vorfax Добавено Юли 30, 2012 Доклад Share Добавено Юли 30, 2012 Интересува ме една дума. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ISTORIK Добавено Септември 9, 2012 Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 И думата е...? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ivail Добавено Септември 9, 2012 Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 (edited) там има онлайн тълковен http://www.eurodict.com/ Редактирано Септември 9, 2012 от ivail Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Септември 9, 2012 Автор Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 Този дърт речник не е тълковен или поне аз не виждам да е предлагал такава опция. Думата за съжаление вече не помня, беше особена. Благодаря все пак за включването. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ivail Добавено Септември 9, 2012 Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 Този дърт речник не е тълковен или поне аз не виждам да е предлагал такава опция. За туй няма да видиш слепец пилот. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Септември 9, 2012 Автор Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 Видях го, стига си злорадствал XD И думата се сетих. Къртачен. Въпроса ми е дублет ли е на къртачески и има ли изобщо такива думи. Речника ти мълчи, както и други онлайн които минах, за да опра до тази тема. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Септември 9, 2012 Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 Имам в къщи, но ще изчакаш да се прибера. Големичък е речникът, та предполагам, че може да я има думата. vorfax 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Септември 9, 2012 Автор Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 Мерси. Ще остискам още няколко часа след 1 месец в пустинята. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Септември 9, 2012 Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 Няма нито една от двете думи. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ISTORIK Добавено Септември 9, 2012 Доклад Share Добавено Септември 9, 2012 (edited) В интернет се срещат и двете думи. - къртачни услуги - къртачески услуги Явно народонаселението счита двете форми за дублетни. Моят съвет е да попиташ в ИБЕ (Институт по бълг. език) на БАН... Контакти бул Шипченски проход 52, блок 17 София 1113 Тел. / Факс: + 359 2 72 23 02 И-мейл: ibe@ibl.bas.bg Редактирано Септември 9, 2012 от ISTORIK vorfax 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Септември 10, 2012 Автор Доклад Share Добавено Септември 10, 2012 Няма нито една от двете думи. Това означава ли, че официално не съществуват? ISTORIK, те тея от БАН ги помня с това, че пишат глупости в тълковните речници... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Септември 10, 2012 Доклад Share Добавено Септември 10, 2012 Ами не. Речникът ми е с около 60 000 думи, което е много, но съвсем не е пълен. Сигурно има издания и с 5-6 пъти по-голям обем. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Септември 10, 2012 Автор Доклад Share Добавено Септември 10, 2012 В Българския тълковен речник (изд. 1994 г.) пише, че в него има около 60 000 думи. Това са си всички български думи. Имам други притеснения, че това е някакво спрежение, каквото изрично не се изброява в тълковен речник. Но като се замисля, в речника не може да няма думи като "река" и "речен", от което би следвало, че "къртачен" е сленг фльонга? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ISTORIK Добавено Септември 10, 2012 Доклад Share Добавено Септември 10, 2012 "Онези" от ИБЕ към БАН варваризират езика, включвайки като книжовни форми такива форми, които нямат нищо общо с книжовния език. Само един пример ще дам (а примерите са много!) с думата воИн. Вече било "правилно" (да, ама НЕ е!) да се изписва и като "воЙн", представете си... И тази дивотия вече е кодифицирана в новите речници. И други дивотии - също. Мъка, мъка мъка... Колкото до онлайн тълковните речници, те са непълни. А офлайн еквивалентите им - също. Ето къде можете да видите различните тълковни речници: http://www.book.store.bg/search?srchstr=%F2%FA%EB%EA%EE%E2%E5%ED%20%F0%E5%F7%ED%E8%EA%20%ED%E0%20%E1%FA%EB%E3%E0%F0%F1%EA%E8%FF%20%E5%E7%E8%EA vorfax 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts