Eлф Добавено Април 19, 2015 Доклад Share Добавено Април 19, 2015 "- Кажи ни за Религията. А той в отговор му рече: - Нима днес говоря за нещо друго? Не е ли религията всяко дело и всеки помисъл - а и онова, което не е нито дело, нито помисъл, а чудо и удивление, –и те бликат в душата дори когато ръцете дялат камък или тъкат платно. Кой може да отдели вярата си от работата си и своето упование от своето призвание? Кой може да просне пред себе си часовете и да ги раздели с думите: ” Това е за Бог, това е за мен; това е за душата ми, а онова – за тялото ми” ? Всичките ви часове са крила, размахани в простора, и всеки мах е по една от същностите ви. Който носи добродетелта си като празнична дреха, по-добре гол да ходи. Вятърът и слънцето няма да пробият дупки в кожата му. А който се води по общото понятие за нравственост, затваря потайната си птичка в клетка. Но волната песен не излиза от решетки. И тоя, за когото поклонението е прозорец – да го отвориш и пак да го затвориш, – той още не е бивал в обиталището на душата си, чиито прозорци са разтворени от зори до зори. Дневните ви творения са ваш храм и ваша религия. Затова, когато влизаш в храма, вземи всичко свое със себе си. Вземи плуга си и наковалнята си, вземи млата и лютнята си - нещата, които си създал от нужда или за разтуха. Защото в упоението си не можеш да се вдигнеш над постигнатото, нито да паднеш под загубеното. И вземи със себе си останалите люде: защото в поклонението не можеш да полетиш по-високо от надеждите им, нито да се смириш под отчаянието им. И ако искаш да познаеш Бог, не почвай да гадаеш. По-добре се огледай наоколо и ще видиш как Той си играе с децата ти. Огледай се и ще видиш как Той върви по облака и как посяга с ярката светкавица или се спуска с рукналия дъжд. И ще Го видиш как се усмихва с цветята и как се вдига и маха с ръка в дърветата." Джубран Халил Джубран Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts