеното семе също е страхотно, пак е по-добре да не е печено. И предпочитам напоследък него, защото 90% от слънчогледа в България пък и по света, също е ГМО, или както по-скромно и ненатрапчиво се изразяват рекламите за него - слънчоглед тип "Клиърфийлд", познайте защо полето е чисто от плевели, как се постига това и как само и единствено този слънчоглед оцелява след съответните третирания. Аделаида 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Април 8, 2013 Доклад Share Добавено Април 8, 2013 Значи да хапвам слънчоглед. А в училище ми се караха за такива работи... А с тея салати ти май искаш и купи и прибори да си купувам. Аз наскоро гледах едни белени слънчогледови семки, обаче някаква бърза сметка ги направи неизгодни, но сега ще си купя. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Април 8, 2013 Доклад Share Добавено Април 8, 2013 По-добре опитай тиквени, може би и те ти понасят и със сигурност не са ГМО, пък са и по-полезни и лично на мен - по-вкусни. Споменах олио, защото (поне в България) се слага в почти всички храни и подозирах, че нямаш алергия към него и семената, от които се прави. Зехтинът (студено пресован) определено е много по-добре и като вкус, и като качества. А иначе, знаеш ли, дори когато сме били най-зле финансово, винаги храната е била последното нещо, от което бих икономисвала. Храната и лекарствата. А като е качествена храната, лекарства почти не са нужни. На второ място е добрия микроклимат у дома - отопление, проветрение, хигиена ... От всичко останало, ако не достигат средства, щедро режа; особено разни дрешки/парцалки, последен крясък на модата телефон и тем подобни никак не се котират в нашето семейство. Пък ако има повече средства, то се харчат основно в две направления - книги и екскурзии Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Април 8, 2013 Доклад Share Добавено Април 8, 2013 И на студено вирея. Лекарства не ползвам по никакъв повод. Ама тея тиквени семки не са ли голяма играчка? Като малък съм ял. Иначе понякога си купувам маслини, но ме съмнява, че тая сол в тях май ме мъчи. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Април 8, 2013 Доклад Share Добавено Април 8, 2013 E, каква играчка, те тиквените семки се предлагат пак и белени, сурови. Маслини ... според моето скромно мнение по-добре доста солени, а ти си ги обезсолявай в деня, в който ще ги ядеш. Защото тези, които се предлагат обезсолени ми се струват натъпкани с всякакви консерванти, за да могат да се предлагат така. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Grain of sand Добавено Април 19, 2013 Доклад Share Добавено Април 19, 2013 Здравейте, Новорегистрирана съм, макар че следя теми във форума от доста време. Напоследък се замислям отново за проблемите на вегетарианството и месоядството (така са се утвърдили поне терминологично в темата май). Ще си позволя да ви върна към един по-отдавнашен въпрос - за опити с вегетарианство и евентуални негативи, произлезли от това. Когато бях на 15 години, прочетох доста литература, която ме убеди, опростено казано, че за да бъда добър човек и да се развивам духовно! е по-добре да не ям месо и млечни продукти. Веднага станах вегетарианец - млякото така и не успях да откажа, но в един момент яйцата бяха почти отпаднали от менюто ми. Може би трябва да кажа, че бях отказала и всякакъв алкохол, макар и кафето и шоколадът да останаха. От момента в който реших да не ям месо, никога не съм била изкушена, не ми се е прияждало - в продължение на 6 години. Дори майка ми стана вегетарианка след мен и вкъщи имахме отделни прибори - тенджери, чинии, ножове - които бяха само вегетариански - бях напълно убедена в правотата на вегетарианството и трябва да призная - чувствах се чудесно. В края на шестата година обаче, започнах да сънувам пържоли - и това не е шега - бях ужасена от себе си и от подсъзнанието ми, което ми "натрапваше" подобни гнусни мисли. В крайна сметка, се борих една година с настъпващото желание да ям месо - вярвайки че ако го направя едва ли не ще стъпча всичко, което съм правила през последните години, че ще пропадна морално и както и да било. Когато вегетарианството ми навърши седем години реших че живеейки на