Гарванче Добавено Януари 15, 2010 Доклад Share Добавено Януари 15, 2010 (edited) аз както казах мога и без месо - на мен ми се вижда по-вредно тестените изделия - макар че преди обожавах пирожки ама ги развалиха - вече не ги правят същите - честно казано предпочитам салата домати със сирене и евентуално нещо малко пилешко отколкото каквото и да е тестено - може би всеки си има вредни храни дето не иска да консумира организмите са ни различни Редактирано Януари 15, 2010 от Гарванче Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest НиколаДамянов Добавено Януари 15, 2010 Доклад Share Добавено Януари 15, 2010 ... Защото в тези химически времена не е ясно кое е по-полезно и по-вредно: да си хапнеш малко и да забравиш или да подтиснеш желанието и да си върл веган; да овладееш повика на вкусовите рецептори или да си наложиш желязна диета; месото от кокошката на някоя баба, хранена и живяла нормално или яйце от кокошки, живяли в мини клетки и никога не виждали светлина; или пък сирене от неизвестни чуждестранни крави, които са тъпкани с антибиотици, хормони и какво ли още не. ... Viki3 ,ти какво би избрала за храна - лично за теб от "или"-тата които си написала ? И какво би избрала за храна на семейството ти (деца, мъж), която навярно ти приготвяш ? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
galgo Добавено Януари 15, 2010 Доклад Share Добавено Януари 15, 2010 ето някои мисли на Учителя на тази тема: И човек се е отклонил от правилния начин на хранене. Бог е определил на човека да се храни с плодове, а той сам е нарушил този закон. От гледището на хигиената месната храна е нечиста. В клетките на животните има много нечистотии, микроби, извержения, вследствие на което човек често боледува. Невъзможно е човек да се храни с месо и да бъде абсолютно здрав.(Плодът на Духа - Съборни Беседи, 09.08.1939 05:00 Сряда, Езерата) Едно от големите противоречия в човешкия живот се дължи на храненето. Като процес, храненето произвежда вътрешни противоречия в човека, Запример, какви по-големи противоречия можете да търсите от тия, на които месоядците се натъкват? Месото съдържа много отрови и нечистотии в себе си, които причиняват много болести. Болестите развалят целия живот на човека. Месната храна указва влияние не само върху организма на човека, но и върху неговия психически живот. Като се храни с месо, човек възприема качествата на животното, което е ял. Едно отличително качество на свинята, запример, е ровенето. Тя мисли, че с ровене всичко става. Ровенето е отрицателна черта, която човек възприема от свинята. Като знаете това, вие трябва да бъдете внимателни в избора на храната си.(Новораждане, 19.08.1939 05:00 Събота, Езерата) Ще дам и аз едно малко обяснение. Допуснете, че имаме закон за яденето. Вие ядете растителна храна, но във вас един ден се заражда желание да ядете месна храна. Къде е лошото? Лошото седи в това, че вашият организъм не е свикнал на месна храна и ако почнете да ядете месо, той ще се разстрои. Ако накарате едно животно, което е свикнало на растителна храна, да яде месна храна, неговият организъм, неговият стомах не е свикнал и ще се повреди. Следователно за дадения случай злото седи в това: ако вие, които сте вегетарианци, искате да ядете месна храна, вас ви очаква смърт. Законът е почти същият. Когато някой месоядец искат да го направят вегетарианец, той ще претърпи същото нещо. Не е лесна работа човек да стане вегетарианец. Трябва да има едно преходно положение в храната.(Филмът на живота - Общ Окултен Клас, 03.07.1935 05:00 Сряда, София) Днес много хора грешат по причина на яденето. За да задоволят изискванията на стомаха си, те са готови на всичко. Те продават и веруюто си, и убежденията си, само да задоволят стомаха си. Здравето и силата на организма не зависят от пищната храна. Чистият и естествен живот освобождава човека от излишъците, а с това и от много мъчнотии. Като говоря за естествената храна, аз нямам намерение да ви налагам моето разбиране за храненето, но обръщам вниманието ви да употребявате такава храна, каквато обичате и която понася на организма ви. Какъв смисъл има някой да стане вегетарианец и постоянно да поглежда към месото, да съжалява, че се е отказал от него? За предпочитане е да си остане месоядец, отколкото да бъде вегетарианец и да се измъчва. Когато променяте режима на храненето и на живота си, правете опити, за да видите как ще ви се отрази промяната. Ако се отрази добре на организма ви, следвайте я; в противен случай, върнете се към стария начин на живот и на хранене.(Погледна Петра - Неделни Беседи, 18.08.1918 Неделя, София) Казвам: Месото няма отношение към живота на вегетарианеца. Обаче, за месоядеца, то е на място. Какво ще придобие човек, като яде месо? – Ще стане по-силен. Но като яде растителна храна, ще стане по-чист. Значи, месоядецът е по-силен, а вегетарианецът – по-чист. Наистина, месоядните животни са по-силни, по-жестоки, по-хищни. Същото е и в човешкия живот. – Каква храна е за предпочитане? – Ако си вълк, ще ядеш месо. Ако си овца, ще ядеш трева.(Първата песен - Утринни Слова, 14.11.1937 Неделя, София) Светлина и Хармония 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ради Добавено Януари 15, 2010 Доклад Share Добавено Януари 15, 2010 Та според него няма точно очертан характерологичен профил на всички хора от една и съща група, но значително по-често О-лите са лидери и екстроверти, А - изпълнители и интроверти, В - гъвкави посредници, АБ - не абсолютни консуматори, както се предположи по-горе, а тъкмо обратното - с цялостен поглед върху нуждите на хората Това е интересно определено и за случаите, които мога проверя изглежда верно, като някаква обща насока. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Януари 30, 2010 Доклад Share Добавено Януари 30, 2010 Всеки организъм има различни потребности.Ако човек хранещ се основно с месо стане изведнъж вегетарианец,това няма да му се отрази добре и той рано или късно ще се върне към месоядството. За такива хора е добре да направят компромис-да не отказват напълно месото(трябва да има превес на вегетарианската храна).Така организмът по-лесно ще премине към по-здравословния начин на хранене. И все пак колко често да консумира или да не консумира месо си решава всеки сам.Познавам месоядци,които са по-здрави от някои вегетарианци.Но те консумират и плодове,зеленчуци,зърнени храни. Безпокои ме друго. Напоследък много нашумя белтъчната диета на Дюкан.Според мен тя е опасна за здравето.Човешкият организъм не е пригоден да си набавя енергия от белтъчини.Все едно да наливаш на бензинов двигател нафта! Не зная дали във форума е дискутирана диетата на Дюкан,но ако не е, според мен би трябвало да се постави.Много жени унижтожават здравето си, просто защото не знаят вредите които нанася диетата. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Гарванче Добавено Февруари 28, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2010 (edited) гранат - аз я пазих тази диета на Дюкан(която не е за вегетарианци - макар че става ако консумират сирене и мляко като белтъчини на место месо) за 3 месеца бях свалила 12 кг - опасна е за здравето ако пиеш алкохол по времето когато я пазиш - не ми е нанесла вреди - лошото е че ако нарушиш по средата качваш наново аз не издърьах на третия месец но много мои познати я пазят и здравето и м се подобри откакто отслабнаха той дюкан си е описал книгата че има рискове да си докараш проблеми ако пиеш алкохол по време на диетата - и си е писал че се пази веднъж два пъти в живота - но е по-нездравословно ако останеш с наднормено тегло - диетата е за много дебели хора и наистина помага 5 кила да свалиш си личат веднага по тялото - и той си е писал в книгата за да не си навредиш на здравето не повече от 6 месеца да се пази после минаваш на смесена фаза за задържане - много хора обаче продължават на ударна и така си правят пробелм на здравето ако решиш да топиш мазнини пилешкото месо е най-силното нещо - не казвам че е свръх здравословно но аз исках да отслабна тогава и поех по пътя на Дюкан със пиле и сирене и извара и хляб от трици (домашен много хубав става ) ако имах тая сила пак да я опазя бих се пробвала пак - щото от тез 12 качих 6 от тогава , но поне вече не ми отстъпват място а транспорта и нося пак старите си дрехи дет не ми ставаха но пък намерих начин в който ако хапваш въглехидрати и белтъчини отделно (един ден едното един ден другото) пак дава резултат щото организма има нужда и от въглрхидрати Редактирано Февруари 28, 2010 от Гарванче Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кристиян Добавено Февруари 28, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2010 Един път на ден да се похапва месо според мен е най-добре. 365 пържолки за 1 година- опитайте, пък после ако на някой му стиска, нека да се оплаче че годината била лоша...Ако евентуално закъса със здравето- то не би било свързано с това, че му стиска да хапва по една пържолка дневно, а с това, че не му стиска да прави секс по веднъж дневно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Февруари 28, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2010 гранат - аз я пазих тази диета на Дюкан(която не е за вегетарианци - макар че става ако консумират сирене и мляко като белтъчини на место месо) за 3 месеца бях свалила 12 кг - опасна е за здравето ако пиеш алкохол по времето когато я пазиш - не ми е нанесла вреди - лошото е че ако нарушиш по средата качваш наново аз не издърьах на третия месец но много мои познати я пазят и здравето и м се подобри откакто отслабнаха той дюкан си е описал книгата че има рискове да си докараш проблеми ако пиеш алкохол по време на диетата - и си е писал че се пази веднъж два пъти в живота - но е по-нездравословно ако останеш с наднормено тегло - диетата е за много дебели хора и наистина помага 5 кила да свалиш си личат веднага по тялото - и той си е писал в книгата за да не си навредиш на здравето не повече от 6 месеца да се пази после минаваш на смесена фаза за задържане - много хора обаче продължават на ударна и така си правят пробелм на здравето ако решиш да топиш мазнини пилешкото месо е най-силното нещо - не казвам че е свръх здравословно но аз исках да отслабна тогава и поех по пътя на Дюкан със пиле и сирене и извара и хляб от трици (домашен много хубав става ) ако имах тая сила пак да я опазя бих се пробвала пак - щото от тез 12 качих 6 от тогава , но поне вече не ми отстъпват място а транспорта и нося пак старите си дрехи дет не ми ставаха но пък намерих начин в който ако хапваш въглехидрати и белтъчини отделно (един ден едното един ден другото) пак дава резултат щото организма има нужда и от въглрхидрати Гарванче,стигнала си до правилното решение!И според мен разделното хранене е най-добрият начин човек да поддържа фигурата и здравето си. Въглехидратите и белтъчините могат да се приемат в един ден,но между храненията трябва да има интервал от 4 часа.И задължително 2/3 от приеманата храна да бъдат плодовете и зеленчуците. Познавам една жена, която вече 2 години спазва диетата на Дюкан.Резултатът е плачевен-разклатено здраве и преждевременно състаряване. Светлина и Хармония 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Гарванче Добавено Февруари 28, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2010 2 години е опасно за здравето - и Дюкан го е писал ама някои решават на своя глава да продължат той си го е писал в книгата - повече от 6 месеца е нездравословно - после след месния период идва и един на задържане - който включва и въглехидрати но някои решават да карат на ударна форевър плюс това там номера е 3 дена белтъчини 3 дена белтъчини + зеленчуци и така се сваля постепенно без да се скапва фигурата в белтъчните дни може пак да включваш някои зеленчуци - ама аз се отказах щото Дюкан забранява плодовете а те са си нужни а и след 3 месеца живот без шоколад реших че не мога повече - човек има нужда и от захар колкото и да я водят вредна - изпитах го от опит Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Март 1, 2010 Доклад Share Добавено Март 1, 2010 Точен съвет гарванче няма.Мен са ме съветвали , че клетките имат памет.Когато ти се прияде, хапваш.Знам, че след години стомахът започва да спира производството на ензими за разграждане на месото.И при опити да хапвам нещо месно ми става кисело, гадно, просто това е несвойствено да го преработя и усвоя.Сама ще развиеш своя усет кога какво да опиташ, в момента, като че ли се усеща едно противоречие между ума и сърцето ти.Действай с метода на проба- грешка. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Гарванче Добавено Март 18, 2010 Доклад Share Добавено Март 18, 2010 (edited) не ми се сърдете, но съм решена и в момента за известно време може да подкарам пак Дюкан - но няма да е много драстичен - просто това е най-ефикасния начин да свалиш килца при който сваленото личи по тялото - в смесения период (белтъчини + зеленчуци както му викат) ще добавям и плодове - просто два месеца докъто преборя около 10-15 килца - и не е толкоз вреден - ако го спазваш както трябва и ако се въздържаш от алкохол през това време всичко е наред - пък и не е задължително да караш само на месо - можеш в ударната фаза да добавиш и гъби и краставици и млечни продукти - хляба за замества с палачинка/омлет от трици - за тия два месеца месото сигурно ще ми омръзне и ще го откажа - може да се замести и със сирене и яйца - но го правя само заради собственото си тяло искам да си вляза във норма- после си обещавам да спра месото Редактирано Март 18, 2010 от Гарванче Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Март 24, 2010 Доклад Share Добавено Март 24, 2010 не ми се сърдете, но съм решена и в момента за известно време може да подкарам пак Дюкан - но няма да е много драстичен - просто това е най-ефикасния начин да свалиш килца при който сваленото личи по тялото - в смесения период (белтъчини + зеленчуци както му викат) ще добавям и плодове - просто два месеца докъто преборя около 10-15 килца - и не е толкоз вреден - ако го спазваш както трябва и ако се въздържаш от алкохол през това време всичко е наред - пък и не е задължително да караш само на месо - можеш в ударната фаза да добавиш и гъби и краставици и млечни продукти - хляба за замества с палачинка/омлет от трици - за тия два месеца месото сигурно ще ми омръзне и ще го откажа - може да се замести и със сирене и яйца - но го правя само заради собственото си тяло искам да си вляза във норма- после си обещавам да спра месото Гарванче,това е страхотно! Ще си позволя да ти дам още една идея.От опит знам,че разделното хранене е най-доброто когато човек реши да сваля килца а и да премахне някои хронични здравословни проблеми. Захарта трябва да се замести с мед,солта почти да се изключи,бялото брашно да се забрави завинаги.Не е лошо към диетата да се добави спирулина-подпомага отслабването,пречиства кръвта и пречи да получим анемия ,която може да се появи поради неправилно хранене или лоша усвояемост . Разделното хранене не изключва месото.След време организма ти може сам да го отхвърли.Нискомаслените извара и мляко,яйцата,бобовите ще ти доставят необходимото количество белтъчини. При разделното хранене можеш да употребяваш всякакви плодове и зеленчуци и задължително растителни масла. Покълналите храни също са препоръчителни. За по-лесно отслабване водата се приема топла. С разделното хранене се свиква лесно и ако ти хареса можеш цял живот да го прилагаш без да се страхуваш за фигурата и здравето си. Светлина и Хармония 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Гарванче Добавено Март 25, 2010 Доклад Share Добавено Март 25, 2010 (edited) мерси гранат, но вече почнах с Дюкан който е на базата на същото което ти ми изреди само че захарта се замества с "нутра суит" но аз не я отхвърлих напълно слагам си в кафето чиста захар - но работи - от триците става готино хлебче с 1 яйце - но той препоръчва за лесно отслабване студени напитки и охладени помещения - попринцип когато ти е хладно организма от вътре се загрява - така гори по-бързо мазнините и излишното по тялото Редактирано Март 25, 2010 от Гарванче Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Гарванче Добавено Юли 24, 2010 Доклад Share Добавено Юли 24, 2010 абе от един месец спрях тоз Дюкан - обърнах си един мой си режим дето действа по-добре - от всичко по малко и по-начесто но още не съм спряла месото не в големи количества но си позволявам шунка и понякога луканка например макарче вторите е известно как ги правят какво ли не слагат в тях не искам и да се замислям - истината е човек да си послуша ритъма на организма и това от какво има нужда в един момент организма сам се уморява от месо и мазнотии и се ориентира към свежа храна Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юли 24, 2010 Доклад Share Добавено Юли 24, 2010 абе от един месец спрях тоз Дюкан - обърнах си един мой си режим дето действа по-добре - от всичко по малко и по-начесто но още не съм спряла месото не в големи количества но си позволявам шунка и понякога луканка например макарче вторите е известно как ги правят какво ли не слагат в тях не искам и да се замислям - истината е човек да си послуша ритъма на организма и това от какво има нужда в един момент организма сам се уморява от месо и мазнотии и се ориентира към свежа храна Здравей,Гарванче!Радвам се за теб!Слушай ритъма на организма си и няма да сбъркаш.Успех! Светлина и Хармония 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Август 2, 2010 Доклад Share Добавено Август 2, 2010 Храните ни пълни с лекарствени вещества, давани на животни източник: http://news.ibox.bg/news/id_1817921436 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Август 2, 2010 Доклад Share Добавено Август 2, 2010 Храните ни пълни с лекарствени вещества, давани на животни източник: http://news.ibox.bg/news/id_1817921436 Особено американските храни. Лекарства, хормони. Добре, че сме далече и са големи транствортните разходи. Лошото е, че американците се опитвата да внедрят политиката си за храните и в Европа. Голям натиск има. Светлина и Хармония 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 4, 2010 Доклад Share Добавено Август 4, 2010 Според мен и хранителните продукти от Европа не отстъпват по вредност на американските.От години сме поглъщали с храната какви ли не отрови без да го знаем. На натиска отвън може и трябва да устоим,ако искаме един ден България да не се превърне в болница за многопрофилно лечение! А дали да яде месо и колко често,всеки решава сам.Добре е,че вече има информация какви вредни вещества съдържа този хранителен продукт. Светлина и Хармония 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Август 10, 2010 Доклад Share Добавено Август 10, 2010 http://www.petatv.com/swf/video_level3.swf?v=veggie_love_011609_high,chew_on_this_500_280_high&i=veggie-love_500x280_high За тези,които се хранят със месо! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Август 10, 2010 Доклад Share Добавено Август 10, 2010 http://www.jenite.net/2010/07/ponedelnik-bez-meso.html Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Януари 10, 2011 Доклад Share Добавено Януари 10, 2011 Още едно проучване доказващо вредите от прекомерната консумация на месо. Червеното месо води до риск от инсулт при жените Това показва десетгодишно проучване сред 30 000 шведки Жените, които се хранят с голямо количество червено месо, могат да се окажат изложени на повишен риск от инсулт, показва ново проучване сред повече от 30 000 шведки. Изследователите откриват, че при консумиращите най-малко 102 г червено месо на ден е 42% по-вероятно да страдат от инсулт, поради блокиране притока на кръв в мозъка, в сравнение с дамите, които ядат по-малко от 25 г от продукта дневно. Диетите с червено месо са свързани с редица неблагоприятни ефекти, включително и повишен риск от някои видове рак, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, подчертават учените. В проучването, започнало 1997 г., д-р Сузана Ларсон от Каролинския институт в Стокхолм и колегите й включват 34 670 жени, в отлично здраве, на възраст 39–73 г. През десетте години на проследяване, 1680 от жените, или 4% от всички участнички, получават инсулт. 78% от тях претърпяват мозъчен инсулт, поясняват изследователите. Когато учените разделят участничките на групи, в зависимост от количеството консумирано червено месо, те установяват, че при тези, които приемат най-малко 86 г дневно, рискът от мозъчен инфаркт е 22% по-голям, в сравнение с жените, които употребяват по-малко от 36,5 г дневно. Дамите, които консумират преработено месо,най-малко 41,3 г на ден, са изложени на 24% по-висок риск от този вид инсулт, отколкото жените, които консумират по-малко от 12,1 г дневно. Изт. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон_ Добавено Март 20, 2011 Доклад Share Добавено Март 20, 2011 Ето един разказ по този въпрос: - Жена, дей кофата на Минчо, че трябва да яде? - До чешмата, къде да е? – отговори въпросително жената на Борил. Стопанинът се придвижи до двора, взе кофата и отиде зад кочината на минчо, където държаха фуража. Минчо беше едно малко розово прасенце, съвсем малко и наскоро отбито от майка му, със сини очи и закачлив нрав. Но беше закачлив само като виждаше стопаните. В останалото време беше тъжен. Кочинката му беше една малка бетонена къщурка, с отвор в една от стените, от където той наблюдаваше света. Не се виждаше много, но Минчо гледаше с интерес и някаква доза тъга през отвора, който беше прозорецът му към света. Той виждаше как се събужда денят, как се разгаряха огньове, които постепенно преминаваха в златни отблясъци на фона на един необятен син океан. Понякога този син океан беше като сива пелена, от която падаха различни малки парцалчета. Някои от тях влизаха при него и кацваха на изненаданата му муцунка. Имаше някакво вълшебство в тези парцалчета, понеже те ставаха много малки и изчезваха. А Минчо искаше да си играе с тях, да ги гони, да ги души, да тича, да тича, да тича, докато не остане без сили и се пльосне на килима от бели топящи се парцалчета. Днес беше слънчев ден, студен, но слънчев. Минчо гледаше през неговото прозорче и изучаваше света. Винаги, когато стопанинът отиваше при него, да му носи храна, го заварваше до дупката. Той не можеше да разбере какво толкова гледа това прасе през тази дупка, какво разбира една бъдеща свиня от каквото и да било. А нещата не бяха толкова прости, и Минчо не беше толкова глупав. - Хайде, малчо, ето ти днешната дажба, голяма свиня да порастеш – казваше обикновено Борил и му изсипваше кофата в едно дървено коритце. В един стар пластмасов леген му наливаше вода и го оставяше да се храни. Минчо бе изгубил нещо, не беше така жизнерадостен както едно време, когато го бяха взели от съседа. Не се радваше на стопаните си, нито грухтеше доволно, като ги видеше, а само стоеше и гледаше през тази дупка, което все още не беше проблем, но той не ядеше. А както знаем, това е основен проблем. - Докторе, прасето не се храни, виж го, сигурно му има нещо – с тези думи Борил посрещна ветеринарния лекар, който за нас беше ветеринарен лекар, но за Минчо си беше просто лекар. Докторът прегледа Минчо, преслуша го с фонендоскопа си и каза : - Нищо му няма, бай Бориле, съвсем здраво ти е прасето. Дай му някаква разядка, да почне да се храни. Бай Борил се почеса по врата и изсумтя нещо. Брои на доктора пет лева и го изпрати до вратата. „Какво да го правя тоя малчо? Не се храни, а времето минава. “ – мислеше си Борил. А Минчо гледаше небето, радваше се на птичките и чакаше залезът на слънцето. Когато слънцето умираше, за да се роди отново на следващия ден, лъчите му влизата в къщичката на Минчо и рисуваха огнени картини по стените му. Минчо гледаше през прозорчето и чакаше този момент да настъпи, все едно, че ако не гледаше, лъчите нямаше да дойдат на гости, а той ги очакваше. Те бяха единствените му приятели, които го посещаваха у дома. Без претенции, без преструвки. Той се опитваше да поддържа къщичката си подредена и чиста – хранеше се на едно място, а използваше противоположния ъгъл за своите нужди. Не разливаше вода и не стъпваше с крака в коритото с храната. Чистеше се редовно. Прозорчето му беше близо до мястото му за хранене и всъщност той спеше в „наблюдателницата“ си. На това място той прекарваше почти целия ден. Ето, лъчите се снишиха и влязоха в неговата къщичка. Минчо се отмести и завъртя глава към стените. Огнените им езици се плъзнаха по студения бетон като лава, течаща по склоновете на вулкан, преплитаха се и преливаха в чудни багри. Някои от багрите се събираха в разни форми, като силуети на хора, други се преплитаха в силуети на животни. В дупката на стената имаше една неравност и всяка вечер, точно преди да изчезнат лъчите, се образуваше едно тъмно поле, което приличаше на силует на прасе. В него Минчо виждаше всяка вечер силуета на майка си, затова и този момент от денонощието беше така очакван. Изгрухваше щастливо, тя го поглеждаше и се стопяваше в отслабващите слънчеви лъчи. Минчо се сгушваше и заспиваше, щастлив, че поне за малко е бил с майка си, която откъслечно помнеше вече, помнеше най-вече топлината на тялото й и грапавостта на езика й. А сутринта се събуждаше с раждането на новото слънце и заставаше на неговия прозорец. Гледаше как добитъкът отиваше на паша, как хората крачеха по улиците, бързайки по дела, със задачите и с грижите си, как птичките се гонеха във въздуха, как просто времето течеше. Гледаше един красив свят, до който той нямаше достъп. И мечтаеше за него. Да може да потича по зеления килим, да играе с останалите животинки, да се тръшне на някоя полянка и да гледа синьото небе. Минчо беше тъжен, но не беше нещастен. Все пак имаше прозорчето си към света, имаше онези пет минути вечер, преди залез слънце, когато лъчите влизаха в дома му и рисуваха приказни картини. Имаше и едни секунди, в които се появяваше силуетът на майка му за лека нощ. Нямаше как да бъде нещастен. Не и той. Но все пак мечтаеше да види света отвъд стените на своя дом, който хората наричаха кочина. Една сутрин Борил дойде и отвори вратата на къщичката на Минчо. Но не влезе вътре, а я остави отворена, широко отворена. Минчо се изненада, понеже обикновено вратата се затваря бързо и се обърна към нея. Стопанинът му го гледаше. Минчо бавно излезе на двора. За първи път виждаше двора от тази страна на бетонната стена. Виждаше небето, виждаше тревата, слънцето, което го будеше всяка сутрин, всичко беше така, както го виждаше през своя прозорец, но той сега беше щастлив, понеже беше частица от цялото. Не знаеше как да благодари на стопанина си за сбъднатата мечта, а стопанинът му в това време беше отишъл да вземе един инструмент и се връщаше с него в ръка. Минчо го гледаше с един поглед, изпълнен с благодарност и щастие. Пълно щастие, като вечността да се е побрала в един миг. И в този миг Борил замахна с инструмента и Минчо усети някакво парене, някаква струя обливаше тялото му. Той не можеше да разбере какво става, но нещо му прималяваше и чувството на щастие го напускаше. Не, не, чувството трябваше да остане, той толкова си беше мечтал да бъде навън, отвъд сухите бетонни стени, щастието трябваше да остане. Трябваше. Минчо се беше строполил на земята, в локва от собствената си кръв, а главата му гледаше към слънцето. Очите му бавно взеха да се затварят. Той виждаше огнените езици, които всяка вечер му идваха на гости, като грива огнено-разбита пяна. И както всяка вечер, лъчите се отдръпнаха и в тъмното пространство се оформи един силует, силуетът на майка му. Но този следобед силуетът на майка му не изчезна сред гаснещите лъчи, а потъна в една черна бездна. В тази черна бездна потъна и душата на Минчо. Розалина и Светлина и Хармония 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Светлина и Хармония Добавено Март 21, 2011 Доклад Share Добавено Март 21, 2011 (edited) Е направо разбиваш сърца!...И аз някога ядях такива като Минчо, и други като Сивушка например. Дори не само това, бях като вълк, само месо, нищо друго, баща ми ми казваше: "Ти си вълк, не мога да те прехраня!" После като гледах, гледах, гледах такива сцени, взех че се отрекох от месото, защо да ставам причина за този ужас...Много тежко беше, три пъти се връщах назад, наистина от вълк да станеш овца, но....струва си....тази моя жертва.....сега виждам, не е маловажна работа да се откажеш от месото, млеката, яйцата, дори бих казал е първото важно постижение в духовния живот. ....За всеки е различно...сигурно постепенния начин е най-добър, и падания ще има, но ставайте и вървете отново, Това е Благородство, Живот на Любовта. Минали са 19 години, от моето начало, Струва си! Насърчавам всеки от вас, Намерете вашия начин на хранене, от раз или постепенно освободете животните от тази ужасна служба, да бъдат пържолки в нашите усти....Те могат да обичат....Дори много повече от някои хора сега.....И тази Любов дава много повече от това каквото дава месото им. Моля изявете Божията Милост!...Направте тази ваша жертва, нама да съжалявате... Редактирано Март 21, 2011 от Светлина и Хармония Розалина, Мария-София и Латина 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон_ Добавено Март 21, 2011 Доклад Share Добавено Март 21, 2011 (edited) Не съобразих, че пускам четивото в един късен час и бих могъл да разстроя доста хора. Извинете ме. едит - бих искал да споделя една идея - Чрез храната, която консумираме ние избираме какъв живот да живеем. Това е ясно. Също така избираме и как ще умрем - болни или здрави. Опитно съм се натъкнал на следния феномен - човек живее толкова, колкото му е писано. Дали ще пие и ще пуши и ще яде месо, дали ще води богоугоден живот или небогоугоден, това няма отношение към продължителността на живота. Затова и изводи от сорта на "една чашка ракийка вечер е полезна, защото дядо ми живя 104 години" не са правилни. Той с тая чашка и без тая чашка пак би живял 104 години. Старият ми хазяин, също по-предишният ми хазяин и дядо ми са набор 22. Тримата живееха различен живот - единият - отдаден на Словото, вторият - на КГБ и секретните служби, третият - отдаден на разкриването на престъпления. Единият беше вегетарианец, вторият - млечна диета, третият - главно месо. И тримата живяха почти еднакво дълго. Да, можем да направим и следния извод - набор 22 е "корав" набор. И е напълно вярно. Хората пиели вино, защото било полезно, а гроздовият сок е по-полезен, само че... никой от тези хора, които пият виното, заради алкохола в него, няма да пият гроздов сок! С други думи - да, виното е полезно за тях, защото ако не пият вино, няма да поемат от полезните съставки! хаха. Да сте видяли по време на пости някой да пие гроздов сок, за да си набавя полезните вещества? /говоря за хора, които пият и ядат месо и само покрай постите се хващат да не пият и да не ядат месо/. Редактирано Март 21, 2011 от Антон_ Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Светлина и Хармония Добавено Март 23, 2011 Доклад Share Добавено Март 23, 2011 Да не ядеш месо е една крачка към Любовта, защо да стоим в студа. Любовта е най-красивата, най-приятната топлина. Нужно е да се развиваме, да еволюираме. Не е важно колко години ще живеем на земята. ....Защо света е такъв? Липсва милост, обич, любов. Иначе всичко друго май, чака по складовете. Имаме изобилие, но складирано, а трябва да раздаваме, щедро..... Да пиеш гроздов сок е прогрес, защо да стоим в заблудата? Трябват герои, да покажат че има живот на милост и благост, а за другите - когато се решат, един по един и те ще тръгнат по готовия път. .. Латина, Розалина и Мария-София 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.