К. Йонкова Добавено Ноември 22, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2011 Вчера ме попитаха чувствам ли се завършена. Можете ли да кажете със сигурност "Да аз съм завършен/а"? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Ноември 22, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2011 Има различни синоними на тази дума. Аз лично я свързвам с групата - свършен, довършен, привършен приключен. Ако това е смисъла, то нито едно човешко същество, характеризирайки го със съзнанието му не е завършено. Това би означавало да няма на къде да се развива, да е спряло, но дори и тогава не е завършено, защото в него стои потенциал за промяна. Ако "завършен" се употребява в смисъла на "съвършен" това вече е друго. Хората сме съвършени същества, уникални по своята същност. Пламъче и К. Йонкова 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Христо Добавено Ноември 22, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2011 (edited) Завършено е само мъртвото, непроменливото (някоя статуя да речем; тя може да бъде разрушена на хиляди парченца, но не знам дали би могло да се каже, че се е променила, тя просто ще си е изчезнала - статуите не подлежат на промени, съставящите ги частици подлежат; една статуя определено може да бъде завършена). Живото обаче никога не получава завършеност, то е променливо, развиващо се. Една форма, каквато е статуята - за нея сигурно може да се каже, че е завършена...Но ако изходим от това, че би могла да се руши (а това значи промяна, промяната пък е свързана с незавършеност), ако се разсъждава така ...дори една статуя е незавършена и променлива. Телата ни не са завършени в смисъл на това, че постоянно стават изменения в тях. Душите ни също се променят - в смисъл, че днес може да се проявяват по един начин, утре по друг;утре може да проявяват от себе си много повече, отколкото са проявявали днес. Всичко тече, всичко се променя, нищо не остава винаги същото. Не може два пъти да влезеш в една и съща река. Само промяната е постоянна. Редактирано Ноември 22, 2011 от Христо Диана Илиева, К. Йонкова и Пламъче 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Ноември 22, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2011 Завършен значи съвършен. За шедьоврите на изкуството се говори, че са завършени произведения, за да се изтъкне колко са добри. Моето определение за идеалното е това на което ако махнеш или добавиш и най-незначителната подробност и вече няма да е толкова хубаво. Естествено никой не е завършен. Ако себеусъвършенстването имаше краен предел, това щеше да обезмисли човешкият живот. К. Йонкова и Пламъче 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
К. Йонкова Добавено Ноември 22, 2011 Автор Доклад Share Добавено Ноември 22, 2011 Завършен значи съвършен. За шедьоврите на изкуството се говори, че са завършени произведения, за да се изтъкне колко са добри. Моето определение за идеалното е това на което ако махнеш или добавиш и най-незначителната подробност и вече няма да е толкова хубаво. Естествено никой не е завършен. Ако себеусъвършенстването имаше краен предел, това щеше да обезмисли човешкият живот. Аз също го тълкувам така. Този въпрос ми бе зададен от терапевта ми. Отговорът ми бе че не се чувствам завършена.Не зная защо обаче у мен остана усещането,че съм дала грешен отговор. Терапевтът ми каза"Аз съм завършен",от което горчивия вкус в устата ми не отмина Не мисля,че това е тема с верни и грешни отговори. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mel Добавено Ноември 22, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2011 Вчера ме попитаха чувствам ли се завършена. Можете ли да кажете със сигурност "Да аз съм завършен/а"? Как може някой да е завършен...? Ако спреш развитието си-може. Но ако в теб има желание към развитие и усъвършенстване,не може да се чувстваш завършена... К. Йонкова 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mel Добавено Ноември 22, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2011 Завършен значи съвършен. За шедьоврите на изкуството се говори, че са завършени произведения, за да се изтъкне колко са добри. Моето определение за идеалното е това на което ако махнеш или добавиш и най-незначителната подробност и вече няма да е толкова хубаво. Естествено никой не е завършен. Ако себеусъвършенстването имаше краен предел, това щеше да обезмисли човешкият живот. Аз също го тълкувам така. Този въпрос ми бе зададен от терапевта ми. Отговорът ми бе че не се чувствам завършена.Не зная защо обаче у мен остана усещането,че съм дала грешен отговор. Терапевтът ми каза"Аз съм завършен",от което горчивия вкус в устата ми не отмина Не мисля,че това е тема с верни и грешни отговори. Смени си терапевта. Пламъче и Илен 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Ноември 22, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2011 завършен е като да си свършен К. Йонкова, Илен и Пламъче 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Ноември 23, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 23, 2011 Може би е имал предвид дали се чувстваш зависима от нещо, дали усещаш липсата на нещо или някого, дали си самодостатъчна - т.е. дали можеш да живееш без да зависиш от други хора по какъвто и да е начин... К. Йонкова 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Христо Добавено Ноември 23, 2011 Доклад Share Добавено Ноември 23, 2011 Няма хора, които да могат да живеят без да зависят от някого по какъвто и да е било начин ( всъщност, такива хора може да са отшелниците, но не и живеещите в цивилизацията). К. Йонкова 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts