Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Духовна нищета


Guest Христо

Recommended Posts

1. Определение.

Освобождаване от илюзията за духовност

2. Произход, причини.

Просветление, смирение, приемане, себеразбиране

3. Резултати, значение от съществуването и.

Щастие, помагане на другите да постигнат щастие

4. Отношение към нея, какво да е ?

Приветстващо

Линк към коментар
Share on other sites

Ако "духовна нищета" се разбира в смисъла на библейските думи: "Блажени са нищите духом, защото тяхно е Царството небесно", то това е едно задължително условие за да може човек да се развива. Пред безкрайността и пред съвършенството всички сме бедни. Но нищетата е нещо повече от осъзнаването на тази бедност. Тя е стремеж за саморазвитие, за постигането на това, което ни липсва. Духовно нищия осъзнава своето несъвършенство и изпитва вътрешна необходимост за положителна промяна.

Линк към коментар
Share on other sites

- Не вярвай в нещо само, защото си го чул, Нима.

- Скъпоцени Учителю, Тензин е мой брат. Работи в тунелите, където строят корабите. Къде е мъдростта в думите ти, Скъпоцени Учителю, ако Тензин е прав? Ами ако наистина, светът е към своя край? ... Вече е пълна.

- Точно като тази чаша, си пълен с възгледи и теории. За да разбереш мъдростта, трябва да изпразниш чашата.

- Ще ме научиш ли на "Ритника без сянка", или на "Дланта на Буда"? Във "Виртуален боец 2" има един герой, който ползва тази техника. Използва също "Железния лакът", както и "Смъртоносното докосване с един пръст".

...

Чашата е пълна. Стига, напълни се!

- Именно. Как ще напълниш чашата си, ако вече е пълна? Как ще научиш кунг-фу, щом вече знаеш толкова много. "Ритникът без сянка", "Дланта на Буда"...

Изпразни чашата си!

Духовна нищета - в такава се намират всички хора. Малцина са обаче онези от тях, които са осъзнали това. Още по-малко са людете, дето са поели Пътя към истинската Пълнота.

Знам, че нищо не знам.
Сократ

Блажеството настава успоредно със самото осъзнаване.

Матей 5:3

Блажени нищите духом; защото е тяхно царството небесно.

Редактирано от Ники_
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Христо
Духовна нищета - в такава се намират всички хора. Малцина са обаче онези от тях, които са осъзнали това. Още по-малко са людете, дето са поели Пътя към истинската Пълнота.
Гадното е, че ако човек се чувства част от малцината (без значение дали наистина е такъв) или поне ако подозира, че може той да е от малцината, възниква нова опасност : да навири нос. :lol: В Пътя пълно е с клопки - праведник може да станеш, но пак ше те съпътстват. :3d_144:
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Христо
- Точно като тази чаша, си пълен с възгледи и теории. За да разбереш мъдростта, трябва да изпразниш чашата.
Това какво означава в случая ? Да спреш да четеш за възгледи и теории, да не мислиш за тях, да не пречупваш света през вярванията си ? Да си с отворено и гъвкаво съзнание, което да не вярва сляпо и да е готово по всяко време да възприеме нова за него информация ?
Линк към коментар
Share on other sites

Духовна нищета може да има само един контекст, имайки предвид думата нищета - духовна оскатеност, бедност на духа, липса на духовни стремежи. В цялата литература, още от Аристофан насам, понятието духовна нищета е свързвано с дебелокожи, нечувствителни хора, които имат цел да изпъкнат в обществото с гворене на сладки, но едноообразни и хвалебствени приказки, придържайки се към псевдоморал и сочейки с пръст различния от тях, духовния, чувствителния, умния, извисения, непонятния за тяхното ниво на осъзнатост, човек.

В нашата литература този типичен простак е Бай Ганьо, сещам се и за пиесите на Молиер и кой ли не още.

Но най-жестоко духовната нищета е описана от Камю в "Чужденецът" и от Сартр в "Падането" като разяждащо и безсмислено упорство на малкия, който иска да седне на гърба на големия. Джуджета, кацнали върху гърба на великани. Губят вторите, а битката е тоталното духовно емигрантство ...

Понеже по-горе описвате духовната нищета като смирение, евангелското блаженство Beati pauperes spiritu ... (Блажени бедните духом ... - Матей 5:3) има друго значение. Отварям една скоба с цел това да стане по-ясно.

Йоан Златоуст дава следното обяснение на тези думи:

И така, с какво започва Христос, какви основи полага на новия живот? Да послушаме внимателно Неговото слово. Какво означава „Бедни духом” – смирените и съкрушените по сърце. Духом Той назовава душата и разположението на човека. Тъй като има много смирени не по своето разположение, а поради необходимостта на обстоятелствата, то Господ премълчавайки за такива, защото в това няма велика слава, назовава блажени тези, които по своя воля се смиряват и унижават. Защо Той не казал смирените, а бедните? Защото последното е по- изразително от първото.

Тук искаме да отворим една скоба и да поясним защо е по-изразително. Всъщност в новия български превод думата „беден” не предава добре точния смисъл, както думата „нищ” в църковно-славянския език.

Беден е този, който няма излишното, а нищ е този, който няма нищо, даже и най-необходимото. Бедният живее скромно, но спокойно. Нищият е в безпокойство и в постоянно очакване на смъртта заради нулевите си възможности за храна, лекарства, дом и т.н. Именно за това неговото име е жажда, борба и молитва. Инстинктът за самосъхранение на угасващия живот съдържа в себе си потенциал от голяма сила."

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Христо

Щом истинското щасите е в хората, защо тогава му търсят заместители ? Не го осъзнават ли, че е в тях ? Умът ли им пречи ? Станимир май беше споменал нещо от рода на, че животните усещат връзката си с Бог и при тях тя не е зацапана, усещат я , но е несъзнателна. При хората обаче липсва осъзнатост за тази връзка и целта е да стане осъзната. Нещо такова. Явно сме загубили съзнание за нея в процеса на развитие на ума, и като го надраснем, ще я осъзнаем напълно.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...