Historiker Добавено Август 15, 2012 Доклад Share Добавено Август 15, 2012 (edited) ,Самуил " е исторически роман на писателя Димитър Талев . Състои се от 3 книги : ,, Щитове каменни " , ,, Пепеляшка и царският син " и ,, Погибел " , които излизат съответно през 1958 , 1959 и 1960 г. В романа се разказва за епичния двубой между България и Византия в края на X и началото на XI век . В центъра на действието е боляринът Самуил , син на комит Никола Мокри , който ръководи борбата за запазването на българската държава . Ето 1 откъс : Самуил бе вдъхнал доверие вече у мнозина. Селяните отказваха всяка принудителна работа и можеха сега да запазват по-добре своето. Те сега и на пазарищата изнасяха по-свободно, което им беше за размяна или за продаване. Затова казваха на Самуила, макар още със страх в недоверчивите си селяшки сърца: — Надяваме се на добро с тебе. И мнозина от тях, по-млади и по-здрави, които нямаше какво много да ги задържа по хижите, влизаха в полковете му. Имаше и друго, което ги караше да стават войници: като се поосвободи народът и излезе от най-черното дъно, пробудиха се в него и потиснати, забравени желания. Някога людете са ходили на война и са се връщали с всякаква плячка, някои и с цели богатства; така е било и по времето на Симеона Велики и също по времето на баща му Борис Кръстителя — помнеше се още и което се помнеше, сега се преразказваше, като едното ставаше десет, а десетте — сто и хиляда. Имаше млади и буйни мъже, в които се разгаряха юнашки чувства и копнежи, които бързаха да облекат ризница и да препашат меч, да тръгнат по незнайни места, да срещат всякакви случки и опасности, да побеждават врагове. Чувството за война е изконно в човека и тласка към примамливи похождения. С него в мъжа се събужда и ловецът, и похитителят, и героят, и славолюбецът. Най-сетне в Самуиловите полкове влизаха и такива, които бягаха от труд или от някакви несгоди в живота си, като мислеха, че войнишкият живот е по-лек, по-безгрижен. Влязоха в полковете и мнозина от по-бедните граждани и пак повечето по същите причини. По-трудно беше с болярите и с по-заможните люде, а между тях бяха и войводите, и хилядниците, и всички други началници и управници. Самуил Мокри успя да събере добра войска докъм осем хиляди души, добре я въоръжи и добре я подреди. За въоръжението й той се улови за градовете, за художниците в тях и за купците, а за подреждането й намери началници пак между болярите, както ставаше преди, когато почти всеки болярин беше и воински началник с по-голяма или по-малка дружина със свои люде. Самуил взе във войската си най-напред тия боляри и някои по-малки предишни воински началници, които показаха искрено или неискрено добра воля към неговото дело. Подбра той по-малки и по-големи началници и от простите люде — между тия, които бяха по-будни и умееха по-добре да въртят меч, да опъват лък. В Охрид се присъединиха към войската му Нестонг и Рун с един полк от около триста души и те всички бяха богомили. Това изглеждаше чудно, понеже богомилите бяха против войната, но сега беше друго време. Във войската на Самуила имаше и други богомили — сами старейшините им ги подтикваха и ги насърчаваха да го следват. По същия начин, както постъпи с цялата си войска, Самуил Мокри постъпи с братята си, особено с Давида и с Арона, които страняха от него всеки по свои причини. Мойсей във всяко нещо беше с него. При една нова среща с най-стария си брат Самуил се показа по-настойчив. И по-силен се чувствуваше сега, по-властен в своето воинско въодушевение. Той и не помисли да показва сила пред Давида, но силата идеше сега от сърцето му и по нея се подреждаха и думите му: — Дойде време, брате мой, да не мислим за себе си и толкова много за душата си. Ти се отдалечаваш все повече от людете. — Като се отдалечавам от людете и от тоя греховен свят, аз се приближавам до бога. Пред бога искам да измоля добро за тоя наш народ и спасение да му измоля. — Не, брате. Качи се ти още един път на кон пред полка си и по-голямо добро ще направиш на целия народ. Ти размисли: какво ще стане с всички ни, ако паднем ничком пред иконите и чакаме милост от небето? Цимисхий ще ни прегази. Колеба се дълго Давид Мокри, но нямаше сила да се противи и пак облече ризница. Самуил показваЧели ли сте книгата ? Какво ви е мнението за нея ? ше голяма почтителност спрямо него, във всяко нещо го поставяше на първо място и пак се заговори сред народа, че Давид ще бъде новият цар. Чели ли сте книгата ? Какво ви е мнението за нея ? Редактирано Август 15, 2012 от Historiker Слънчева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Август 16, 2012 Доклад Share Добавено Август 16, 2012 Много стойностна книга. Имам я, чела съм я няколко пъти през големи интервали от време. Кон Круз, Донка и Слънчева 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Слънчева Добавено Август 16, 2012 Доклад Share Добавено Август 16, 2012 Силно въздействаща книга. Чела съм я преди години и си мисля, че богомилите са силно засегнати/описани там... Донка и Кон Круз 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ники_ Добавено Август 16, 2012 Доклад Share Добавено Август 16, 2012 Не съм я чел за съжаление, както и много други книги... Абе, мани... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Кон Круз Добавено Август 8, 2017 Доклад Share Добавено Август 8, 2017 Поне два пъти съм се чудил дали да я чета (тъй като предпочитам документалната литература, когато се касае за история и понеже ми е известно предварително какъв е краят...). Но живи и здрави може и да я прочета някой ден. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Април 16, 2023 Доклад Share Добавено Април 16, 2023 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts