Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Диабетът - пръв приятел на нездравословния живот


Guest Емил от Льонеберя

Recommended Posts

Поздравления за темата! Виждам, че в нея се разглеждат не само вътрешните причини, но се обясняват аспектите и с един по-задълбочен научен подход, което я прави стойностна.

Така например бях удивена да прочета фактите относно подсладителите в статията, която е пуснал Емил от Льонеберя по-горе и пряката им връзка с диабета.

"The use of sweeteners has increased considerably worldwide and soft drink beverages seem to be a major contributor for obesity, diabetes mellitus, hyperlipidemia, insulin resistance, hypertension, metabolic syndrome, and cardiovascular disease."

http://www.wjgnet.co...16/i21/2579.htm

По-горе в линка към сайта на д-р Кларк, пуснат от Флорестан, прочетох пък това:

"Artificial sweeteners are polluted with wood alcohol! Instead of helping you cope with your diabetes, they are actually promoting it! Do not use them."

http://www.drclark.n...es/diabetes.php

Винаги интуитивно съм избягвала газираните напитки и изкуствените подсладители, но без съзнателно да правя връзка с вредното им действие. И в мен се породи един въпрос: въпросните подсладители не стоят ли и в основата на диетичните и диабетични храни, които срещаме в специализираните за целта магазини? Тук не визирам различните ядки, брашна и пр. а онези малки сладкишчета, шоколадчета и т.н. за диабетици? Това не е ли все едно даваш "легално" отрова, възползвайки се от незнанието на потребителите?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 44
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Емил от Льонеберя

По щандовете с храни за диабетици и диетици /хаха/ има два вида сладки лакомства - едните с подсладители, а другите с въглехидрати като фруктоза, сорбитол и подобни. Сорбитолът и фруктозата са сестри на глюкозата, макар че техният метаболизъм е малко по-различен. С изненада прочетох вчера за неблагоприятното въздействие на фруктозата в газираните напитки върху организма. Започвам да схващам, че историята с диабета е една въртележка, от която трудно се излиза, следвайки официалните пътеки.

Имам позната, която е с някаква форма на диабет. По едно време, преди да й го открият, ми беше казала, че сама си го е установила, четейки вестник Лечител - всъщност така тя си била диагностицирала десет заболявания - съхнела й устата от време на време - и я попитах - кога? - Ами след закуска. "А какво закусваш?" - "Сок от грозде, с овесени ядки и разни други дреболии". "Колко е този сок от грозде?" "Ами като събера една кофичка от градината, правя го на сок".

Ха! Една кофичка е 3 кг грозде! Това грозде съдържа в себе си 1 кг глюкоза! Няма как да не те гони на жажда след изяждането на 1 кг захар!!! И... да не забравяме, че консумирането на големи количества въглехидрати е най-лесния начин за възпроизвеждане на заболяването - естествено - с уточнението, че в лабораторни условия това се прави с чист въглехидрат рафинирана глюкоза, рафинирана захар, не с плодови сокове...

Един ден й бях на гости с една приятелка и си правихме сок - изпихме тримата тази прословута кофичка - и на нас двамата по-младите ни стана лошо, а приятелката ми вика - о, ами че аз сама я изпивам кофичката?

И по-късно й откриха диабет.

...

И за да не ме упрекнете, че си спамя собствената тема, малко любопитни факти:

1. При болни от Т1ДМ има разработена методика за трансплантация на панкреас - такива трансплантации се извършват при 400 болни/год.

2. Има разработени и достъпни комерсиално инсулинови помпи, които автоматично подават необходимото количество инсулин в човешкото тяло. Сензорът, който е свързан с тези помпи, е рожба на инженерната мисъл - някакъв вид химичен сензор, който има доста недостатъци /такива са голяма част от днешните прибори за измерване на кръвна захар - защото отчитат кръвната захар, а не само тя влияе върху дозата инсулин - трябва да се вземат предвид и хормони, аминокиселини, липиди, състояние на организма /бременност, усилена физическа работа, менструация и т.н./... Тези помпи могат да се зареждат от самите потребители с инсулин /стоят вън от тялото/ и осигуряват някакъв комфорт, до известна степен.

3. В момента се работи и по създаването на биосензор, при който отчитането да се извършва от панкреатични бета-клетки, сигналът от тях да се филтрира и обработва и в резултат да се определя точна доза инсулин. Тези клетки ще бъдат капсулирани в една малка кутийка от устойчив метал, който ще се имплантира в тялото на болния /размер колкото нокът/ и ще подава импулси към инсулинова помпа. За разлика от химическите сензори, биосензорът ще определя на 100% точно необходимата доза инсулин, понеже детекцията ще се извършва точно от този, който го може най-добре - самите клетки. Понастоящем това е голям проблем при болните от диабет - рискът от предозиране на инсулина и предизвикване на хипогликемия /шок, припадък, смърт/ е доста голям.

4. Има разработени и гелове, съдържащи инсулин за терапията на инсулин-зависимите форми на диабет.

Линк към коментар
Share on other sites

Продължавам да публикувам превода на д-р М. Цанчева от сайта на Едгар Кейси за лечението на диабет. Това е един сеанс проведен на 5 ноември 1940 г.

Едгар Кейси за диабета

Текст за тълкувание 2393-1 F62

Това психическо тълкувание диктувано от Едгар Кейси в неговата къща на Arctic Crescent, Virginia Beach, Va на 5 . 11. 1940, в съответствие с изискването направено от самата Г-жа /2393/, нов асоцииран член на Ass’n for Research & Enlightenment,Inc, препоръчана от Г-н /584/

ПРЕДСТАВЯНЕ

Едгар Кейси; Гертруд Кейси, ръководител; Гладис Дейвис, стенограф /2393

Тълкувание ; Време на тълкуванието: 3:55 до 4:15 Р.М., Източно стандартно време...VA

  1. Г.К. Вие ще прегледате това тяло внимателно, изследвайте го основно и ми кажете какво намирате в този момент; посочете причините за съществуващото заболяване, също дайте предложения за помощ и облекчение на това тяло. Отговорете на въпросите в реда, в който ви ги задавам.
  2. Е.К. Да аз виждам тялото тук
  3. Както намираме има обстоятелства, препятстващи нормалното функциониране. Те са недвусмислени в първите причини и след това ефектът, който предизвикват в във функционирането на органите води до конституционално нарушение със сложна природа.
  4. Все още, с точна корекция и дейности, ние намираме, че те могат да бъдат материално подпомогнати.
  5. Ние намираме, че има проблеми с метаболизма и дейността на панкреаса.
  6. Това са проблемите, които намираме с това тяло /2393/ , за което ще говорим сега.
  7. Кръвоснабдяването показва природата на нарушението през променения метаболизъм, през налягането на сърдечната активност към обстоятелствата свързани с дейността на панкреаса, черния дроб и слезката- както са свързани с бъбреците и тяхната активност.
  8. Първата причина на това датира отпреди няколко години, когато пациентът е претърпял нараняване или напрежение в гърба, в 8-ми и 9-ти дорзални прешлени.
  9. Както намираме, това предизвиква бавно, постепенно натиск в тази област, която е свързана с панкреаса, черния дроб и долната чернодробна циркулация; увеличаването на натиска през активността на сърцето и постепенно увеличаване на активността на панкреаса, което води до допълнително влияние на захарта в системата; и през плетората на долната част на колона и пролапс на колон десценденс.
  10. Оттук резултатът е води до усложнение на обстоятелствата, докато първопричината е сублуксация, която е с латерална природа, като увреждане на 7-ми, 8-ми и 9-ти дорзален центрове. Лумбалните и брахиални центрове както и вегетативната нервна система също страдат.
  11. С характерна диета, която трябва да се следва и неприемането на захар, месо и тези дейности, които биха причинили по-големи смущения, организмът ще бъде подпомогнат; до тогава те постепенно ще предизвикват повече нарушения в циркулацията между сърцето, черния дроб и бъбреците.
  12. Повечето органи са естествено под напрежение, предизвикано от намалената активност на едни и свръхактивност при други органи, което е показано в начина на метаболизма в системата, или циркулацията през централните органи на тялото.
  13. In meeting, then, the needs of these disturbancies.
  14. Първо ние ще задържим специфичната диета, която се следва и която ще бъде благотворна.
  15. Ние би трябвало да добавим Jerusalem artishoke /земна ябълка/. За това тяло той трябва да се приема най-малко 3 пъти всяка седмица, за предпочитане е готвена или приготвена в собствен сок в Patapar paper /пергаментова хартия /, така че всичко, което се отделя от грудката по време на приготвянето да остане в печивото. Яжте земна ябълка с размер на кокоше яйце заедно с яденето 3 пъти в седмицата. Гулията не трябва да бъде нито преварена, нито недоварена, но да бъде достатъчно омекнала, така че да става лесно на пюре. Не я белете, само я измийте добре с четка и след това я печете в пергаментова хартия, както се приготвят ирландски картофи. Сезонно с малко сол и от време на време с малко масло. Макар, че понякога това е табу за тялото, ние считаме, че това помага в определени моменти.
  16. Би трябвало да започнем и с остеопатичните процедури /наместване/ в посочените области. Това трябва да се прави МНОГО БАВНО. Ако се прави много силно в началото, ние намираме, че това би могло ДА УВЕЛИЧИ смущенията, отколкото да ги облекчи. Наместването и корекциите на сублуксациите на гръбначните прешлени трябва да се правят най-малко в три - четири серии. В първата серия да се правят два пъти седмично общо 12 процедури. След това се прави почивка най-малко от един месец.. След това се правят още 6 процедури. Следва отново почивка около месец. После отново 6 процедури. По този начин би трябвал да се прави наместването.
  17. Най-малко при всяко трето наместване или третиране, ние би трябвало ДА КООРДИНИРАМЕ лумбалните и сакрални и горните дорзални прешлени, главата и врата, с тези корекции постепенно направени в 7-ми, 8-ми и 9-ти дорзални прешлени. Така ще избегнем причиняване на смущения от тези намествания.
  18. We would have these made under such an one as Irvin.
  19. Спазвайте диетата, правете физически упражнения, по посочения начин и през този период поддържайте активността на инсулина като ядете артишок /земна ябълка/
  20. Това би довело до цялостно подобрение на състоянието. Обаче и след това не трябва често да се приемат сладки неща и тежки меса.
  21. Риба или малко птиче месо може да приемате от време на време, но никога пържено. Никога не яжте пържена храна, каквато и да е тя.
  22. Яжте много зеленчуци и храните, които бяха посочени, това ще бъде най-добре.

23. Правете това, ако искате да създадете най-добри условия за това тяло /2393/.

24. Може да ми задавате въпроси.

25./В/ Това диабет ли е?

/О/ По своята природа това е диабет. Както е посочено, натискът е от увреждане преди време на гърба, което причинява повишена активност. Това увреждане е СТРАНИЧНО по природа, отколкото кръгообразно; така че няма директна реакция на панкреаса. Но както беше посочено има симптоми: увеличена активност на черния дроб, от време на време, намаление на урината или на активността на бъбреците и пикочния мехур и смущение на циркулацията, кръвното налягане – всичко показва смущение в областта на панкреаса и черния дроб; засягащи другите обстоятелства по симпатия. Следователно ние трябва да правим тези апликации постоянно, по посочения начин.

26. /В/ Ще мога ли да ям всичко, което искам?

/О/ Както беше посочено, Ще бъде необходимо да се придържате стриктно към диетата, но ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ може да взимате и друга храна. Това трябва да става ПОСТЕПЕННО. Диетата трябва да се изпълнява стриктно няколко седмици и месеци, преди да се правят някои отклонения от нея и то не много в дадения момент.

  1. /В/ Има ли хора излекувани от моето състояние?

/О/ Много, много, много!

Правете нещата както бяха посочени и вие ще намерите, че това е по-добре за вашето тяло.
Въпреки подобрението: липса на болка, липса на дисконфорт и замайване като използвате земна ябълка, не преставайте да я приемате най-малко 3 пъти в седмицата.

  1. За сега свършихме.
Линк към коментар
Share on other sites

Маруся, признателна съм ти за споделеното, много е ценно.

Известно е, че Едгар Кейси е правил много точни диагнози от дистанция, като освен това е знаел да назначи и съответното лечение (виждал е например къде предстои да се създаде дадено лекарство), знаем, че е предрекъл смяната на полюсите, разказвал е за живота в древни градове, в Атлантида.... той е един безценен извор.

Имам въпрос относно превода: на няколко места срещам "дорзални прешлени", а такива няма. Има шийни (цервикални), гръдни (торакални), поясни (лумбални), кръстцови (сакрални) и опашни. Те всички са от дорзалната страна (т.е откъм гърба) - явно е грешка в превода и вероятно се касае за торакални? Или за дорзалните коренчета, излизащи сегментно от гръбначния мозък?

Поздрави!

Редактирано от jul
Линк към коментар
Share on other sites

Това са гръдните. Има доста схеми в интернет. Важно е да се намери такъв остеопат ,който разбира от тези манипулации или поне да разучи метода на Кейси. Има издадена книга от http://www.pe-bg.com...cid=3&pid=38766 масажиста при когото са изпращани клиентите на Кейси. Там има доста инфо по въпроса ти.

Сега продължавам с другите части на превода. Някъде има непреведени изречения ,ако някой иска да се включи.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДИАБЕТА

Едно тълкувание /834-1/ препоръчва бадеми като част от диетата за хипергликемия /диабет?/, посочваща пресни зеленчуци.

„ И тях ние ще намерим в по-близка връзка с диетата със зеленчуци, цитрусовите плодове и ядките, макар че ядките не са нищо друга освен бадеми, цариградски лещник, обикновин лещник, тъй като те са най-добрите за изграждане на тялото, без да влияят на тялото в различни посоки както правят другите ядки.” /834-1/

Две статии по медицина разглеждат връзката на бадемите с нивото на кръвната захар. Едната, Katsilambros et al (1988) разглеждат метаболитния ефект на меда в комбинация с други храни, включително бадемите, при диабет Тип ІІ. Медът самостоятелно повишава кръвната захар, но в комбинация с бадеми /тук те се разглеждат като храна, богата на мазнини / хипергликемичният ефект е забавен, но все още съществува и има по-високо ниво на триглицеридите. Teotia and Singh (1997) разглеждат способността на бадемите и бадемовите фракции да намаляват кръвната захар и намират определено хипогликемично действие.

Проучванията на Garg et al (1994) намират, че диетите, богати на мононенаситени мазнини /каквито са в бадемите/ може да имат по-желан ефект при диабет ІІ тип, отколкото диетите богати на въглехидрати. Fisher and Lachance (2000) отбелязват, че докато неотдавна препоръчваната диета за хора с диабет подчертаваха значителен процент на калории от въглехидрати и минимално приемане на мазнини, последните ръководни правила приемат, че някои индивиди може да се чувстват по-добре с диета с по-високо съдържание на мононенаситени мазнини / Американска Диабетична Асоциация, 1998/.

Биотинът, дискутиран по-горе във връзка с рака, е от значение и при диабета. Ензим, наречен глюкокиназа, играе централна роля в метаболизма на глюкозата. Във високи дози биотинът усилва полезната глюкокиназна активност и беше предложен за лечение на диабета. (McCarty,1999, Romero-Navarro et al,1999)

ЕДГАР КЕЙСИ: Проучванията върху бадемите съпоставени с тълкуванията на Кейси

Споменаването на бадемите в тълкуванията на Кейси, могат да се разпределят в няколко категории: 1. като основен източник за хранене; 2. като източник на мазнини / в диети с малко месо или без месо/; 3. като профилактика на рак/тумори; 4. при терапия като лосион за кожата; 5. като духовен /религиозен символ . Най-често се намира използването на бадема като източник на мазнини при диета с малко месо и без месо.препорлъчвана за профилактика на рака или като част от лечението на раково болни.

Редактирано от Marusya
Линк към коментар
Share on other sites

Бадемите в тълкуванията на Кейси. Сравнение със съвременните медицински изследвания

Douglas G. Richards, November, 2001

Хранителни свойства на бадемите

Кейси рядко съобщава за специфичните хранителни свойства на бадемите /1861-10/. В едно тълкувание той казва ”Бадемите носят повече фосфор и желязо в комбинация, която се усвоява много по-лесно в сравнение с другите ядки” /1131-2/. Бадемите също бяха препоръчани на бременна жена катодобър заместител на мляко като източник на калций /480-46/ и на жена с тумори на лимфните възли и матката. Като източник на калций /1140-2/. В тълкувание 659-1, общото тълкувание на вит биотин, той идентифицира бадема като добър източник на биотин и отбелязва, че той е полезен за превенция на рака. Кейси най-честоидентифицирал бадемите като добър източник на мазнини/масло за хора на безмесна храна, препоръчваше ги и при рак. /4438-1; 3515-1;1012-1; 1000-1; 967- 1;787-1/

Съвременни проучвания потвърждават валидността на всички тези твърдения. Първите проучвания на бадемите за профилактика наболестите ги третират като източник на здравословни мазнини /противно на високо наситените животински мазнини/.Повечето се фокусираха на сърдечните заболявания и понижаването на холестерола, отколкото на рака.

Хранителната информация осигурена от Almond Board /, 2000, USDA, 2001/ дава следните стойности за фосфор, желязо, калций, магнезий и вит. Е /биотинът не е измерен/ за 1 унция от ядките.

Mg % DV

Phophorus 134.379 NA

Iron 1.219

Calcium 70.308 8

Magnesium 77.963 21

Vit E 7.422 35

Fisher& Lachance /2000/ също изчисляват хранителната плътност на големите храни сравнена с процента на дневната стойност /DV/ за 100 грама. Бадемите са на върха на листата на ядките с 37%, следвани от кашуто /33%/ и цариградски и обикновен лешник с 32%. Орехите и Бразилският орех имат съществено по- ниска хранителна плътност / двата по 27%/. Ядките от пекан / вид американски орех/ 24% и макадамия /15%/ са на дънотона списъка. Отбележете в тълкуванията на Кейси по-долу, че цариградският лешник и кашуто също са често препоръчвани както и бадемите.

Това прави бадемите добър източник на тези витамини и минерали, макар че няма нищо за специфична връзка с фосфора и желязото. Бадемите също са особено добър изтчник на вит Е и магнезий.

Fisher & Lachancе (2000) дискутират и други хранителни съставки на бадемите, които могат да допринесат на здравното благополучие. Те включват диетичните фибри, минерала „бор” и растителни химикали. Бяха идентифицирани голям брой фитохимикали в бадемите, включващи флаваноиди и растителни стероли. Фитохимикалите бяха свързани с профилактиката и/или лечението на рака, диабета, сърдечносъдовите заболявания, хипертонията и остеопорозата. Още изследвания са необходими, за да се проучи ролята на фитохимикалите в бадемите.

Нутриенти: Калций

Две тълкувания /480-46, 1140-2/ препоръчват бадемите като източник на калций като алтернатива на млякото, За бременни жени като източник на калций.

За жена с лимфни и маточни тумори /като алтернатива на млякото/.

Въпрос: С нарушението в областта на млечните храни , ще мога ли да продъла да пия толкова много сладко мляко?

Отговор:Това не толкова добре, тъй като казеина, както и количеството калций в него затрудняват тези дейности на лимфния поток в чревната система.

Ако това е увредено за млякото, по-добре е да сеизползват ядките и особено бадемите и цариградския лешник, не толкова ядките, които заедно с това носят и много мазнина като Бразилския орех, но специално бадемите и цариградския орехще бъдат полезни и носят същите елементи, които повече са за предпочтане от млякото /1140-2/

По-добри ли са суровите бадеми от печените?

В тълкуванията на Кейси не се дискутира този въпрос. Някои от изследванията твърдят категорично, че бадемите са сурови / Davis et al 2001 в изследването за рака /. Други в ретроспективни епидемиологични изследвания не твърдят това, но печените бадеми се консумират по-често, тъй като те се намират по-често в магазините от суровите бадеми. Има ли разлика?

Въз основа на базата данни на USDA (2001) на храните, повечето нутриенти в бадема не се засягат от печенето с изключение на три витамина. Количеството минерали, като желязо,магнезий, калций и фосфор не са засегнати, макар че би могло да се допусне, че може да има изменение в тяхната бионаличност. Също така количеството вит. Е и мастни киселини, които са от голяма важност за сърдечните болести и рака, остават същите. Обаче количеството на три витамина намалява съществено в печените бадеми : тиамина /2/3 се губи/ ; патонтеновата киселина /1/3 се губи/ и вит А /90% се губи/. Няма информация за биотина. В библиографията на Almond Board има още две допълнителни изследвания за ефекта на печенето върху качеството на бадемите (Cunningham, 1989; Perren, 1997).

Следователно, изглежда разумно да се консумиратза предпочитане сурови бадеми пред печените, докато се натрупат повече знания за ефекта на специфичните компоненти на бадемите. Печените бадеми обаче все още имат съществена хранителна стойност.

Бадемите като източник на мазнини

В тълкуванията на Кейси бадемите се препоръчват почти изцяло като източник на мазнини в контекста на рак или тумори, отколкото при повишен холестерол или сърдечни заболявания. Няколко тълкувания посочват категорично бадемите като предпочитан растителен източник на мазнини.

При хора с нарушение в циркулацията /като растителен източник на мазнини/.

По отношение на диетата. Не яжте СВИНСКО МЕСО от какъвто и да е вид, нито тлъсто месо, парченца мазнина даже и от птици или от каквото и да е месо. Снабдяването на тялото с мазнини трябва да става чрез ядките и по-специално бадемите или други ядки, произхождащи от дървесен вид. Тези ядки са за предпочитане пред другите видове ядки. Може да се взима и говежди бульон, както и плодови сокове. /1012-1/

Бадемите се препоръчват за болни от рак или предразположени към рак, като източник на мазнини

Въпрос: Има ли храни, които би трябвало да се елиминират и ако е така предложете диета.

Отговор: По-скоро прилагайте плодова и зеленчукова диета. Мазнините трябва да бъдат от ядки, а не от месо. И както ние установихме, най-полезно биха били - ядки от кашу, бадеми, цариградски лешник и други подобни /1000-11/.

Цитрусовите плодове трябва да са най-много в сутрешните хранения, СУРОВИТЕ зеленчуци да бъдат в обедното меню, докато плодовете, готвените или обработените зеленчуци да съставят вечерните блюда. Ядките испециално бадемите, цариградски лешник и други подобни трябва да доставят маслата и мазнините за тялото /967-2/.

Тъй като трябва да се намалят захарите, последните да се доставят само от захарите на плодовете и зеленчуците; с мазнини, за предпочитане, от ядки. Английските орехи или даже Бразилския орех да се консумират само рядко и в малко количество./787-1/

Достойнствата на бадемите и на другите ядки като източник на мазнини са категорично потвърдени от последните изследвания. Проучванията специално с бадеми се фокусират относно ефекта върху холестерола, докато епидемиологичните проучвания на ядките главно се фокусират върху болестите на сърцето.

Spiller et al (1992; 1998) показаха, че добавянето на бадеми към диета със слабо наситени мазнини, понижава нивото на холестерола. Въпреки приема на голямо количество мазнини /39% от калориите са за сметка на мазнините/, диетата основана на бадеми значимо намаляват общия холестерол и LDL-холестерола /”лошия” холестерол/, докато запазва нивото на HDL-холестерол /”добрия” холестерол/. Другите изследвания потвърждаващи този ефект включват Abbey et al(1994) и Resnicow et al (1991).

Други изследвания показаха, че не само бадемите, но и други ядки също предпазват от сърдечни заболявания. Три епидемиологични проучвания установиха асоциация между коронарната болест на сърцето и консумацията на ядки. В едно от тях, включващо 31 000 души, Адвентисти от седмия ден от Калифорния, е установено намаление на риска за смърт от коронарна болест на сърцето с 25% сред хората, консумиращи ядки от един до четири пъти седмично, сравнено с тези, които ядат ядки по-малко от един път седмично. Яденето на ядки 5 или повече пъти седмично се асоциира с 50% намаление на риска от смърт от коронарна болест (Fraser et al, 1992). В друго изследване, включващо 34 000 жени от Iowa, жените консумиращи ядки два и повече пъти седмично имат 40% по-нисък риск от смърт от коронарна болест на сърцето (Kushi et al, 1996). И в друго голямо изследване на Харвардския Университет с данни на над 86 000 жени, изяждащи над пет унции /1 унция = 31 грама/ ядки на седмици се асоциират с 36% намаление на риска от коронарна болест на сърцето (Hu et al., 1998). Hu & Stampler (1999) написаха на скоро обзор на епидемиологичните доказателства, свързващи ядките с по-ниския риск от развитие на сърдечно заболяване.

Има няколко статии дискутиращи причините, поради които бадемите и другите ядки могат да предпазятсърцето. Fisher & Lachance (2000) отбелязват, че само ефектът понижаващ нивото на холестерола не е достатъчен, за да намали риска от кардиоваскуларно заболяване, свързан с регуларното консумиране на ядки. Антиоксидантът Витамин Е / който се съдържа в бадемите в голямо количество/ е първият кандидат, предпазващ сърдечно заболяване, тъй като той предотвратява окисляването на LDL- холестерола, което е ключова стъпка в развитието на сърдечно заболяване Frei et al (1997). Фолиевата киселина е другия кандидат, тъй като тя намалява повишеното кръвно ниво на хомоцистеина, сигурен независим сигнал за наличие на коронарна болест на сърцето (Boushey et al.,1995). Няколко минерала съдържащи се в бадемите /магнезий, мед, калий/ също могат да намалят риска от сърдечно заболяване . Други компоненти може да включват амино киселината „аргинин” и олеиновата мастна киселина (Fisher & Lachance (2000) отбелязват, че само ефектът понижаващ нивото на холестерола не е достатъчен, за да намали риска от кардиоваскуларно заболяване, свързан с регуларното консумиране на ядки. Антиоксидантът Витамин Е / който се съдържа в бадемите в голямо количество/ е първият кандидат, предпазващ сърдечно заболяване, тъй като той предотвратява окисляването на LDL- холестерола, което е ключова стъпка в развитието на сърдечно заболяване , че макар че ядките представляват относително малък дял от калориите в диетата, потенциалните взаимодействия на тези фактори върху морбидния риск могат да бъдат значителни.

Линк към коментар
Share on other sites

Бадемите като превенция на рака/туморите

Няколко тълкувания на Кейси препоръчвагт бадемите в контекста на предпазване от рак, обикновено с други елементи на диетата. Най-често цитираните тълкувания казват:

„Тези, които изяждат 2-3 бадема всеки ден, не трябва никога да се страхуват от рака” /1158-31/.

„Ако един бадем се взема всеки ден и то постоянно, вие никога няма да имате тумори или подобни състояния в тялото си” /3180-3/.

Бадеми бяха препоръчани в случаи на рак на гърдата в следващите тълкувания като част от диетата, подчертаваща прием на листни зеленчуци и с малко месо /без месо/ и мазнини.

„Яжте по един бадем всеки ден и тялото ви няма да има повече проблеми или рецидиви от този вид в системата”/3515-1/.

„Бадемите, бразилските орехи, кашуто и други такива са добре, специално бадемите” /4438-1/

Научното проучване за потенциалните възможности на бадемите в превенцията на рак едва сега започва. Има съобщение - писмо от април 2001 в медицинското списание Cancer, в което се съобщава, че тълкуванията на Кейси са обект на проучване, макар че ние още не знаем колко силен е превантивния ефект на бадема при човека. P.D.&C.I от California University при Davis изучават ефекта от яденето на бадеми при рак на дебелото черво на плъхове. Те хранеха плъхове с цели бадеми, бадемово масло, храни, съдържащи бадеми. Те също им инжектираха химически вещества, предизвикващи рак. След 26 седмици на бадемова диета, те изследваха дебелото черво на плъховете, за да видят дали се е развил рак. За контролна група учените използвали плъхове, хранени с пшеничени трици или целулоза, две храни с високо съдържание на фибри, които могат да помогнат за предпазване от рак. Целите бадеми, бадемовото масло и храните с бадеми имат превантивен ефект за рак. Целите бадеми са особено ефективни и бяха по-добри в подтискането на рака в сравнение пшеничените трици или целулозата. Авторите предполагат, че комбинация от съставки, които се намират само в целия бадем е необходима, за да има пълен ефект. Те заключават, че „консумацията на бадеми може да намали риска от рак на колона и това става чрез най-малко един липиден компонент, свързан с бадема”.

Проучването в Davis не е единственото насочено към анти-раковите компоненти в бадемите. Takeoka и др.(2000) изолираха три тритерпеноиди от бадемовата шушулка /външната обвивка на бадема, за разлика от ядката, която обикновено се яде./. Те отбелязват, че бадемовите шушулки са богат източника тритерпеноиди, които бяха посочени като противовъзпалителни, анти- Спин и антиракови вещества.

Бадемите като източник на б и о т и н

В тълкувание 659-1, тълкувание специално за биологичната роля на биотина, Кейси твърди, че той е полезен за предпазване от рак и че бадемите са добър източник на биотин.

Биотинът е един витамин от групата В. Различните видове орехи са добър източник на биотин според medinformation.com Те също твърдят, че препоръчваните дневни дэози от биотин са 150-300 mcg. За възрастни до 300-600 mcg дневно. Недостигът от биотин е рядък, тъй като биотин се произведа в червата от споменатите по-долу храни. За адекватен диетарен прием е достатъчно 30-100 mcg дневно. Например 3 и ½ унции от фастъчено масло би доставило на организма 39 mcg биотин.”

Информация, публикувана от Almond Board и USDA Nutrient Database for Standard References (2001) не дават информация за съдържанието на биотин в бадемите. Обаче те посочвт данни за други витамини от група В. Бадемите са добър източник на рибофлавин, ниацин както и други витамини от група В.(Fisher & Lachance, 2000).

Е ли биотинът фактор в превенцията на рака? Освен основния интерес към витамините и превенцията рака (Young& Newberne) изглежда има малко работи отнасящи се до биотина. Медицинските изследвания на биотина и рака са не малко, но повечето се отнасят до използването на биотина в имунологичните анализи, но не за ефекта на биотина върху рака. Cherbonnel- Lasserre et al( 1997) установиха силно намаление на съдържанието на биотин в колоректалните тумори в сравнение с нормалните тъкани.От друга страна, Baker et al (1981) намира увеличение на нивото на витамините, включително и биотин в колоректалните клетки. Това води до хипотезата, че тези витамини усилват туморния растеж и предлагат антивитаминна терапия.Някои други изследвания свързват биотин-съдържащите вътреядрени включвания в раковите клетки (Okamoto et al.1995; Tanaka et al. 1998; Sasaki et al. 1999), но ги виждат предимно от гледна точка на техния потенциал да взаимодействат с биотин в имунологичните процеси.

Има съществени разработки върху витамините А, С, Е и някои витамини от група В с оглед на рака, но изглежда биотинът е закъснял за някои сериозни изследвания, като предпазващ развитието на рак.

Бадемите като съставна част на лосионите за кожа

Няколко тълкувания споменават бадемите като съставна част на лосионите за кожа: в тълкуванията за акне, слънчево изгаряне, при кожни дефекти /петна/ и като съставка в търговските кремове за кожа. Бадемите изглежда са били състамки на кремовете за кожа по времето на Кейси.Високото съдържание на витамин Е в бадемите би направило кожното им прилагане основателно. В няколко изследвания беше показано, че локалното приложение на вит. Е препятства рака, предизвикан от ултравиолетовата радиация (Gensler&Magdaleno, 1991; Lopes-Torres et al., 1998; Krol et al., 2000). Едно изследване на (Gensler et al., 1996) установи, че една форма на вит.Е използван н някои кожни лосиони /термостабилен естер, използван за един вид консервирани на крема/ може действително да увеличи кожния рак, отколкото да го профилактира. Това показва, че е по-добре да се използват натурални бадеми, отколкото модифициран вит Е.

Maiche et al. (1991) споменават бадемов мехлем в контекста на неговия протективен ефект на кожната реакция при остра радиация. Тълкувание 1206-13 е от особен интерес в това отношение, тъй като то свързва протективния ефект на бадемите както при кожни дефекти, така и при рак на кожата. Gerrish& Gensler (1993) установяват също, че диета с витамин Е също придпазва от развитие на рак на кожата.

Бадемите като съставна част от лосион за кожа /при тълкувание за акне/

Когато има раздразнение на кожата, добре е да използване Стеарат от цинкова пудра с балсам от Tolu в него. This should not be necessary save in the first period of the warm weather.

/В/. Може ли да дадете цялостна рецепта за лосион за кожа?

/О/ Най-добрият лосион е пудрата, която посочих по-горе или лосион на бадемова основа /1293-2/.

За кожно раздразнение след слънчево изгаряне

За такива лосиони ние бихме използвали бадемов крем с бадемово масло. Втривайте от него в кожата два пъти дневно. Това ще бъде добре за вашето тяло /442-4/.

Бадемите като предотвратяващ кожни недостатъци /дефекти/ /и предпазващ от рак/

„ И знай, ако вземаш всеки ден по два бадема, няма никога да имаш кожни недостатъци, никога няма даже да бъдеш предразположен към рак, където и да е в тялото, нито към тези неща, които увреждат жизнените сили на тялото” /1206-13/.

/В/Може ли да се смесва бадемовия крем с киселините?

/О/ Не толкова с киселини...Най-добре е да тествате крема върху ръката си, нали?

Отрицателно действие на бадемите

Имат ли бадемите отрицателно действие? В нито едно тълкувание на Кейси не е препоръчано на някой да избягва бадемите.Но в медицинската литература има изследвания върху алергии към бадемите, които както и алергиите към други ядки, при редки случаи представляват проблем. Ewan (1996) дискутира симтомите на алергичната реакция към различните ядки. Фъстъците са най-честата причина за алергия от ядки. Бадемовите алергии са много по-редки. Всички пациенти с алергия към ядките имат и други алергични смущения.

Само един въпрос беше зададен на Кейси относно възможното отрицателно действие на бадемите. Въпросът беше зададен от родителите на 2-годишно дете.

„/В/ Може ли нещо да се направи, ако парче от бадем попадне в носа на това тяло?

/О/ То ще бъде абсорбирано и елиминирано от системата чрез храносмилателния канал.” /299-4/

Има две статии в литературата отнасящи се до недохранване на деца, които са били хранени предимно и ли изцяло с бадеми или бадемов екстракт. (Doron et al.,2001; Kanaka et al., 1992). Бадемите са добър източник на хранителни вещества, но не трябва да бъде единствения източник на храна, особено за децата.

Бадемите като религиозен символ

В две тълкувания / 39-3; 3180-3/ Кейси говори за Библейски строфи от №№17:8, където Аароновата пръчка цъфнала и родила бадеми символ на божестневото одобрение.

„Други характеристики на ядките /освен кокосовия орех/ са добре, макар че специално бадемите са много добри и ако един бадем се изяжда всеки ден постоянно, вие никога няма да развиете тумори и други такива състояния в тялото. Един бадем на ден е повече в съгласие с поговорката да държи доктора далече, особено известен тип доктори, отколкото ябълките. /Тук се има предвид английската поговорка: „Една ябълка на ден държи доктора далече”/. Тъй като за ябълката е падане, но не и за бадема- тъй къто бадемът цъфти, когато всичко друго умира.??? For the apple was the fall, not almond - for the almond blossomed when everything else died. Запомни, това е живота” /3180-3/

Laetrile /Летрил/ и горчивите бадеми

Хората понякога правят асоциация на твърденията на Кейси за бадемите и и рака с алтернативното лечение на рак с Летрил. Летрил е противораково лекарство направено от кайсиеви pits??? ядки ???, близко свързани с бадемите.Летрилът също е известен като амигдалин /научното наименование на бадема е Prunus amygdalus/ Има много противоречиви данни относно неговата ефикасност и безвредност и той не е одобрен от FDAза използване в САЩ

Летрилът, най-вероятно, не е съответен на препоръките на Кейси или за здравословния ефект обсъждан по-горе. Всички изследвания цитирани по-горе включват сладките бадеми, видът, който е най- разпространен в САЩ и е единственият вид, който е бил най-лесно достъпен по времето на Кейси. Горчивите бадеми, които са източник на Летрил, са използвани за извличането на бадемов екстракт, но е трудно да се ядат, поради горчивия им вкус. Няма проучвания върху здравословното действие на горчивите бадеми. Горчивият вкус се дължи на наличиена цианид, който също е хипотетичен източник на ефект върху рака. Shragg et al. (1982) предупреждава за отравяне с цианид след консумацията на горчиви бадеми.

Тези съобщения в медицинската литература са първоначално негативни относно безопасността и ефективността на летрила. Moertal et al. (1981) съобщи в JAMA, че макар да не са имали токсична реакция при техните пациенти, лекувани с Летрил, интоксикация с цианид и възможна.

Shmidt et al. (1978) съобщават за токсичност на Летрила при кучета, хранени с високи дози. Изследвания относно Летрила в литературата е трудно да се намерят. Има дълъг преглед на работите в полза на Летрила от James South в уебсайта: http:www.smart-drugs.net/ias-laetrile-cancer.htm.

Линк към коментар
Share on other sites

Попаднах на интересна публикация, която малко ще ни отклони от темата, но мисля, че това отклонение си заслужава.

Диабетът повишава риска от рак на гърдата

Повишен риск има при жените в менопауза

Диабетът повишава риска от развитие на рак на гърдата при жените, според ново канадско проучване. Не за първи път учени свързват ендокринното заболяване с рака на гърдата или други видове рак. "При поставянето на диагноза диабет, хората преминават през редица изследвания, което може да включва и скрининг за рак на гърдата с мамографии. По такъв начин може да бъде открито и това заболяване. Затова не може да се твърди със сигурност, че диабетът сам по себе си води до рак при жените“, обяснява д-р Джефри Джонсън от Университета на Алберта в Едмънтън.

Предишни изследвания обаче установяват, че при диабет има по-висок риск от колоректален карцином и ракови формации на черния дроб, панкреаса и млечните жлези. Според изследователите някои вредни навици повишават опасността от развитието на диабет и рак на гърдата, каквито са тютюнопушенето, липсата на движение, нездравословното хранене. Промените в нивата на инсулина и кръвната захар също могат да са свързани с развитие на тумори на гърдата, пояснява д-р Джефри Джонсън. Учените проследили около 170 000 жени в рамките на 4-5 години. При половината от тях е поставена диагноза за диабет тип 2.

За периода на проучването при 2400 жени се открива рак на гърдата. Когато учените се фокусират върху други фактори, като възраст, откриват, че жените след менопауза с диабет, са по-застрашени от онкологичното заболяване. Жените над 55 г. с ендокринното заболяване са 30% по-застрашени от рак на гърдата.

Изследователите обаче не могат да определят дали този резултат не се дължи на случайност. За ограничаване риска от тези заболявания експертите препоръчват редуциране на вредните навици, например отказване от тютюнопушенето, както и извършването на редовни профилактични прегледи и изследвания.

Проучването е публикувано в Diabetes Care.

dnes.bg

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Аз се отплеснах да чета за диабета и спрях да пускам материали тука...

Последно четох как клетките, които секретират инсулин реагират на повишени нива на глюкоза и как тази глюкоза има токсичен ефект върху тях.

Има си техника, която нямам идея как се казва на български, защото я виждам само изписана на английски - patch clamp - при която може да бъде проследена активността на йонните канали на клетъчната мембрана и да се проследи в детайли процесът на деполяризиране на клетката в резултат от действието на високи нива на глюкоза и ... последващата екзоцитоза /секреция на инсулин.

...

Има един учен в Оксфорд, Патрик Рорсман, той е извършил голяма част от тези изследвания, ще се занимая да проуча дали не е открил нещо съществено, макар и да няма пряко отношение към терапията /изследванията са на клетъчно ниво/.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Трябва да сме внимателни и да четем критично какво казват учените, понеже понякога и те самите не знаят какво пишат...

Веднага давам пример - ако погледнем моите колеги - виждам, карат велосипеди... и започвам да се чудя - здравословно ли е да се кара велосипед?

Заставам пред входа и гледам кой как идва. Мога веднага да ви кажа какъв тип хора карат велосипеди поне при мен.

Това са три категории:

1. атлетични колеги - спортуват, имат добра фигура - като брой - няколко

2. нормало телосложение, карането на велосипед е вероятно единствения им спорт - по-многобройна група

3. леко тлъсти колеги - от приятно заоблени до неприятно заоблени - най-многобройната група.

Гледайки какво е разпределението на количествата маса и брой хора в групите, бихме могли да заключим, че карането на велосипед води до затлъстяване, щото тези, които не карат, не са тлъсти...

Естествено, сещате се, че всъщност колегите с велосипеди се опитват да отслабнат...

...

Съжалявам, че не мога да се включа с нещо кардинално по въпроса за диабета - то и едва ли е възможно.

Попаднах на една интересна статия за панкреатичните клетки, мисля да направя резюме след малко.

Самите клетки, които секретират инсулин се наричат бета-клетки и съставляват 75% от един остров на Лангерханс - микроорган, който съставлява еднокринната част на панкреаса.

Тези клетки имат АТФ-зависими калиеви канали, които се инхибират в присъствие на по-високи концентрации глюкоза.

В резултат клетката се деполяризира и достига прага за генериране на акционен потенциал /около -50 миливолта/, при което се отварят калциевите канали и клетката почти обръща поляритета на мембраната си.

Дали са необходими други катионни канали, освен калциевите и АТФ-зависимите калиеви, за да се деполяризира мембраната на клетката, е неясно - има хипотеза, че калциевите йони активират някой от наличните канали в бета клетките.

Клетките имат натриеви канали, които нормално биха допринесли за деполяризирането на мембраната, но при физиологични условия те са почти изцяло инактивирани и не провеждат натриеви йони.

Самите калциеви йони, навлизайки в цитоплазмата на бета-клетките, стартират екзоцитозата /секрецията/ на инсулин.

При диабетно болни се получава така, че АТФ-зависимите калиеви канали може да не функционират /това си е сензора на самите клетки/ или пък инсулинът да се натрупва в клетките под формата на микровезикули, които да не успяват да се "свържат" с клетъчната мембрана и да освободят инсулина, който се намира в тях.

Кашата е абсолютна, според мен!

Изследванията продължават по направлението - глюкотоксичност и толерантност към високи нива на глюкоза.

И... има разработена клетъчна линия от човешки клетки, които да се използват за изследванията... малко страшно ми звучи...

Статията е на Патрик Рорсман, учен от Оксфорд.

Накрая завършва с думите "Диабетът не е сериозно заболяване при мишките, но ние ги изследваме, за да можем да разработим добър модел, който да е сходен с начина на протичане на заболяването при хора, които нямаме как да изследваме с тези методи и средства".

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Признавам, че вчерашното мнение го писах на уморена глава и може би звучи хаотично и неподредено. Сега ще се опитам да внеса малко порядък в мислите от вчера.

...

Секрецията на инсулин е бифазен процес /има две компоненти - бърза и бавна компонента/. Бързата компонента на инсулиновата секреция се контролира / регулира от един подтип мембранни канали, които са проводими за калциеви йони и се активират при промяна на потенциала на клетката /тук просто описах какво е един волт-зависим канал - това е белтък, който има структура на геврек, през дупката минават йони, но тази дупка може да се отвори, а може и да се затвори - активиране и инактивиране на канала - в зависимост от потенциала на клетката - естествено, има плеяда от фактори, които регулират кинетиката на йонните канали/.

Един друг подтип калциеви канали пък отговаря за бавната инсулинова секреция. Но все са калциеви канали.

Самите калциеви канали се оказва, че представляват "пейсмейкъра" на панкреатичните клетки - тези, които са отговорни за тяхната възбудимост и поддържат ритъма на генерираните акционни потенциали / което означава - регулиране на постъпващите калциеви йони в клетката - което регулира също инсулиновата секреция.

Като казвам, че калциевите канали са отговорни за възбудимостта на бета клетките, то естествено, че не пренебрегвам плеядата от йонни канали, но пейсмейкърът е един, все пак.

Калциевите йони, които навлизат в клетката, намаляват съотношението на АТФ/АДФ, в резултат на което АТФ-зависимите калиеви канали се активират - и това води до реполяризиране на клетъчната мембрана.

Трябва да отбележа, че възстановяването от състоянието на инактивиране при калциевите канали е почти напълно при интервал от 200 милисекунди между два акционни потенциала, но не напълно, което означава, че амплитудата на всеки следващ акционен потенциал, генериран в серия, ще бъде по-малка, докато в един момент инактивираните калциеви канали не са толкова много, че да не са в състояние да поведат клетката към акционен потенциал и настъпи един рефрактерен период /без електрическа активност/.

Липсата на активност веднага се отразява на понижаване на екзоцитозата /секрецията на инсулин.

Самото количествено измерване на секрецията на инсулин става като се измерва какъв е капацитетът на мембраната за определен период от време - екзоцитоза означава, че мембранно мехурче с инсулин се прилепва от вътрешната страна на клетъчната мембрана, слива се с клетъчната мембрана, така че инсулинът да се озове от външната страна - и в резултат размерът на клетката се увеличава с ... части от процента... измервайки флуктуациите в капацитета на клетъчната мембрана, който зависи правопропорционално от размера на клетката - ние изследваме самият процес на екзоцитоза, тоест инсулинова секреция.

Да, ще кажете вие - ами ако имаме ендоцитоза? Тогава мембраната ще намалее малко - и ако имаме две екзоцитозни мехурчета и едно ендоцитозно, то в крайна сметка ще видим само едно екзоцитозно, понеже другите две ще се унищожат като ефект... да, така е, изследването засега няма как да бъде абсолютно точно чрез използването на този метод в този вариант, затова има други методи...

Пример - това даже още го смилам -

Клетки, при които в мехурчетата с инсулин има флуоресциращо вещество, което започва да свети като крушка при промяна на рН на средата... при екзоцитоза рН от алкално /цитоплазма/ става киселинно - и проблясва като фар в нощ... остава да си отворим очите и да стоим на микроскопа и да броим колко явления виждаме за 1 минута...

Е, истината е, че това го прави програма, понеже очите не могат да броят толкова бързо.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Мисля да се зачета в Паркинсона по един подобен начин и да си направим тема и за г-н Паркисон...

Вижте какво изплува днес пред очите ми - кристалче глюкоза! - и веднага си казах - Ми ти си само за снимка!

Простете за ниското качество, но нямам скъп дигитален фотоапарат : )

6312416421_9141b0ea5a_z.jpg

Редактирано от Емил от Льонеберя
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...
Guest Емил от Льонеберя

Остеобластите са едни клетки, които се намират в костите и съдържат множество ензими.

Има едни други клетки в същите тези кости, които са остеокласти. Те съдържат други ензими.

Има и едни пенсионери, които са остеоцити, които чакат на младите и на социалните фондове.

Какво има общо с диабета?

Остеобластите и остеокластите са антагонистично действащи клетки, ремоделиращи костната тъкан.

Важното в случая е, че остеобластите секретират хормон, който увеличава инсулиновата секреция от островите на Лангерханс.

...

Извод:

/обобщение от темата, може и да се повтарям/

1. Активно движение с натоварване на кости и стави - каране на велосипед, бягане, аеробика, гимнастика /паневритмия/.

2. Кафе сутрин за отваряне на очите

3. Добра закуска 2-3 часа след ставане от сън.

...

И вероятността да хванем диабета става неколкократно пъти по-малка.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Емил от Льонеберя

Чак днес схванах защо ако човек яде много сладко и не се движи, може да хване диабет...

Ако вие знаете вече, пишете, но и аз бих писал утре, само да ми се избистри в главата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

 

Според традиционната китайска медицина захарният диабет е провокиран от едновременното отслабване и изтощение на бъбреците, черния дроб и далака. Причина за това на първо място може да е недостигът на кръв и жизнена енергия Ци, които постъпват в тези три системи от органи. На второ място е непроходимостта на съдовете и меридианите, по които до тези органи достигат енергията Ци и кръвта. Като резултат черният дроб, бъбреците и далакът не се подхранват достатъчно и започват да отслабват.

Далакът е орган, за който почти не се говори в западната медицина, но в китайската той играе важна роля при производството на необходимата на организма жизнена енергия Ци.

Kaк да си помогнем:

http://chronicle.bg/diabet-t-spored-traditsionnata-kitajska-meditsina/

 

В допълнение - и други статии наблягат на това, че с много движение и правилен хранителен режим диабетът ни казва "сбогом".

Бих прибавила и съветите на Луиз Хей, Торвалд Детлефсен и Лиз Бурбо.

Така ще се лекуват заедно тялото, душата и духът.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...