Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Пристрастяване към компютърни игри

Guest plastelinka5

Recommended Posts

Здравей Те,

Имам проблем с приятели си който живеем на семейни начила от три години, имаме и детенце на годинка и осем месеца, като цяло отношенията ни са добри, НО той винаги е имал увлечение към компютърните игри. Това не беше голям проблем аз съм го подкрепяла в купуването на какви ли не игри има почти всичко актуално на пазара, ОК това е някакво хоби и аз не намирах нищо не редно, всеки човек има право да разпуска по някакъв начин. Все пак е голям мъж и с престижна професия на 28 години е, и винаги до скоро е намира баланса между това да ходи на работа да обръща внимание на семейството си и да играе на игрите, дори сме игра и двама на малко пъти. И така до преди около 6 месеца когато намери в нета някаква онлайн игра с някакви банди и разни такива работи започна да оделя мнг време на нея забрави изцяло за старите игри дори когато някой му даваше някой нов диск за играта той дори не го играеше, нещата взеха да се задълбочават когато започна да спи съвсем малко само и само да играе, отива на работа и там продължава да игра вече започна и там да си има проблеми. Да не говорим, че дори вече не обръща внимание на мен и детето всичко което е извън играта го прави на бързо и нервно и бърза пак да седне да играе контактува по скайп с хората от играта и това вече е основният му контакт с хора, когато дойдат гости в къщи не им обръща внимание дори в до тоалетната ходи с лаптопа ляга и става с него. Мога да дам безбрайни примери как пренебрегва всичко заради играта, не се постригва не се бръсне, и когато играе на играта постоянно си пита косата върти си я и има чувството , че заради играта не иска да се постриже защотото по този начин разтоварва напражението по време на играта. Всяко нещо трябва да го питам по няколко пъти и накрая пак не е разбрал и ми дава някакъв отговор колкото да пресатана да го питам и още куп проблеми. Опитах се да разговаря с него приятелите му също му казват, че е мнг пристрастен. Снощи дори имах ме разговор казах му мойте притеснея той ме изслуша нервно каза така е, така е права си ама немога да спра и изтича да играе пак. Много съм отчаяна една приятелка ми каза за вашият форум и бих била безкарайно щастлива ако ми дадете някакъв съвет, как да подходя към него как да го накрам да осъзнае, че това е лошо за него.Благодаря ви предварително.

Линк към коментар

И ти го игнорирай, не му готви, ако иска да яде - да трябва да стане от комп. и да си купи, да си направи. За другите неща също така. Не изисквай от него да спре, просто не му помагай в ежедневието и си стой на твърда позиция, но не агресивна.

Линк към коментар

,,каза така е, така е права си ама немога да спра и изтича да играе пак.,,

Това признание е хубаво и трябва да се опиташ да го използваш. Отговорът ти трябва да бъде в смисъл, да ти не може да спреш сам, но искаш ли да спреш. Най-вероятно ще ти каже че иска и тогава ти трябва да настояваш той да започне терапия при специалист. Въпреки настойчивостта ти, той може да откаже, тогава ти ще трябва да го ,,принудиш,, да го направи. Трябва ясно да разбереш, човек не се променя без принуда, може да обещава и приказва каквото си иска, може дори да ходи на терапия - виж темата тук http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=10361, но трябва да има страдание, което да го принуди да избере и се промени. Ако той не избере променяната, съвета ми е да се обърнеш ти самата към терапевт и заедно изберете стратегия какво да направите, за да подпомогнете неговият избор.

Тук ще си позволя да разкажа един случй на Милтън Ериксон. Към него се обърнала съпругата на един алкохолик. Въпреки обещанията и провежданата терапия, човекът продължавал редовно да пие. Ериксон, след като се запознал подробно със ситуацията, инструктирал подробно жената какво да направи. Няколко дни по късно, когато нейният съпруг се прибрал от работа леко подпийнал, бил втрещен - на вратата му имало некролог с неговата снимка, в коридора на апартамента му имало ковчег и свещи, които били запалени. Цялото му семейство, както и няколко близки приятели, били около ковчега и се вайкали така, както се прави на погребение.Човекът се опитал да разбере какво става, но хората продължавали да го оплакват без да му обръщат внимание. Едва след време съпругата му казала, че тъй като алкохола вече му е увредил черният дроб и него неминуемо го очаква смъртта и всички много ще страдат за него, тя е решила да се подготви за това страшно събитие. От този ден мъжът спрял алкохола.

Линк към коментар

• Добави...