Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Моля за помощ

nina_74

Recommended Posts

Здравейте! От едно известно време ме тормози един проблем които разбрах преди около една година. От седем години съм с един мъж на 32г, които много обичам, но разбрах че баща му е болен от шизофрения. Към момента при него не съм открила симптоми на тази болест, тъй като съм прочела много литература по този въпрос. Не можах да получа отговор на няколко въпроси: Задължително ли се унаследява болестта както при децата, така и при внуците в моя случай? Ако имам дете от този мъж и при него ли ще се развие тази болест? Има ли някакви изследвания които може да се направят за да се прецени риска?

Линк към коментар

Обичайте се и живейте спокойно.Не четете повече за шизофренията и не се плашете.Риска за съпруга ви и децата ви е пренебрежително малък и не заслужава да се обсъжда.И ако мислите, че само ви успокоявам по назад във форума има две подобни питания и на тях така съм отговорил по същият начин.

Линк към коментар

Има теория за шизофреногенното семейство. Т.е. определен тип поведение на родителите, което предразполага към евентуално развитие на тази болест. Един от факторите е майката много да се притеснява, че детето може да не се роди "нормално", след което да го обгрижва и следи прекомерно, да го превърне едва ли във функция на себе си. В този смисъл мен ме притеснява много повече страха Ви, като възможен отключващ фактор, отколкото евентуална наследственост. Ако имате дете, би било добре да минете през терапевт, с който да се обсъди добрият семеен модел на отглеждане, понеже не само неглижирането, но и една свръхобгрижваща позиция спрямо детето, също би било вредна.... дори да не говорим за шизофрения вече, говорим за щастието и пълноценното израстване на едно дете.

Иначе - напълно нормално е да се питате такива въпроси и да се грижите за бъдещите си деца. Но човек няма никаква сигурност в този живот, няма как - трябва да го приемем. Хората, както си вървят изпускат бебетата си на леда... Сама разбирате, че Вашият страх има такъв процент възможност да бъде основателен, както и страхът, че разхождайки бебето си, ще се подхлъзнете и ще го изпуснете на леда.

Бъдете щастлива!

Линк към коментар

• Добави...