терзо Добавено Април 30, 2012 Доклад Share Добавено Април 30, 2012 Здравейте д-р Първанов!Извинете ме че ще се представя с псевдонима Терзо!На 45 години съм , а вече 20 и повече години страдам от ПР/паническо разстройство/!!Вече толкова години няма излизане от този почти ежедневен нечовешки,адски терор над личността и тялото ми какъвто е ПР!!Почти целият ми съзнателен живот мина в борба и сизифовски усилия да се мъча всячески да се преборя съсПР.Опитвал съм какво ли не:антидепресанти,билки,хомеопатия,самовнушение и автохипноза,иглотерапия и какво ли още не,но за огромно мое съжаление резултатите бяха нулеви или пренебрежимо малки!!Може би не съм бил настоятелен до края или не съм попаднал на правилната терапия или човек-незнам?Вече почти изгубих всякаква надежда че ,някой ден ще се отърва от този кошмар и ще заживея отново нормален живот!!За психотерапия съм споменавал на лекаря психиатър при който ходех, но той с пренебрежение и снисхождение се изказваше за своите колеги психотерапевти като ги наричаше търгаши и бърборковци, и че само с лекарства взимани месеци или дори години наред ще съумея да се почувствам "нормален" човек!И наистина цената на психотерапевтичните сеанси са прекалено високи за мен ,а с това сякаш се изчерпват и възможностите за лечението на това състояние!Тази безизходица още повече засилва отчаянието ми!Почти ежедневно съм тревожен,напрегнат,депресиран,със световъртеж,задух,сърцебиене и още куп "прелести" на които ме подлага Пр и Генерализираната тревожност!По някога получавам кризи поняколко на ден по време на работа или у дома независимо къде и с кого съм , а тревогата и страхът са неописуеми!!До такава степен съм свикнал с тези атаки ,че никой дори и не подозира как се чувствам аз в този момент и не разбира че нещо става с мен !! За капак на всичко имам и неврит на слуховият нерв който допълнително "подслажда" букетът от неприятни симптоми!!Не казвам ,че няма и хубави и сравнително спокойни дни,но те са отчайващо малко на фона на безкрайните години тормоз!!В дъното на всичко е непреодолимия страх от СМЪРТТА!!Страхувам се дори от споменаването за болести ,нещастни случаи и смърт!!Страхувам се че тези паникатаки и постоянна тревожност ще ме разболеят от рак ,инсулт и тн.Страхувам се за здравето и живота на моите близки:майка,баща ,съпруга ,дете и тн.И макар че, да благодаря на Бога всички са добре ,не ми дава покой мисълта че рано или късно ще се случи нещо лошо с тях или мен! Зная че страховете ми са преувеличени,ирационални и въпреки това съм като в психологически капан!! Хиляди пъти съм се връщал назад във времето и съм се опитвал да намеря първопричината за това ми сегашно състояние и сякаш нямам обяснение за това а само догадки! Объркан и отчаян съм:така ли ще изживея живота си като заложник на собствената си психика?Ситуацията в която се намирам в момента просто ме съсипва психически ,че и физически!!Проблемът е следният:преди няколко дни изтеглих банков кредит от1000 лв за да подпомогна финансово моя близка.Добър човек съм и го направих!Всичко бе съгласувано и обсъдено и със семейството ми, но в последствие се оказа ,че съпругата ми ми е адски сърдита за това че съм се решил на това и че как мога да помагам на хора които не познавам достатъчно добре и не е сигурно че ще бъдат лоялни, и в състояние да изпълнят своята част от задължениятат си за погасяне на вноските по кредита!!И наистина има право!!Действах импулсивно и емоционално,прибързано и с известна доза лекомисленост, понеже сумата не е чак толкова голяма и страшна, но все пак доста ще натовари семейният ни бюджет за година напред АКО моята позната не е във възможност да го погася !!И не напразно написах АКО с големи букви защото от там започнаха и моите проблеми! Писах Ви че страдам от много тежко ПР и генерализирана тревожност и тази случка отново" запали фитила" на неконтролируема тревога и стрес!Червеят на съмнението и безсилието и безпомощността ми да контролирам случващото се ме карат буквално да се треса от страх,мисля НАТРАПЧИВО И ПОСТОЯННО за риска, и при всяко подсещане за това се изпотявам,задъхвам,чувствам как стомахът ми се свива,замайвам се!Загубих и сънят си ,спя буквално по 2-3 часа на нощ което ме съсипва и физически и подсилва неимоверно страхът и тревогата, а в момента съм от два месеца на антидепресант и транквилант ,но и те не помагат!Хипохондрията /страхът ми от болести/не ми дава мира!Знам че се притеснявам за неща коитоБИХА СЕ СЛУЧИЛИ ЕВЕНТУАЛНО ,но от това не ми става по-добре!!Мъча се да се успокоя че всичко ще е на ред,че няма да има никакви проблеми ,и въпреки че вземам антидепресант и транксен се чувствам адски тревожен,относително спокоен съм само в кратки периоди от време в които се занимавам с нещо и сякаш се откъсвам за малко от проблема.Чувствам се виновен пред семейството си че едва ли не го обричам на глад и недоимък!!Изчетох едва ли не всички сайтове на български свързани с пр и гт, но сякаш се обърках още повече и се загубих в многообразието от техники!!Прочетох десетки пъти вашия блог за самопомощ при тези състояния!!Дори само като го чета изпитвам известно облегчение!!Как да се занимавам с интензивен спорт като едва имам сили да ходя а камо ли да тренирам усилено?Тревогата и безсънието до такава степен са ме изцедили че съм като призрак!!Техниките за релакс ги правя със записи от вашият,на Радио за личностно развитие сайт и от няколко руски сайта за самохипноза ! Наистина облегчават страха и дори понягога заспивам сладко по време на записа ,но още като отворя очи и се връщам в морето от тревога и страх!!Пробвам и контролирано дишане но нещо не ми се получават нещата!Моля Ви най-горещо за помощ и съвет!Имам Ви страхотно доверие и възхищение от материалите които съм чел от Вас за тези проблеми!!Нямам финансова пък и донякъде физическа възможност да пътувам до София или Плевен в това си състяние но ако се наложи и това ще сторя!!Живея и работя в Сливен!!Ходя и дневни и нощни смени на работа ,което също обърква в голяма степен ритъма на живот но нямам избор!!Моля Ви ако е възможно напишете ми няколко реда със съвети за излизане и справяне с моите здравословни и психологически проблеми!!Моля Ви Вие сте ми като последна надежда и лъч светлина!! Извинете ме за многословието и прекалената емоционалност на изказа ,но само мисълта че има с кого да споделя проблема си ме кара да се чувствам по-добре!!БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ МИ СЪС СЪВЕТ!!ЩеВи бъда безкрайно благодарен!!Ще чакам с трепет и надежда вест от Вас!!Бъдете здрав! ps:Много ви моля ако е възможно да ми напишете ваш мобилен или друг телефон ,защото ми се ще по- директен контакт с Вас !! Поздрави Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Април 30, 2012 Доклад Share Добавено Април 30, 2012 Здравейте, Без да искате сте обединили мен и Орлин в един човек. Аз нямам записи, блог или каквото и да е в интернет. Смятам, че психичните проблеми са достатъчно сложни и опитите да се решат от самия човек с четене на книги и материали, са по-скоро вредни, отколкото полезни, защото забавят човека и го оставят ненужно дълго в проблема. Съдейки по поста ви, съм напълно прав - няма как да се справите сам.Така че имате два варианта: увеличавате дозата на лекарствата, които приемате, под контрол на психиатър, или си намирате психотерапевт. Разбира се, комбинацията от двете неща е най-добре. Но за пореден път ще перефразирам пословицата: ако с гледане се ставаше касапин, то кучето щеше да е най-добрия, т.е. с четене няма как да стане. Трябва да се отиде при специалист. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Май 1, 2012 Доклад Share Добавено Май 1, 2012 (edited) Принципно съм съгласен с Тодор! Психотерапията не може да се замени при всички проблеми и случаи със самопомощ. Аз съм фен на самопомощта и дори смятам, че преди да потърси терапевт, е добре човек да е пробвал да се справи сам! Тук вече идва конкретизацията на това пробване - ако не се получава в рамките на няколко месеца, това значи, че разбирането и осъзнаването не е на ниво. Или че правенето на някоя прочетена методика се пречупва силно през изкривени невротични механизми - тогава осъзнатият съвременен човек се обръща за помощ към психотерапията. Получавал съм стотици писма от хора, на които прочитането на материалите ми е било достатъчно за преодоляване примерно на паническо състояние, депресивност, фобия... Но, както и Тодор казва, психотерапията е незаменима! Някои проблеми са особено силно защитаващи присъствието си - хипохондрията е такъв проблем. При нея и най-рационалните когнитивни техники биват помитани от ирационалния страх от смъртта. Единственото, което остава тук, е работа на по-високо ниво! Докато човек не се довери на Живота, докато не се смири и приеме, че всеки миг може да си отиде, дотогава няма как и да живее свободен и самоуверен! Защото при хипохондрията съществува една огромна гордост - егото се е раздуло защитно и с малките си свръхконтролиращи усилия иска да "спаси" животеца. Разбира се, това е популярен изказ - но и по-близък до реалността ни! Та, така е - често психотерапията е незаменима! А при някои проблеми тя е и по-продължителна! Това е! Редактирано Май 1, 2012 от Орлин Баев Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts