Guest apostol Добавено Юни 18, 2006 Доклад Share Добавено Юни 18, 2006 (edited) САЛАТКА, НО БЕЗ РАКИЙКА Всички диетолози в един глас твърдят, че салатите трябва да станат основна храна на хората. Те трябва да заемат далеч по- голяма част от дневното меню, отколкото това е прието. Още повече, че в България салати се ядат само тогава, когато се пие ракия... Салатите, с които ще ви запозная, са от цял свят. Те са изключително здравословни и, разбира се, нискокалорични. Защото нямат нищо общо с наложилата се напоследък мода да се смесват зеленчуците със сирене, месо, тежки сосове и т. н. ... И така, нека да преминем сега към отделните салати... ЗЕЛЕНА САЛАТА СЪС СОС ВИНЕГРЕТ Използваме маруля или зелена салата, нарязана по познатия начин. Можем, разбира се, да използваме домати, краставици и пр. Подправяме салатата със специален сос, изготвен по следния начин. В една дълбока съдинка смесваме 1 лъжица оцет “Балсамико” (намира се вече и на нашия пазар), със сока на ½ лимон и 1 лъжичка горчица. Разбиваме енергично с телта, докато получим хомогенна смес. Прибавяме 3 лъжици зехтин, сол и бял пипер на вкус. Разбъркваме отново с телта, докато получим гладък, гъст сос. С него заливаме салатата, към която можем да прибавим както черни, така и зелени маслини. ПАРИЖКА САЛАТА Ако сте се питали как големите френски майстори на кулинарията приготвят тяхната зелена салата, ето и отговора на този въпрос: Измивате една маруля или зелена салата и я накъсвате на дребно. Изготвяте заливка от 1 лъжица лимонов сок, 3 лъжици зехтин, сол, бял пипер на вкус и 1 ситно нарязана глава лук. Заливате салатата и я разбърквате. Прибавяте към нея 2 средно големи сварени картофа, нарязани на кубчета, 2 твърдо сварени яйца, нарязани също така на кубчета и накрая 3 големи, обелени домата, нарязани на кръгчета. Разбърквате и поръсвате с малко ситно нарязан магданоз. Има още една прочута френска салата, с приготовлението на която искам да ви запозная тук. Това е световно известната САЛАД НИСОАЗ Необходими са 4 големи и твърди домата, 3 средно големи сварени картофа, 200 гр. сварен зелен боб, 1 консерва риба тон, 100 гр. обезкостени маслини, 3 твърдо сварени яйца, 8- 10 рибки аншоа, няколко листа от маруля, сол, лимонов сок и зехтин за подправяне. На дъното на едно голямо плато нареждате измитите листа от маруля. Върху тях нареждате един пласт от нарязаните домати, а върху тях- пласт нарязани картофи. Върху тях подреждате зеления боб, а после и рибата тон. Най- отгоре се поставят маслините и нарязаните на четвъртинки яйца. Подправяте на вкус, оставяте да престои поне половин час. Малко преди сервирането я гарнирате с рибките и я поръсвате със ситно нарязан магданоз. Тази салата има много варианти. Вместо зелен боб може да използвате зелени чушки, нарязани на кръгчета. Можете да използвате също така краставици, лук и моркови. Можете, разбира се, да се лишите както от картофите, така и от рибата тон. Всичко зависи от вашия вкус и вашите предпочитания. САЛАТА ОТ СТАР ЛУК Нарязваме 2 глави стар лук на кръгчета. Поръсваме лука със шепа нарязан на ситно магданоз. Прибавяме 20 черни маслини, подправяме със зехтин, сол и лимонов сок. Разбъркваме. Ако имаме под ръка репички, гарнираме салатата с няколко от тях, изрязани като розички. Китайците са прочути като големи майстори на кулинарното изкуство, затова ми се ще да отскочим за кратко и до Китай. Долната зелева салата е чудесно допълнение на дневното ни меню през студените зимни месеци. Тя се прави, разбира се, с китайско зеле, което се намира на българския пазар, но ако то ви липсва, направете я с нашенско зеле. И така: КИТАЙСКА ЗЕЛЕВА САЛАТА Настъргваме зеле и моркови на едрото ренде. (Ако нямате моркови подръка, използвайте само зеле.) Прибавяме ситно нарязан магданоз (може и без него). Намачкваме салатата с ръце и я посоляваме леко. Подправяме с ябълков оцет, счукан чесън и сос от соя на вкус. Загряваме малко фъсътъчено олио и заливаме салатата с него. Разбъркваме добре и поднасяме. Тук му е мястото да кажа няколко думи и за китайското зеле. То се появява на нашия пазар през зимата и именно поради това е един безценен продукт, който изцяло може да замести зелената салата и марулята. Още повече, че е доста по- крехко и по- вкусно от нашето зеле, пък и от всяка една салата. В този смисъл аз най- горещо ви го препоръчвам. Обещал бях, че няма да ви занимавам с месни салати, но има няколко изключения, с които непременно искам да ви запозная. Рибната салата е много полезна за сърцето (големият сърдечен хирург д-р Кристиян Барнард препоръчва да се яде риба поне един път в седмицата), а салатата с пилешки гърди може да бъде поднесена като самостоятелна малка закуска. САЛАТА ОТ ПУШЕНА РИБА Пушената риба се обезкостява и почиства от кожата. Накъсваме я на малки парченца и ги поставяме в дълбок съд. Нарязваме един сварен картоф на кубчета и го прибавяме към рибата. Нарязваме на кубчета и едно твърдо сварено яйце, което също така прибавяме към рибата и картофа. Към тази смес прибавяме още няколко лъжици сварен грах и една настъргана глава лук. Подправяме с бял пипер и сол на вкус, заливаме със сока на един лимон и няколко лъжици обезмаслено кисело мляко. Поръсваме със ситно нарязан копър и разбъркваме добре. И все пак... Не бива да се злоупотребява с хранителни продукти, подложени на опушване. Лекарите са вече напълно сигурни в това, че те представляват сериозен канцерогенен фактор. ЦИТРУСОВА САЛАТА Смесваме филетата на 1 грейпфрут и 1 портокал със сварени и обелени скариди. Заливаме със сока на 1 портокал и 1 грейпфрут. Подправяме с няколко капки оцет “Балсамико” и няколко капки студено пресован зехтин. Разбъркваме добре и сервираме в половинка от пъпеш, чиито семки са отстранени. Сещам се за още една цитрусова салата, която е много ефектна. Казва се САЛАТА “ПРИМА ВЕРА” Обелваме и нарязваме филетата на 2 портокала на хапки. Прибавяме 100- 200 гр. обезкостени зелени маслини, нарязани на кръгчета. Подправяме с 3 скилидки счукан чесън и малко студено пресован зехтин. Разбъркваме добре и поднасяме. Ще ви запозная с още една забележителна италианска салата. ОРИЗОВА САЛАТА С РИБА ТОН Сваряваме 1 чаша ориз и го изсипваме в купа. Подправяме с 2 лъжици зехтин, сока на ½ лимон и 1 лъжичка горчица. Разбъркваме. Прибавяме 2 твърдо сварени, нарязани на кубчета яйца, 2 нарязани на кубчета домата, 2 нарязани на кубчета кисели краставички, 1 консерва риба тон, 6 обезкостени и нарязани черни маслини и 6 нарязани зелени маслини. Разбъркваме добре и сервираме. Не бих искал в никакъв случай да пропусна и италианската картофена салата, която според мен е най- вкусната в света. КАРТОФЕНА САЛАТА С РИБА ТОН Измийте и сварете 4 цели картофа. Обелете ги още преди да са изстинали напълно и ги нарежете на кубчета. Прибавете към тях ситно нарязана глава червен лук; посолете и подправете с бял пипер. Залейте сместа обилно със зехтин, прибавете малко бял оцет. Разбъркайте добре. Оставете салатата да престои така няколко часа. Един час преди да я сервирате прибавете 100 – 200 грама риба тон, 100 – 150 гр. обезкостени черни маслини, разбъркайте леко и украсете с каперси. САЛАТА “ЦЕЗАР” Ето една легендарна салата и аз просто се чувствам задължен да ви дам рецептата за нея. Имайте предвид обаче, че това е една много пипкава и сложна работа. Препоръчвам я само за изключителни случай, особено тогава, когато на гости сте поканили изпечени сноби. Сблъсквал съм се с какви ли не “рецепти” за тази салата. Особено налудничави бяха тези, които даваха и дават разни телевизионни “експерти”. Знайно е обаче, че когато кръстосаш фльорца, курешка и идиот, получаваш...