Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да действам

subject

Recommended Posts

Здравейте,искам да потърся помощ за моя позната. Струва ми се, че има проблем, но нежелае да отиде на преглед.

Понякогаповедението и силно ме озадачава. Често създава много конфликтни ситуации, катовинаги са с най близките и хора. Най-непредвидимо, една дума е достатъчна да я “извадиот релси”. Започва да вика ( направо си крещи без да се съобразява от мястото ивремето), много често веднага иска да се махне и да зареже всичко, започва даправи драма от ситуацията. Никога не търси изход от конфликта, а само гоусложнява, като действа без логика, наинат. Обикновенно след ескалация, рухва емоционално и няколко дена изглеждаподисната, не говори много, не се смее и няма желание за нищо. В редки случаи,когато е много изнервена, ми прави впечатление, че гласа и дори се променя,като става силно писклив. Няколко пъти ми е писала по скайп след гореописанитесимптоми и на места текста става напълно неразбираем. Представлява абсолютнопроизволно написани букви, като имитират думи с паузи между тях. Веднъж япопитах какво е това. Първо не ми отговори, след като попитах пак, ми каза, чесе опитвам да я изкарам луда. Веднъж съм я виждал в гнева си да се самонаранява– раздираше си кожата с нокти и си скубеше косите. Имало и други случаи накоито не съм присъствал.

Няколкопъти е говорила за самоубийство. Също така, поне два или три пъти е правилаопити. Знам, че единия път е изпила много хапчета, но майка и се прибира и викабърза помощ, която я откарва в спешен център и я спасяват. Знам и за опит да сипререже вените. При този ми прати смс, че ще се самоубие, на който аз изобщо непогледнах сериозно. В последствие си разбрах грешката и говорих с нея повъпрса. Каза ми, че има проблем и вероятно трябва да се лекува, но не иска даходи на лекър за да не я тъпчат с лекарства и да не я запишат като болна, коетода и пречи на кариерата. Искам да добавя, че знам за няколко случая 2-3 в коитое имала визуални халюцинации. Те не са били в момент на свръх нервност. Отричада има звукови халюцинации. По нейни думи е изпадала в дълбока депресия, но несе е лекувала. Пак според нея проблема и е започнал в детството, когато майка ибаща и се разделят. Преживяла го е много тежко и от тогава се е затворила всебе си.

Въпроснатажена е на 25 години. Като характер е затворена в себе си, рядко контактува схора, но си има една две приятелки с които подържа нормални взаимоотношение.Със семейството си ( родители и сестра) също поддържа посттоянна връзка, дориаз я определям като доста силна връзка. Нямам други познати, които да държаттолкова стабилни контакти със семейството. В същото време обаче си позволяваточно с тези хора да влиза в конфликт. Те естествено нямат избор и я търпят. Снепознати и на работа се държи нормално. Друго което ми прави впечатление, чеима ясна представа за ценностите. Поставя си съвсем реалистични цели – да имапостоянна работа, да има деца и семейство, не държи да е богата, не фантазираза принцове, яхти или др. подобни. За външността си се грижи доста, ходи накозметик, облича се добре и си поддържа фигурата. Изклчително подредена е.Никога не съм я виждал да взема импулсивни решения за каквото и да било.

Предиден пак ми спомена нещо за самоубийство и затова искам помощ, как да действам.

Линк към коментар

Писането неразбираемо в скайп едва ли може да служи като критерий за каквото и да е. Възможно е в тези моменти просто да се замисля, да отвлича вниманието си и да пише с малка част от него, разчитайки на недотам добрия автоматизъм за боравене с клавиатурата... Възможно е да има елементи от гранично и ананкастно поведение, но нека не катастрофизираме. В поведението на познатата ви явно има известна емоционална лабилност, агресия и автоагресия, които са дълбоко свързани с неотработени в нея конфликти в емоционалната и връзка с родителите и близките. Това, което аз мога да ви препоръчам в случая, е меко да я насочите към психодинамично (психоаналитично) ориентирана психотерапия, провеждана веднъж или два пъти седмично в продължение поне на година. След това и по-директните подходи като когнитивно-поведенческа, нлп терпия, фокус в решения и хипноза могат да и помогнат много - но това, което виждам и чувствам, че е подходящо за личността и сега, е аналитично насочената работа! Добре е терапевтът, на който тя се спре, да умее да ползва всички тези методи!

Относно лекарствата - няма нищо лошо във временната и ограничена, само при нужда употреба на транквилант примерно. Но това, което в дългосрочен план ще и помогне да подобри емоционалната си стабилност, е именно психотерапията! Така че, подхвърлете и примерно, че вие самия ходите или сте ходил, или че е толкова приятно понякога да бъдеш разбирана без каквото и да е осъждане и т.н. Споменете, че психотерапията е напълно конфиденциална, а в България и евтина...

Линк към коментар

Така както описвате нещата може да бъде какво ли не - от хистерия до шизофрения. Проблема не е в това какво и е. Ако отиде на специалист той ще го каже.Проблема е в реалният риск, ако близките оставят така нещата тя да се самоубие. Тук също не споря дали тя наистина иска да сложи край на живота си или просто търси внимание. За всичките тези години работа съм видял поне 4-5 случая, как човек, който уж посяга на живота си, за да му се обърне внимание, така преиграва нещата, че наистина умира. Имах и един случай на такъв,,самоубиец'', драснал вените си с едно ръждиво ножче, та та такава инфекция си бе натресе,че едва не му отрязаха ръката..

Препоръката ми е, поговорете с родителите и, сестра и и им кажете какво ви е казал един психиатър с над 20 години стаж : рискът тя да се самоубие е реален и много вероятен.Трябва да я убедят да потърси специализирана помощ и лечение.

Линк към коментар

• Добави...