земята, тялото ми е по-важно от когото и да било друг и от каквито и да било убеждения - защото живея чрез тялото си. Очаквах да постъпя в токсикология, да се натровя, за се изприщя, да получа ужасни реакции от месото, което не бях консумирала сравнително дълго - нямаше нищо такова, което малко ме шокира - за известен период от време след като проядох месо, го консумирах в доста голямо количество и ми беше ужасно вкусно и се чувствах чудесно. Сега, го консумирам от време на време, но трябва да призная, че не успявам да се почувствам толкова чиста, колкото когато не ядях месо. Това обаче, че не само се получих тежка реакция, а дори се чувствах добре ме накара да смятам, че яденето на месо Е естествено за тялото ни. Въпросът е вече, че хората отдавна не сме естествени същества, приписваме си думички като цивилизация и култура, които автоматично отхвърлят желанието ни да сме естествени. Тоест човекът е такъв защото може да модифицира светът около себе си и да избере какъв да бъде. Та така - идваме до основното - всеки да слуша собственото си тяло - ако то му казва да яде месо - нека го прави, ако го отхвърля - също е ок. Дано не съм досадила с излиянията си. Поздрави Аделаида и Донка 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Април 19, 2013 Доклад Share Добавено Април 19, 2013 Добре дошла! Много ценна опитност - благодря за споделеното! Моето лично обяснение на случилото се е, че силното желание да върнеш месото в менюто си е било предизвикано именно от негативното отношение към месото и яденето на месо изобщо. Когато аз изключих месото от моето меню, това се случи без да изпитвам някакви негативни емоции - просто усетих, че не ми харесва да го слагам в устата си, но то никога не е било в категорията на лошите неща, на злото. След известно време осъзнах, че през последните няколко години всъщност съм го яла по инерция и да не си създавам допълнителни грижи и да привличам вниманието, когато всички други ядат. Но тъй като темата е за образованието, с пълна отговорност твърдя тук, че всичко, което месото дава на човека като хранителни вещества може успешно да се замести и то с много по-качествени и добри продукти. Aurora2012 и Креми (късметче) 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Grain of sand Добавено Април 19, 2013 Доклад Share Добавено Април 19, 2013 Да, най-вероятно е така. Когато съм говорила с други вегетарианци и сме си обменяли ситуации, те са ми казвали, че явно не съм комбинирала белтъци по правилен начин, за да създадат достатъчно дълги вериги или нещо такова. Предполагам, че това е причината за всякакви възникнали проблеми при вегетарианството - то изисква повече внимание към храната и различни комбинации и да добавиш различни зърнени храни не е достатъчно, трябва да се подхожда правилно... Наскоро пък ме насочиха към аюрведа и към киселинно-алкалния баланс, който трябва да съществува в организма. Липсата на храни от един или друг вид просто води до залитания - което не значи че е задължително яденето на месо, а просто на храни от неговата група - съответно киселинни или от по-тежките по аюрведа - тамас... Аделаида и Донка 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Aurora2012 Добавено Април 21, 2013 Доклад Share Добавено Април 21, 2013 (edited) "Моето заключение от наблюденията ми е, че яденето на месо идва със сериозен данък. Учителят казва "Не може да ядеш месо и да си здрав." Редактирано Юни 15, 2013 от Аделаида Донка и АлександърТ.А. 1 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Април 21, 2013 Доклад Share Добавено Април 21, 2013 Наблюдавала съм вегатирианци да им се прияжда месо при участие в силно агресивни спортове. ... Моето заключение от наблюденията ми е, че яденето на месо идва със сериозен данък. Учителят казва "Не може да ядеш месо и да си здрав." Учителят е казал и много други неща, които вече цитирахме в темата, които не правят този избор така логичен, както им се иска на някой. За прияждането е нормално. В случая обаче ключовия момент не е агресията, а разхода на енергия, в случая посоченото спортуване. Човешкото тяло има нужда от енергия и разходването и изостря апетита към по-калоричните и богати на протеини храни. Ако бездействам физически не ми се яде месо, но ако се претоварвам ми се дояжда, а също и богато на мазнини такова. Прекаляването с мазнини е водещ фактор за влошеното здраве на българинът, и това незнание кога и колко е истинският проблем. Мазнините са задължителна съставка в менюто на човекът и го снабдяват с 40% от енергията му. В еволюционен план не е случайно, че жените задържат повече мазнини в тялото си. Това се е наложило като необходимият резерв за износването на плода и кърменето. Аз, по спомени знам, че мазнините в женското тяло представляват 1/4 от общата му маса. Хора с нарушен хормонален баланс, преяждащи чревоугодници и с наднормено тегло определят мазнините за чума, а това е далеч от истината. Сега за "данъка". Може ли да посочиш в какво се изразява той? Аз съм съвестен данъкоплатец, но от 18 години дори не съм приемал лекарства, откак претърпях операция от апандисит, за което бяха виновни слънчогледовите семки, които проядох. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Април 21, 2013 Доклад Share Добавено Април 21, 2013 Смятам, че мекият ми подход при прехода и наблюденията върху реакциите на организма ми бяха в плюс. Което бих препоръчала на тези, които умеят да четат езика на тялото си. Мазнини, нужни на човешкото тяло, и продуктите, от които се набавят в най-добрия им вид за нас:тук Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Boxser Добавено Април 29, 2013 Доклад Share Добавено Април 29, 2013 Знаменити вегетарианци и техните мисли за вегетарианствотоБУДА “Да станеш вегетарианец, е като да стъпиш в поток, който води към нирвана.”ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ “Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.”МАХАТМА ГАНДИ “Величието на една нация, нейният морален прогрес може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните.” “Според мен животът на агнето е не по-малко ценен от този на човешко същество. Аз не бих искал да отнема живота на агне заради човешкото тяло.” “Аз не приемам месната храна като необходима за нас на никакъв етап и в никакъв климат, в който е възможно за човека по принцип да живее. Аз смятам месото за неподходящо за нашия вид. Ние грешим като се държим като по-низшия животински свят, ако сме по-висши от него.”Emannuel Kant : “Ако човек не иска да потъпче своите хуманни чувства, той трябва да проявява доброта към животните, понеже този, който е жесток към тях, става такъв и в отношенията си с хората. Ние може да съдим за сърцето на човека според отношението му към животните.”Д-р УИЛЯМ С. РОБЕРТС - доктор по медицина, редактор на American Journal of Cardiology (американско списание за кардиология): “Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа.”Учителят : “Помнете: бъдещето на човека се определя от храната, която употребява. Колкото по-чиста и по-здравословна храна употребява, толкова по-велико и светло бъдеще си приготвя той.” “При сегашните условия на живота, за предпочитане е човек да бъде вегетарианец. Месната храна внася в организма на човека отрицателни елементи, с които той мъчно се справя. Те се отразяват вредно върху физическия и психическия му живот.” “За низшите животни месната храна е необходима, но за един по-висок живот, какъвто е човешкия, месната храна е вредна. Тя спъва човека в процеса на неговата еволюция. С каквато храна се храни човек, такива елементи внася в кръвта си. Нечисто е месото на сегашните млекопитаещи, с което човек се храни. Като знае това, той трябва да пази чистотата на своята кръв, защото от нея зависи здравето, от нея зависи и психическото му състояние.” “Месоядството води към страдания, нещастия и болести. За да се излекува от тях, препоръчват на човека вегетарианска храна. Следователно вегетарианството не е нищо друго, освен метод за лекуване.” “У някои хора се явява известно стълкновение в стомаха и те казват: не ни понася нещо вегетарианството. Човек трябва да бъде вегетарианец по убеждение. Тогава той ще може да асимилира правилно храната, която приема.” “Има хора, които не ядат месо от рождение. Никой не ги е убеждавал. Те носят това убеждение вътре в себе си.” “Едно от големите противоречия в човешкия живот се дължи на храненето. Месната храна оказва влияние