телевизионер. Не отричам, че съществуват най- различни варианти, но аз ще ви запозная с оригиналната рецепта, създадена през 1924 година от мексиканския готвач Цезар Кардини, на когото е и наречена. За 2 порции е необходима една (измита) маруля, като характерното в случая е това, че листата и не се нарязват, а се накъсват. Така, според някои чревоугодници, тя не горчала. По този начин уж приготвяли салатата на префинените римски императори. Както и да е... За заливката ще са ви необходими следните продукти: - 10 зърна каперси (намират се на доста солени цени в добрите супер- маркети) - 3 скилидки чесън - 1 консерва аншоа в олио или зехтин - 1 лъжица винен оцет - 4 лъжици студено пресован зехтин - ½ лъжица лимонов сок - ½ лъжичка Дижонска горчица - ½ лъжичка сос Worcester - 1 жълтък - 30 мл. коняк - няколко капки сос Tabasco - ½ лъжичка сол - 1 лъжичка чер пипер - 8 лъжици настърган “Пармезан” - крутони от бял хляб Тук му е мястото да отбележа, че сосовете Worcester и Tabasco, както и Дижонската горчица могат да се намерят в специализираните магазини за подправки. Същото важи и за сиренето “Пармезан” – търсете го в малкото специализирани магазини за сирене у нас. И още нещо- колкото по- добър е конякът, който ще използвате за приготовлението на тази салата, толкова по- добър вкус ще има тя... Заливката се приготвя по следния начин: черният пипер (аз лично ви препоръчвам да го замените с бял), солта, чесънът, каперсите и половината консерва аншоа се поставят в дървено хаванче. Счукват се много добре, докато се получи гладка паста. След това се прибавят лимоновият сок, сосовете Tabasco и Worcester, конякът и горчицата. Отново разбиваме сместа с чукалото. Прибавяме оцета и зехтина и разбъркваме, докато получим хомогенна смес. Най- накрая прибавяме и суровия жълтък, разбъркваме отново много добре и с този сос заливаме салатата. Разбъркваме. Поръсваме с настъргания “Пармезан”. Гарнираме с останалите рибки аншоа и крутоните. Повече от ясно е, че сиренето “Пармезан” може да бъде заменено и с кашкавал. Що се отнася до крутоните, то аз не ви препоръчвам да ги пържите; далеч по- добре ще е, ако нарежете няколко филии бял хляб на кубчета и го запечете във фурната. В краен случай бихте могли да изпечете две филии бял хляб в тостера и след това да ги нарежете на кубчета. Големите кулинари дори твърдят, че салатата е по- вкусна без крутони. Това означава, че вие преспокойно можете да ги изпуснете. Нищо друго обаче не може и не бива да бъде пропускано или заменяно, защото крайният резултат в никакъв случай няма да е добър. Говори се, че Цезар Кардини е експериментирал години наред, докато получи тази така вкусна салата... Редактирано Юни 19, 2006 от Васил Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Юли 13, 2006 Доклад Share Добавено Юли 13, 2006 Препоръчаха ми следната салата : ЛЕВУРДА + ПОРЕЧ + ПОТОЧАРКА + ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА + ГЛУХАРЧЕ Чакам търпеливо + благо да ме поканят на гости Любов + Светлина + Мир + Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Синева Добавено Юли 13, 2006 Доклад Share Добавено Юли 13, 2006 Оп - оп - оп - оп!!! Моя територия! Маркирам я! Майтап бре! Само уточнявам. Историята на Цезар След първата световна война италианецът Цезар Кардини емигрира в Америка. През 20-те години на миналия век, той има малък хотел с ресторант в мексиканския град Техуана, който се нарича "При Цезар". Самият Кардини живее от другата страна на границата - в Сан Диего, но сухият режим го кара да прави бизнес извън пределите на САЩ. Един път в Деня на независимостта заведението се оказва препълнено с холивудски кинаджии, които се събират да отпразнуват празника. Цезар изпада в паника - има достатъчно напитки, но с храната нещата не стоят така. Всички запаси са свършили, а съседните магазини вече са затворени. На Кардини не му остава нищо друго освен да импровизира с наличните продукти - зелена салата, зехтин, хляб, яйца, сирене и сос "Уорчестър". И тогава си спомня на какво го е учила майка му на времето: Яйцето, пуснато в кипяща вода точно за 60 секунди, придобива особена консистенция и подправя салатата също както хубавата застройка - супата. Кардини натърква салатиерата с чесън, слага в нея салатените листа, прибавя яйцата, настърганото сирене, лимонов сок, подправки и кротони, изпържени в зехтин и натъркани с чесън. По късно в състава на салатата се появяват и други съставки, в това число и аншоа. Нея както разказва легендата, я добавя в рецептата Алекс Кардини, бивш италиански военен летец, който се присъединява към делото на брат си. Той нарича този вариант "Салатата на авиатора" в чест на летците служили в Сан Диего. Скоро тя става много популярна и след време я преименувана в "Цезар". Самият Кардини е против присъствието на аншоа, тъй като сосът "Уорчестър" дава достатъчно пикантност. Така или иначе за няколко години салатата става ястие, заради което специално идват в Тихуана. Сред почитателите са тогавашните холивудски звезди и даже жената на принц Едуард 8 Уелски. Чрез нея "Цезар" дебютира и в Европа. необходими продукти за 4 порции: 1 маруля 3 филии хляб 4 с.л. настъргано сирене "Пермезан" 1 с.л. олио за намазване за соса "Цезар" 1 яйце 1 феле от аншоа 10 с.л. зехтин 2 с.л. лимонов сок 1 ч.л. сос "Уорчестър" 1 ч.л. горчица 1 скилидка чесън сол и черен пипер на вкус Начин на приготвяне: 1. Марулята се измива и старателно се подсушава. Накъсва се на едри парчета и се поставя в салатиера. 2. Приготвят се кротони, като хлябът се нарязва на дребни кубчета, които се подреждат в намазана с олио тава и се пекат в загрята фурна 10-15 минути, като периодично се разбъркват. След като добият златист цвят, кротоните се изваждат и се оставят да изстинат. 3. Яйцето се вари 1-2 минути, обелва се и се поставя в съд за пасиране. Добавят се и останалите съставки, предвидени за соса. Пасира се добре. 4. В салатиерата с марулята се прибавят кротоните. Непосредствено преди да се консумира, салатата се подправя със соса и се поръсва със сирене "Пермезан". От списание "Бон Апети" брой 31, юли 2005 Самият аз предпочитам по простите и натурални неща, които идват директно от природата - без пикантерии, но всеки с вкуса си. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Юли 13, 2006 Доклад Share Добавено Юли 13, 2006 хе хе хе - ех ех ех туй за териториите ще го проверим на дело, то и аз не случайно се разписах по темата Любов + Светлина + Мир + Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Синева Добавено Юли 13, 2006 Доклад Share Добавено Юли 13, 2006 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Юли 14, 2006 Доклад Share Добавено Юли 14, 2006 имаш ли инфо за изискванията/критериите на HACCP плана за производство/приготвяне на салати от пресни зеленчуци? Любов + Светлина + Мир + Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Синева Добавено Юли 14, 2006 Доклад Share Добавено Юли 14, 2006 Имам изискванията на ДВСК и ХЕИ към заведенията за обществено хранене. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Юли 17, 2006 Доклад Share Добавено Юли 17, 2006 има доста актуални неща по темата за качеството и безопасността - регламенти и сертификации разни задължителни и то със срокове , но това по меила. Любов + Светлина + Мир + Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Максим Добавено Септември 1, 2006 Доклад Share Добавено Септември 1, 2006 Какво знаете за съдържанието на прана в зеленчуците? Четох, че най-много прана съдържат зеленчуците със зелен цвят, те имат положителна прана. Доматите и картофите имат неутрална прана. Докато лукът, чесънът и патладжанът имат отрицателна прана. Т.е. те нямат такава. Даже черпят от твоята. Те спадат къв групите раджастична и тамасична храна (за препоръчване е само сатвичната). Ако човек твърде много медитира-само тогава е добре да консумира лук, чесън или патладжан. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Септември 5, 2006 Доклад Share Добавено Септември 5, 2006 Нищо конкретно всъщност не знам ама си ги сладко яяям...винаги с много благодарност Дааали е точно така - това за лука+чесъна+патладжана...ще се позамисля и понаблюдавам Любов + Светлина + Мир + Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Милкана Добавено Септември 5, 2006 Доклад Share Добавено Септември 5, 2006 Какво знаете за съдържанието на прана в зеленчуците? Четох, че най-много Докато лукът, чесънът и патладжанът имат отрицателна прана. Т.е. те нямат такава. Даже черпят от твоята. Те спадат къв групите раджастична и тамасична храна (за препоръчване е само сатвичната). Ако човек твърде много медитира-само тогава е добре да консумира лук, чесън или патладжан. Най-накрая разбрах къде се крие органичната ми непоносимост към лука и чесъна, за патладжана - минавам и без него Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Октомври 15, 2006 Доклад Share Добавено Октомври 15, 2006 Препоръчаха ми следната салата : ЛЕВУРДА + ПОРЕЧ + ПОТОЧАРКА + ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА + ГЛУХАРЧЕ Чакам търпеливо + благо да ме поканят на гости Любов + Светлина + Мир + Радост Аз половината неща от твоята бленувана салатка не знам какви са, ха-ха, а сега де, направо ме уби, защото преди две година ядох салатка с глухарчи и хич не ми хареса, амаааа гооорчи почти като пелинче-уф, че горчеше , а за италианците си е супер деликатес-що така? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Максим Добавено Октомври 15, 2006 Доклад Share Добавено Октомври 15, 2006 Сега е времето на карфиола. Сварен и залят със сос е великолепен. Здравословно и вкусно. Основното ми ядене в тези дни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Октомври 16, 2006 Доклад Share Добавено Октомври 16, 2006 Сега е времето на карфиола. Сварен и залят със сос е великолепен. Здравословно и вкусно. Основното ми ядене в тези дни. Също ако е много крехкичък аз го начупвам на ситничко и правя салатка с краставички, магданоз и сусамче, много е приятно Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mochito Добавено Февруари 18, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 18, 2010 Салата от нахут(може и +соя) - нахута се накисва във вода(трябва да престои така поне 12-14 часа) през което време нахута поема вода и набъбва.След това водата се излива и в нова вода се вари в тенджера под налягане за около 1 час(плюс/минус 10/15мин.). След като е сварен нахута се прецежда(най-добре с топла вода). Така сварения нахут аз го гарнирам с нарязани на ситно кис.ели краставички,задушени моркови,задушено червено цвекло и маслини.Подправките са пожелание - аз използвам зехтин,магданоз, куркума и джинджифил(на прах). На салатата много и отива и майонеза(за веганите растителна). Да ви е сладко! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Февруари 19, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 19, 2010 Ето рецептата на една салата която много харесвам: айсберг - 1/4 2 средни моркова червено цвекло 1/4(от средните глави) кромид 1/2 (от средните глави) копър или магданоз сол зехтин лимонов сок Айсбергът и лука се нарязват,морковите и червеното цвекло се настъргват на едро ренде,добавя се зелената подправка.Солта,зехтина и лимоновия сок са според вкуса. Добър апетит! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Слънчева Добавено Февруари 20, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 20, 2010 Любимата ми салата, не много здравословна ма й е: Доматки, моцарела, босилек и зехтинче. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 20, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 20, 2010 Ето и една екзотична салатка с пресни гъби Необходими продукти са: Между 200 и 400 гр. пресни гъби печурки; 1 връзка копър; 1 връзка магданоз; 1 връзка босилек; 1 лимон или оцет балсамико; зехтин на вкус; сол; черен пипер; връзка пресен лук или няколко стръка пресен чесън по избор; Всички продукти се приготвят като се нарязват според желанието на майстора и се овкусяват според вкуса на компанията, гъбите се слагат сурови в салатата. За консумирането й количество и време няма, набляга се на личния избор и вкус... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Една любима моя салата, изключително свежа и приятна за есенно- зимния сезон. Чух я преди години от една певица, потомък на руски благороднически род. Това била любимата салата на баба и.Естествено леко осъвременена(предполагам). Резултатът е неочаквано вкусен и свеж. Салата с карфиол и гъби Количеството е според предпочитанията и броя на консуматорите . Суровият карфиол се начупва на розички. Всяка розичка се реже на тънки парченца по дължина, след това се измиват хубаво гъби печурки- също сурови(могат направо да се обелят). Суровите гъби също се нарязват на тънки дълги ивички. Смесват се суровият карфиол и суровите гъби(вече нарязани) и обилно се заливат с изцедения сок на един лимон(или количество на вкус). Отавят се около 15 мин в хладилника. Преди консумация се подправя със сол, босилек, черен пипер и олио и се консумира охладена. Съвет към този който я приготвя- ситните парченца, които остават след нарязването на карфиола, може да се използват за приготвянето на вкусна крем супа от карфиол. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
loraip22 Добавено Февруари 26, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 26, 2010 Обичате ли авокадо?Аз се наслаждавам на превъзходния му вкус-натурален или в салата,ето любимата ми:Айсберг,червен лук,настъргани моркови,домати,краставици се разбъркват с малко сол,балсамико и зехтин.Добавя се добре омекнало авокадо нарязано на кубчета,начупени орехови ядки и парченца козе сирене.Деликатно се разбърква и дегустира с пълнозърнест хляб.Бон апети Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Февруари 27, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 27, 2010 Моите най- вкусни салати са: 1 морков 1/8 лимон червен лук червено цвекло ленено семе-щипка сол,зехтин 2-3 червени домата 2-3 печени чушки краставица кромид лук магданоз сол олио сирене са поръсване сварени картофи- сварен морков грах царевица майнеза приготвена от:250 ml олио, 1яйце и лимон на вкус разбити с пасатор, добавям 1:1 към майонезата чеснов сос Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Milena Добавено Февруари 27, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 27, 2010 ~ моркови, червено цвекло и прясна краставица - настъргани и подправени със зехтин и лимонов сок Публикуваните рецепти звучат много вкусно Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Септември 1, 2010 Доклад Share Добавено Септември 1, 2010 (edited) Салата от задушени камби Продукти - камби,магданоз или копър,чесън,сол,оцет растителна мазнина. Камбите се измиват,изтърбушват и нарязват надлъжно на по-едри парчета. В сгорещеното и леко подсолено олио се добавят камбите и малко гореща вода. Задушават се,като често се разбъркват и опитват - трябва да останат хрупкави! Към още топлите камби се прибавят зелената подправка,нарзания чесън,солта и оцета. Добър апетит! Редактирано Септември 1, 2010 от granat1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Август 23 Доклад Share Добавено Август 23 Спас Мавров и Джоджия Николова , дават становище за отрицателно духовно развитие при редовна консумация на домати . Но нямам личен опит и за това споделям ето това : Няколко рецепти с домати . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.