Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Тинитус

Recommended Posts

Здравейте , от февруари месец усетих странен шум в ухото .Ходих на УНГ ,правиха ми аудиограма , тимпанометрия и се установи ,че нямам проблем с ушите . След това на невролог ,правиха ми ЕЕГ и ми поставиха диагноза тинитус лявостранно, от тогава пия лекарства , но шума си го има .Знам ,че е много трудно лечимо от това , което съм чела из нета , невролога каза , че следваващата стъпка е психиатър ако не се повлияе от тези лекарства , но аз четох , че тинитуса се повлиява от хипноза до известна степен [ при всекиму различно], та искам да попитам към какъв лекар е по - добре да се обърна психиатър или психотерапевт .И може ли само чрез тези изледвания да се постави тази диагноза? Благодаря.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар

Здравейте, Валка!

Това, което може да се направи с хипноза, е да се приеме съществуването на тинитуса. При свикването с него, сякаш е неотделима част от вас и приемането, че може да бъде част от вас безкрайно дълго, при някои хора той изчезва. А ако не, става просто неутрален фон, лична особеност като всяка друга. Сигурно звучи странно, но точно в това е ключът - парадоксалното възнамеряване. Тук могат да се намесят психоаналитични хипотези. В смисъл, че тинитусът се явява нежелание за чуване на нещо, някой/и, на факти и случвания от живота, един вид защита на психиката и оттам на нервната система, преграда между нея и света... Евентуално анализът и осъзнаването на това, което не е желано и промяната на отношението към него, както и приемането на самия тинитус, води до изчезването му. Но, опитът ми с хора с това преживяване говори, че е доста упорит синдром! Накратко, запитайте се - какво ме дразни и ми е писнало от него?

Линк към коментар

• Добави...