mayamom Добавено Август 28, 2012 Доклад Share Добавено Август 28, 2012 Здравейте, трябва ми помощ. Брат ми преди 10г. когато трябваше да влиза в казармата се изплаши и изпадна нещо като в депресия. Тогава за около месец-два вземаше лекарства и се възстанови. Вече почти 10 години през определен интервал от време изпада пак в това състояние (не иска да общува с никого, няма желание за живот има соициден риск-правил е няколко опита за смоубийство.) През всичките тези години се е лекувал медикаментозно с различни видове антидепресанти. Когато излезне от този лош период- така ще го нареча, животът му протича нормално има си приятелка, излиза, работи. Когато изпадне в него напълно се изолира. За тези 10г. му се е получавало около 5 пъти, като до сега никога не се елекувал клинично, допреди 10месеца, когато изпадна пак в това състояние. Лежал е в почти всички клиники в София и във всяка е с различна диагноза или Депресия или БАР. Само да уточня до сега никога не е имъл маниен период, винаги е било депресия и тя много тежка, непрекъснато плаче и с много силни мисли за самоубийство. Този период на депресия трае всеки път различно от 2 до 6 месеца при него. Сега вече 10 месеца е в това състояние, като през тези месеци е опитано всякакъв вид лечение. Правени са му 12 електрошока-няма ефект, пиене непрекъснато на лекарства-няма ефект, всякакъв вид алтернативна медицина (иглотерапия и мн др неща.) Той много се измъчва, мисли че няма да се оправи. Въпросът ми е как мога да му помогна? Бихте ли ми дали някакъв съвет? Благодаря предварително! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Август 28, 2012 Доклад Share Добавено Август 28, 2012 На фона на медикаментозната терапия започнете и психотерапия. След като се справи с депресията нека продължи с приема на медикаменти които се наричат ,, стабилизатори на настроението,, -това са,литиеви препарати, деривати на валпроевата киселина и др.Предполагам ,че те и днес му се дават, просто не трябва да ги спира. Вижте и това- http://psihiatria.net/2008/06/%D0%B1%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8/ линка не ми се отваря директно, но с копиране става. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mayamom Добавено Август 28, 2012 Автор Доклад Share Добавено Август 28, 2012 Благодаря, за съвета. Възможно ли е да остане в това си състояние завинаги? Да той пие и в момента т. нар. " стабилизатори на настроението" , но въпреки това по никакъв начи не се повлиява от тях, вече 10месеца. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Август 28, 2012 Доклад Share Добавено Август 28, 2012 Че няма да остане в това състояние завинаги, няма. Големият проблем в случая е риска от самоубийство. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mayamom Добавено Август 28, 2012 Автор Доклад Share Добавено Август 28, 2012 От статията, която ми пратихре, разбирам, че БАР и БПД много трудно се разграничават. Т.е. при БПД антидепресантите могат да влошит състоянието на пациента нали така? Ние също мислим, че диагнозата му не е определена точно и за това той не може да се повлияе от лекарствата, понеже не се лекува правилно. Възможно ли е самите лекарства да го вкарват в депресия? Дори има доктори , които го определят като рекурентно депресивно разстойство. Благодаря! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts