Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Направление за психотерапевт или от сорта


Osman Aga

Recommended Posts

Наясно съм колко наивно звучи, но все пак. Може ли личната ми лекарка да ме прати при специалист, който може да ми свърши подобна работа на на терапевта. Скоро надали ще имам пари за терапия, а обсесиите са изключително тормозещи, винаги са ме тласкали и към депресивни състояния, когато чувствам вина за нещо, вкусът на живота се губи изцяло и усещаш само смъртта като възможно облекчение, но аз не съм безотговорен човек и така съм в патов измъчваща ситуация. Често джипитата имат направления, които са "кът" и трябва да си питаш за тях или да си техен човек, е аз съм "човек" на личната си... Ще ми се поне специалист да може да ме изслуша и да чуя (предполагам това би трябвало да е истината), че не нося вина за обсесиите си и не съм извратеняк, пак би било нещо.

Знам, че психиатрите просто предписват химии и хапове, каквито не искам и няма да пия. Моля ви, помогнете...

Линк към коментар
Share on other sites

Ами питай я - може да има нещо "изпод щанда"... :) Не знам какво ли би било то - може би зайче в цилиндър... Но питай!

С право питаш. В нормалните държави психотерапията се поема от здравната каса. Тук обаче не е така. И да се случи, едва ли ще се поемат повече от няколко сесии. А понякога, особено при ОКР, има нужда от доста работа... Преди 2 години имах нужда от зъболекар. Сумата, която платих беше над 5000 лева. Държавната каса поема две пломби годишно - стотина лева... Ако е същото положението и с психотерапията и "поемането' и от здравната каса в България, ясно е че както и при много други социални факти у нас, това би било бутафория...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Osman Aga! ще споделя своя опит с ползването на направление за психолог, но с уточнението, че случилото се е преди седем-осем години. Силно се надявам, че днес нещата са се променили в положителна посока.

Първият път посетих личният си лекар и поисках да ме насочи към специалист, с който да мога да споделя за нещата, които ме подтискат. Получих направление за психиатър. Срещнах се с такъв. За десет минути ми се постави диагноза, трябваше да си закупя рецептурна книжка, изписа ми се лекарство (не помня какво беше), което трябваше да пия в продължение на един месец, а след месец да се проведе контролен преглед. Ама дали това лекарство беше точното за мен, дали изобщо се нуждаех от лекарство, ами ако се получеха нежелани реакции, ако организма ми не го приемаше добре - това май нямаше значение. След месец на контролен преглед! Не пих това лекарство, защото случилото се за мен беше пример на формално отношение и бюрократизъм. Всъщност аз и психиатъра почти не разговаряхме за проблемите ми, а за рецептурната книжка, приема на лекраството и контролният преглед след месец. В тези десет минути се включваше и посещението ми до близката аптека за закупуване на рецептурната книжка.

Вторият ми опит - отново посещение при личният ми лекар, като този път акцентирам върху желанието ми да разговарям със специалист относно нещата, които ме притесняват. Да, но за да ми издаде направление следва да напише предполагаема диагноза. Трябваше да избирам между мания и депресия. Избрах депресия. И така получих направлението. Посетих психолог. Човекът ми каза в прав текст какво поема здравната каса, а именно един първичен преглед, един вторичен и може би един път месечно по една консултация (тук вече не съм много сигурна). Аз така и не споделих за проблемите си в дълбочина, тъй като знаех, че ще проведем само два разговора. Но този психолог ме насочи към фондация, която работи със жертви на насилие (такъм ми е проблема), свърза ме с техен представил, осъществи връзката, представи ме, което за мен беше от голяма полза, защото се притеснявах не само да говоря за случващото се с мен, но и да поемам каквато и да е инициатива (срамувах се от себе си).

Но след издаването на това направление, личният лекар беше написал в компютъра в ел. картона ми ДЕПРЕСИЯ - лично видях на монитора този надпис с големи букви. Всеки път, когато отивах при него за годишният профилактичен преглед или по повод някоя сезонна настинка, той не пропускаше уж така между другото да ме попита как се чувствам, всичко наред ли е при мен, сънят ми спокоен ли е, какво мисля за живота и пр.

Това е моят опит с получаване и използване на направление с психолог, психиатър. Сам прецени как да действаш... да се възползваш от услугите и възможностите на здравната каса или да преразпределиш бюджета си, така че в него да включиш психотерапевтични сесии.

Линк към коментар
Share on other sites

Личният лекар няма направление за психолог или психотерапевт.

Направленията са само за медицински специалисти, а психолога не е такъв.

Няма и направление за психотерапевт, защото такава професия в България няма.

В повечето центрове за психично здраве има психолог.Един от начините да стигнеш до него е просто да отидеш и го потърсиш.Човека ще прецени подходящ ли си за психологична работа и може ли по някакъв начин да ти помогне.Най-вероятно обаче, той ще поиска първо да се консултираш с психиатър, за което ще ти трябва наистина направление.

Към Орлин-в Америка няма безплатна психотерапия.Там се работи със здравни застраховки и само най-богатите си купуват и тази услуга.Така,че за обикновеният американец психотерапията е платена.Точно за това и там тя е най-ефективна, когато клиента плаща той иска резултат.Погледни темата за Зенда, тя живее най-вероятно в бяла държава, приятеля и ходи на терапия най-вероятно безплатно-за това и вече две години няма резултат.Така,че аз съм твърдо за американския вариант в заплащането на психотерапията.

Линк към коментар
Share on other sites

Има резон и в това, което казваш! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Винаги на платено е по-качествено обслужването, но на всички ни е ясно, че липсата на вътрешно равновесие може да доведе до какви ли не болести на тялото, лекувайки тялото, лекуваме само симптома не първопричината. Терапията да е само платена ми се струва като очните лекари и уши-нос-гърло да са също само платени

Линк към коментар
Share on other sites

.....Скоро надали ще имам пари за терапия, ....

Ами ето, първата част на лечението ти ще е намирането на пари за него. Доста значима част от самото лечение.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

 Здравейте, исках да попитам това за направленията дали все още е така. И дали има психятри провеждащи и психотерапия. И да е от София, рових къде ли не но нищо не  намирам. И ако може лекарят да е мъж. В момента парично не съм добре, та затова питах за здравна каса.

Линк към коментар
Share on other sites

Повечето психиатри работят със здравна каса.Но, психотерапията не се покрива от касата и се заплаща от пациента.

Линк към коментар
Share on other sites

А дали бихте могли да ме насочите към някой добър психятър даващ и психологични консултации. Пък дори и да се заплаща самата психотерапия, но да е поне две в едно. Защото така съм чул че е най-добре. А и исках да попитам, след като съм искал направление знам че диагнозата се нанася в картона. Дали ще ми е проблем това от към страна на работодатели?

Редактирано от Alex_88
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...