не само върху организма на човека, но и върху неговия психически живот.” “Де е Бог? Аз съм го виждал във вола, който пъшка и тегли ралото, в кокошката, в мухата, на която отрязвате главата, и съм се разговарял с Бога в тях. Какво ще стане с нас, ако не колим агнетата и кокошките? Светът ще се оправи. Вие можете да ядете жито, зеленчуци, плодове. Може да ядете и месо, но ще знаете, че Бог не е с вас. Той не може да ни обича, когато отнемаме живота на по-малките от нас. Страданието на едно животно е страдание на Бога. Само така ще разберете Христа.” “Аз говоря по въпроса за храненето от принципиално гледище, а не от вегетарианско гледище. Смешно е да ме наричат хората вегетарианец. Никакъв вегетарианец не съм. Аз мисля върху първичната храна, която Господ ни е дал за новия човек.” “Аз отричам месната храна, защото зная, че всички престъпления се дължат само на нея. Тази е причината, за да не се яде месо. Месото носи всички престъпления в себе си. Който яде месо, непременно ще пострада. С докосването си до месото, ти вече възприемаш лошото в него.” “Не може животинската или човешката кръв, пролята насилствено, да не донесе лоши последствия за човека. Това е строг, неумолим закон на природата.” “Месната храна е внесла такива отрови във вашия организъм, че днес той представлява сбор от нечистотии. Ако бихте имали непокварено обоняние, вие бихте странели далеч един от друг – такава смрад се носи от ония, които ядат месо. Като ми каже някой, че боледува, първото условие за подобрение е да промени храната си.” “Човек трябва да употребява такава храна, която доставя необходимите елементи за организма, която продължава живота и го прави приятен и която помага за развитието на неговите добродетели.” “Ако обърнете погледа си към природата, ще видите, че хранителните елементи, които се съдържат в месото на млекопитаещите, се срещат в зеленчуците и плодовете, даже в по-голямо количество, в по-чисто състояние. Човек трябва да знае как да използва енергията на природата, да я приема от нейния първичен източник, а не от животните. Днес животните възприемат първичната енергия от природата, а хората от тях. Друго щеше да бъде здравословното състояние на човека, ако той по един разумен и съзнателен начин сам би използвал енергията на природата.” “Засега най-чистата и хигиенична храна е растителната.” “Най-чистата храна е житото.” “Хлябът съдържа в себе си всички хранителни материали. Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и вода. Важно е да се дъвче много добре и да се яде с любов, благодарност и разположение. Хората направо се осакатяват, като си угаждат в яденето и като набързо се нагълтат, без да дъвчат. Да ядат не знаят, да спят не знаят, да гледат не знаят, да дишат не знаят, а искат да са здрави.” “Сега всички от вас, които са вегетарианци, нека ме разберат добре, да не стават фанатици. Някои от вас мислят, че и мляко не трябва да ядем. Не, можем да ядем и мляко.” “Под “вегетарианска храна” аз не разбирам непременно чисто растителна или строго плодоядна храна, но вегетарианска храна бих нарекъл храната на съпоставянето, храната на разумния живот. Вегетарианска храна наричам онази, чиито трептения напълно съответстват с трептенията на нашите мускули, т. е. на органическата материя.” “Човек може да развие в себе си таланта да познава кои храни са най-добри. Всеки организъм се нуждае от специфична храна, която ако човек познава, може да помогне за развитието си, не само физически, но и умствено, сърдечно и духовно. Това показва, че не е достатъчно човек само да яде, за да задоволи глада си, но от голямо значение за него е каква храна да употребява.” “Някои мислят, че може и без храна или поне с по-малко храна, и то безразлично каква. Не, ще храните и тялото, и ума, и сърцето си, и то с първокачествена храна. Не ги ли храните, те ще се откажат да ви служат.” “Злото не седи в яденето, но в лакомията на човека – много да яде. Когато ядете, пазете следното правило: сладко яжте, но никога не преяждайте. Винаги оставайте по малко гладни. По-добре да станете от трапезата недояли, отколкото преситени. Който обича да изяжда всичко в чинията си, до последната трошица, той не успява в живота си.” “Яжте