Velikoff Добавено Май 12, 2012 Доклад Share Добавено Май 12, 2012 Здравейте, искам да задам следният въпрос тъй като явно от доста години съм имал психологически проблеми в не толкова явна форма, преди около година вследствие употреба на марихуана получих, паническа атака и впоследствие взех да получавам при определени обстоятелства, доколкото съм наясно ПА и силни натрапливи мисли,(защото тях от малък ги имам), а в момента съм на 21, след няколко месечни неуспешни опити да се справя сам, реших да започна да посещавам психотерапевт. Започнах посещения при терапевт, който работи с когнитивно-поведенческа терапия, 1 път седмично, вече от 7 месеца го посещавам. В началото щом започнах терапията изяснихме, че доколкото разбрах при мен става дума за ОКР и повишена тревожност, макар че точната ми диагноза въобще не ми се изясни, та в началото аз вярвах, че терапията ще ми помогне да реша проблема си, обаче в последствие аз постепенно изгубих вярата че е възможно да реша проблема си по този начин, това стана защото след седем месеца терапия, аз не виждам голяма промяна у себе си освен, че онзи силен страх който имах в началото отслабна, аз все така продължавам да нехаресвам живота си превърнах се в една злобна, агресивна и заядлива спрямо другите хора личност, дори се съмнявам че диагнозата ми е точна, чудя се дали не става дума за друго заболяване, дали тази терапевтка не се бърка, защото доколкото въобще съм наясно макар и да виждам у себе си симптомите на ОКР, например забелязвам и други неща които, никъде не съм чел че са характерни за него, например, на моменти ставам, много заядлив сприхав агресивен спрямо някои хора, на моменти спрямо всички включително и себе си в такива моменти имам суицидни мисли мисли как наранявам някого, случвало ми е да се самонараня макар и леко, и чак накрая може да се появи тази тревожност или ПА. Та ако мога да формулирам по точно въпроса си, има ли смисъл да посещавам тази терапевтка, след като не усещам за седем месеца терапия да ми е помогнала така че да се променя по съществен начин след като и аз самия вече не вярвам, че тя може да ми помогне с този тип помощ и дали диагнозата ми не е сгрешена, и ако е така към кого да се обърна, на къде да тръгна, към психиатър ли, защото ако продължавам да я бутам по този начин дори и да не стана по зле, което е малко вероятно като се има предвид колко слабоволев съм, аз не виждам някакво по добро бъдеще за себе си. Съжалявам, че се получи така разпиляно, ще съм благдарен ако някой ми даде някакъв съвет. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Май 13, 2012 Доклад Share Добавено Май 13, 2012 (edited) Според мен е нужно открито да дискутираш с терапевтката си въпросите, които поставяш тук! Натрапчивите мисли са доста нахални, както сам знаеш прекрасно... Това, което аз знам от опита си, е че обикновените когнитивни техники нямат директно отношение към справянето, макар и да могат да бъдат част от преформулирането на тълкуването на ставащото! Истински тук помага mindfulness based behavioral therapy - питай гугъл за това! А в по-цялостен аспект работата е по смекчаване и промяна на характера, който всъщност подлежи възникването на натрапливите мисли! За психиатър - ако ти е много трудно, за няколко месеца приемът на антидепресант би бил на място. Но той няма да ти помогне да промениш характера и мисленето си, от което всъщност имаш нужда! Редактирано Май 13, 2012 от Орлин Баев Velikoff 1 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts