Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да се преборя със себе си...

Shy Mary

Recommended Posts

Здравейте!Аз съм момиче на 23г. и реших да се обърна към вас,защото вече не зная,какво да правя.

Още от дете съм изключително срамежлива,но с годините стана по-зле.Много ми е трудно,да контактувам с хората,като изключим най-близките.Винаги се притеснявам,от това което казвам или правя,какво впечатление ще създам и заради това още повече ограничавам контактите си.Постоянно си мисля,че хората ме гледат и обсъждат.Често се чувствам неконфортно от физическия контакт било то дори и лека прегръдка от страна на приятели,не мога да гледам никой дълго в очите,дори и по телефона да говоря с някой пак се чувствам зле.

На скоро останах без работа,прекарвам времето си почти винаги сама вкъщи,нямам желание за нищо,нито да се виждам и говоря с никого,което не мисля че е нормално за човек на моите години...Дори и отказвам работа,в която ще трябва да работя с клиенти,защото мисълта за контактите с много хора направо ме плаши и разтреперва...Чувствам се,като безполезен и ненужен човек,не мога да спя от мислите си.Моля ви,кажете има ли ми нещо или още ме държи пубертета :) дайте ми съвет,как да се преборя със себе си...

P.S. Сестра ми има Паническо разстройство,възможно ли е този мой проблем да е проява на ПР при мен?

Линк към коментар

Просто си по-тревожна социално, при общуване. Разбирам те твърде добре. Аз самия съм бил в такива преживявания, доста време и с много силни външни реални фактори, които да захранват ставащото. Искам да ти кажа, че изход има! Спокойствието и смелостта идват, когато провокираш страховете си! Когато започнеш да ги посрещаш всеки ден и все по-често и за по-дълго, като през това време практикуваш известна работа с ума си, с мисленето си! Страхът ти се намира между мислите ти от една страна и между тялото и поведението ти от друга! Когато започнеш да го посрещаш нарочно в реални ситуации и промениш мислите си за него и телесната си реакция, той започва да се топи и променя в смелост! Сама отнема доста време! С психотерапевт и активно посещение на групи, в които се общува, промяната се случва далеч по-бързо!

Линк към коментар

Благодаря за отговора!Мислила съм за посещения при специалист,но не знаех дали е необходимо.Искам да попитам,къде мога да посещавам такива групи,защото наистина ми се иска да се преборя с този проблем,който много ми пречи!Благодаря отново!

Линк към коментар

Ще ти пиша на л.с.

Линк към коментар

• Добави...