само това, което обичате и което подхожда на вашето естество.” “Не сте ли разположени, не яжте. Не обичате ли една храна, не я яжте. (...) Когато възприемате всичко с любов, внасяте живот в себе си.” “Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” “Вие трябва да разрешите въпроса с физическата храна, а после и с духовната. Физическата храна трябва да бъде разнообразна, но и природосъобразна. При това, колкото по-високо стои човек в развитието си, толкова по-чиста храна трябва да употребява. Също така, човек трябва да обръща внимание и на духовната храна, която се изразява в неговите мисли, чувства, желания и вярвания.”Фридрих Ницше (1844-1900 г., немски философ): "Разумът започва още в кухнята. Пълната липса на разум в кухнята задълго спира развитието на човека и го ограничава по най-лошия начин. Аз вярвам, че предписанията на вегетарианците да се яде по-малко и по-просто, са дали много повече ползи, отколкото всички съвременни морални системи."Артур Шопенхауер (1788-1860 г., немски философ): "Нека го кажем направо: хората са дяволите на тази Земя, а животните са душите, които измъчват." Това с цитатите тук беше много яко! Поздравления! ЙОГА ВЪВ ВРАЦА - за този град, а и за още много градове, че и извън предела на страната, голямата Светлина идва от ЛОРА ЙОРДАКИЕВА - МАХАТМАДЕВИ - www.mahatmadevi.com - като най - отдавна започнала да преподава Йога, Махатмадеви е написала и публикувала доста книги на Духовна тематика, а и книги за Йога - наръчници, ръководства, методики. Там има доста по темата за вегетарианството - толкова ценна информация. Авторката споделя как в основата на вегетарианството стои етиката и след това говори за здравният проблем (въпрос). Жалко че такива като нея са доста заети и не се пишат тук при нас във форуми като този, за да ни разгърне темата такъв голям професионалист! Във Facebook засекох страницаКамала - Йога във Враца - там се представя работата на Лора Йордакиева - Махатмадеви, но чрез някакъв администратор. Беше ми полезно много, ама ми се иска да можем да говорим с експерт като Лора тук директно! За съжаление такива личности работят страшно много и няма как да ги хванем за дискусия! А за всички ни ще е от полза! Aurora2012 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Aurora2012 Добавено Април 30, 2013 Доклад Share Добавено Април 30, 2013 Чудесни цитати! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Май 12, 2013 Доклад Share Добавено Май 12, 2013 Прекрасен оратор е, изгледах половината. Като цяло има два момента заради които и одобрявам храненето с животни. Хуманното убийство предполага минимум страдание, а не липса на страдание. Наясно съм, че за да се яде месо първо е нужно да се убие. И аз го одобрявам и то тъкмо заради дискриминационни причини, каквито оратора ни убеждава, че винаги са погрешни. Защо го одобрявам? Отговора се учи и в училище, централна нервна система. И когато някой ми каже, че е неестествено да се яде месо, нека първо изолира лъвовете от антилопите, червеите от земята, рибата от други видове риба и т.н. и т.н. Единствената форма под която това поведение за нас е неправилно е когато го считаме за неморално. Оратора ни призовава да се поставим на мястото на кравите, на пилетата, на рибите, само дето те не могат да изпитат това за което си мислим. И наистина е много грозно и много връсно и може да мирише и може да има квичене и т.н. И вероятно е много егоистично, че отвъд оцеляването си убиваме и отглеждаме за угояването си, но има няколко практически резултата от това. Първата е снабдяването с елементи и протеини, които нямат аналог със соя и прочие. Втората е развитието на собствения ни мозък. Еволюционно се счита, че мозъкът на човека е нарастнал с изобретяването на сечива за лов и храненето с върша. Възникнала е членоразделната реч и много други хоризонти са се разкрили пред човека. И се питаме, дали е справедливо спрямо животните? А те задават ли си същият въпрос, когато убиват? Начина по който убиват или консумират жива храната си е далеч по нехуманен отколкото човек е способен. И излиза, че ни сме едни и същи, а принципът който ни ръководи е "можем, следователно го правим". И ако човек си е въобразявал "можем, но не бива" някъде далеч преди да се превърне в господар на планетата, то сега човешкият вид просто нямаше да съществува. Сега има друг момент. Вече в ролята си на повелители на планетата се явяваме и нейни стопани и вече с толкова натрупана сила трябва и да поемем отговорност за действията си, защото те могат да рефлектират глобално. Но животновъдството да е проблем? Ако лъв ме изяде, това е в реда на нещата, но ако аз изям пиле съм какъв? Процеса никога не е бил чист, аз го съзнавам, може би и това е причината да го одобрявам. И живота също така не е справедлив, това също научих като спрях дозите си приказкити ........-----------------ти сигурен ли си че не живеем в клетка (планета), и не ни доят?Да кажем,,марсианците'" се отнасят много марсиански с нас? Не се отнасят хуманно.Както и ние не искаме да се отнасяме животински с животните.(убиваме ги без да разберат) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Май 12, 2013 Доклад Share Добавено Май 12, 2013 Да ме простят,,докторите"( ) убеждаващи ме колко полезно било месото.Може да е полезно но не е нужно.Всеки може да извади някакви цифри в защита на нещо.По принцип не мога да агитирам за или против употребата на месо.Това е личен въпрос .Мога ,само да споделя мой опит,започнал на шега и продължаващ вече 36 год.На 24 год. отказах мръвките.Стана постепенно за половин година.Риба ям 5-6 пъти в годината,яйца малко по често.Употребявам плодове зеленчуци,млечни продукти и хляб..За ядки се сещам зимата около празниците .Не е истина че физическите натоварвания провокират консумацията на месо. 4 години активни занимания с карате не съм и помислял да сменям менюто.За ,не спортувалите да кажа че на всяка тренировка се смъкват килограми,собствено тегло.Аз съм 63 кг. Иво и Донка 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Май 13, 2013 Доклад Share Добавено Май 13, 2013 btv - Траките - вегетарианци Иво 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Юни 15, 2013 Доклад Share Добавено Юни 15, 2013 "Моето заключение от наблюденията ми е, че яденето на месо идва със сериозен данък. Учителят казва "Не може да ядеш месо и да си здрав." Тук вече не съм съгласна, тъй като познавам хора, които без месо на масата не сядат, а са много по-здрави от други вегетарианци... Здравето все пак е куп от различни фактори и разбира се и ген...а не само определен вид на хранене... Орлин Баев 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Юли 5, 2019 Доклад Share Добавено Юли 5, 2019 Хубава тема , подсещам за нея със виц : ----------- . Канибал пита мисионер, който се опитва да го убеди да не яде хора: - Добре де, ако Господ не е искал да ядем хора, тогава защо ги е направил от месо? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
kipenzov Добавено Декември 5, 2019 Доклад Share Добавено Декември 5, 2019 (edited) В 12.09.2012 г. at 15:31, Донка каза: ... Има ли негативен опит? Може ли някой да сподели личните си преживявания с отрицателен характер при минаване на вегетариански режим? В какво точно се състояха оплакванията и/или недостатъка? Преди три години, за осем месеца спрях да ям месо. Не съм минавал на пълноценен режим, щото от дете "не обичам" да ям доста неща. За тези осем месеца обаче установих, че има някаква изразима по-голяма лекота в мисловно-емоционалния ми свят. Да, но не и промяна в моделите ми на възприемане. Да, след като спрях месото имаше доста по-малко агресивни нотки в поведението ми. Но определено яденето на месо не беше причината за агресията в мисленето ми. Просто "енергията" за захранване на мисловните модели беше в по-малко количество. Съответно изводите, които си направих са, че от месото( и то вида му, третирането му с химия) в организма ми "се освобождава" повече "енергия", която не знам накъде и как да насочвам пълноценно спрямо идеалите, които съм възприел. А проблемът с мисловно-чувствените модели, които не ми се нравят към момента е въпрос на "съзнателните" избори, които правя, а не какво съм ял. От това какво и колко ям зависи каква сила на мисълта и чувствата ще придобия от външната среда, а не качеството им. Редактирано Декември 5, 2019 от kipenzov Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.